Primerjava cen bencina in dizla ter zakaj se v naslednjih 14 dneh pripravite na zastoje

Datum objave
Kategorija
Statistika
4007 ogledov

V Sloveniji in na Hrvaškem se vsakih 14 dni prilagodijo cene goriv, zato smo preverili, če so pred pričetkom turistične sezone kakšne razlike. Ob tem bi še radi opozorili, da bo v naslednjih dveh tednih kar nekaj praznikov in šolskih počitnic v naši bližini, zato lahko pričakujete še gostejši promet in tudi daljše zastoje na naših cestah.

Pripravite se na zastoje

Konec maja in v začetku junija imajo v sosednjih državah kar nekaj praznikov, v nemških regijah Bavarska in Baden-Württemberg pa zadnji vikend v maju pričnejo 14 dnevne počitnice, zato bo predvsem ob koncih tedna precej povečan promet proti slovenski obali in Hrvaški, ob koncu praznikov in počitnic pa tudi v obratni smeri.

V smeri proti morju lahko pričakujemo zastoje pred predorom Karavanke, na gorenjski avtocesti na odseku Lesce – Podtabor, kjer potekajo dela, na zahodni ljubljanski obvoznici ter naprej na primorski avtocesti, predvsem na odseku Brezovica – Vrhnika.

Pri povratku z morja proti notranjosti pa je letos pričakovati daljše zastoje, saj na meji s Hrvaško ni več kontrole, ki bi zadrževala promet V dneh, ko bo gostejši promet od morja proti Avstriji, pa bodo zastoji predvsem na cestah od Istre proti Izoli in Kopru, na primorski avtocesti od Postojne do Ljubljane, na gorenjski avtocesti na območju delovišča ter pred predorom Karavanke.

Prometno najbolj kritični dnevi:

- Petek, 26.5., popoldan gost promet proti morju, ker bodo zaradi ponedeljkovega praznika v Avstriji imeli tam podaljšan vikend

- Sobota, 27.5, zelo gost promet čez cel dan proti morju, ker se v južni Nemčiji pričnejo binkoštne počitnice

- Nedelja, 28.5., popoldan in zvečer gostejši promet od morja proti notranjosti Slovenije

- Ponedeljek, 29.5., sredi dneva in popoldan gost promet od morja proti Avstriji

- Petek, 2.6., državni praznik v Italiji, zato bo dopoldan gostejši promet na cestah na slovenski obali in proti Istri, popoldan gostejši promet iz smeri notranjosti Slovenije proti Hrvaški

- Četrtek, 8.6., praznik v Avstriji in posledično gost promet dopoldan iz smeri Avstrije proti Hrvaški

- Petek, 9.6. zaključek počitnic v Nemčiji, sredi dneva in popoldan že gostejši promet od morja proti Avstriji

- Sobota, 10.6., pričetek poletnih šolskih počitnic v nekateri regijah v Italiji (Furlanija - Julijska krajina, Benečija, Lombardija), zaključek nemških binkoštnih počitnic, zato bo promet čez cel dan močno povečan

- Nedelja, 11.6., od sredine dneva do večernih ur močno povečan promet v smeri Avstrije.

Brezplačno naročite Avtokampi kartico, ki omogoča cenejše kampiranje >

Informacija o cenah goriv, 23.5. 2023

V Sloveniji in na Hrvaškem cene goriv prilagajajo vsakih 14 dni, v Italiji in Avstriji pa se cene spreminjajo dnevno, zato lahko prihaja do razlike. Cene goriv na avtocestah so višje, izjema je Hrvaška, kjer regulirane cene veljajo na vseh bencinskih črpalkah.

Opozarjamo pa na to, da ste previdni pri izbiri ročke, saj nudijo tudi izboljšana goriva po višjih cenah, razlike v imenih pa so minimalne (Super, Premium, Max ...), tako da je dobro pred točenjem goriva še preveriti ceno, ki se izpiše na točilnem mestu.

Slovenija:

Bencin 95 – 1,382 €, na avtocestah 1,673 €

Dizel – 1,426 €, na avtocestah 1,691 €

Hrvaška

Bencin 95 – 1,32 € (cena velja tudi na avtocestah)

Dizel – 1,24 € (cena velja tudi na avtocestah)

Italija

Bencin 95 – navadna cesta 1,695 - 1,800 €, na avtocestah 1,830 – 1,960 € (v primeru, da vam gorivo natoči uslužbenec, je cena višja za cca 0,2 – 0,3 €)

Dizel – navadna cesta 1,600 – 1,790 €, na avtocestah 1,690 – 1,900 € (v primeru, da vam gorivo natoči uslužbenec, je cena višja za cca 0,2 – 0,3 €)

Avstrija

Bencin 95 – navadne ceste 1,510 - 1,600 €, avtoceste 2,099 €

Dizel – navadne ceste 1,400 – 1,550 €, avtoceste 2,070 €

Madžarska

Bencin 95 - 566 HUF oz. 1,51 €

Dizel - 530 HUF oz. 1,45 €

Datum objave
Kategorija
Statistika
4007 ogledov