Hrvaška ostaja na zelenem seznamu varnih držav

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenska vlada je v torek, 30.6., objavila, da bo Hrvaško pustila na seznamu zelenih - varnih držav. Slovenski in hrvaški nacionalni inštitut stalno sodelujeta in spremljata podatke, na Hrvaškem pa so obljubili, da bodo ukinili vse festivale in nočne klube, kjer se je zbiralo večje število oseb.

Ob Jadranu ni težav z okužbami

Na Hrvaškem je bilo v zadnjih dneh več primerov okužb v okolici Zagreba in Đakova, precej manj oz. skorajda nič pa ob morju.

Lahko rečemo, da ob našem obisku kampov na območju otoka Krk, Biograda in otoka Murter je vse mirno, ljudje v kampih uživajo in življenje poteka brez težav. Samo v trgovinah v Istri in na trajektih so potrebne maske.

Tudi prestop meje v Neumu poteka nemoteno (velja samo za tranzit), tako da tudi Slovenci lahko pridemo na Pelješac in nazaj brez težav ter samo z osebnimi izkaznicami.

Hrvaška ostaja na seznamu zelenih držav

Po izjavi predstavnikov slovenske vlade, bo Hrvaška še vedno ostala na spisku zelenih - varnih držav, kar pomeni, da je prestop meje neoviran in da tudi hrvaški državljani lahko nemoteno pridejo v Slovenijo.

Enako seveda velja tudi za Slovence, ki so na dopustu ob hrvaški obali in za tujce, ki so v tranzitu čez Slovenijo.

Kaj pomeni, če bi hrvaško dali na spisek rumenih držav

Na rumeni spisek že nekaj časa sodijo države, ki so v zadnjih 14 dneh presegle 10 novih okužb na 100.00 prebivalcev, vendar je teh okužb še vedno manj kot 40, kot na npr. Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Poljska, Bolgarija in Črna gora.

Če bi v nadaljevanju poletja na ta rumeni spisek uvrstili tudi Hrvaško, pa to pomeni, da za Slovence in tujce s stalnim ali začasnim bivanjem v Sloveniji 14 dnevna karantena ali testiranje ni obvezno.

To velja za vse rumene države iz EU oziroma schengenskega območja, karantena pa velja šele ob vrnitvi iz katere od držav na rdečem spisku, kjer so npr. Srbija, BiH, Albanija…

V primeru, da ste na Hrvaškem in da opazite simptome covida-19, je dobro, da takoj pokličete svojega zdravnika ali pristojno zdravstveno službo na Hrvaškem. Še vedno je pomembno, da ohranjate fizično razdaljo, kar v kampih še posebej pomembno na recepcijah in v sanitarnih objektih.