Zdaj je čas za aktivne počitnice v Šaleški dolini in kampiranje ob Velenjskem jezeru

Datum objave
Kategorija
Statistika

Da bi se sprostili, naužili narave, kaj dobrega pojedli in doživeli nekaj vznemirljivega, vam ni treba v daljne kraje. Lahko obiščete kar Šaleško dolino in kamp ob Velenjskem jezeru ter tako raziskujete kulturno dediščino, kulinariko in aktivno preživite počitnice ob raziskovanju nove destinacije.

Zakaj ne bi med poletnimi počitnicami vsaj za kakšen podaljšan vikend prišli v kamp Velenje, ki je odlično izhodišče za spoznavanje Šaleške doline.

V neposredni bližini Velenjskega jezera so vam na voljo so vam urejene parcele za avtodome, prikolice in šotore, odločite se lahko tudi za najem modernih mobilnih hišic Adria za do 5 oseb, glamping šotora za 4 osebe ali manjših že postavljenih šotorov za 2 osebi.

V sklopu kampa je lepo urejen sanitarni objekt, restavracija je tik ob recepciji kampa, novost pa je paintball poligon, ki je urejen kar v zadnjem delu kampa. V kampu so dobrodošli tudi kužki, za katere je urejen tuš, lahko pa se kopajo tudi na delu jezerske obale.

Od kampa se potem lahko peš, s kolesom ali avtodom odpravite na raziskovanje doline gradov, jezer, termalnih voda, industrijske dediščine, modernizma in ekološkega gibanja. Skupaj z družinskimi člani ali prijatelji boste lahko živali na pohodniških ter kolesarskih poteh, ob tem pa na turističnih kmetijah uživali v lokalni kulinariki.

Priporočamo tudi obisk Muzeja Velenje, ki je urejen v gradu nad samim mestom, potem pa si ogledate tudi skakalnice, od koder je lep pogled na Velenje.

Za otroke je zelo zanimiv tudi ogled Muzeja premogovništva Slovenije, ki je urejen v bližini kampa. Gre za popolnoma prenovljen muzej, ki obiskovalcem na interaktivni način prikaže življenje rudarjev, kako so se vsak dan spuščali 160 metrov globoko pod zemljo in kopali premog. V uri in pol, kolikor traja ogled boste videli 20 izjemnih scen in 15 zanimivih lutk, ki oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme.

V centru Velenja imajo največji skate park v Sloveniji, na Velenjskem jezeru pa se vsak dan nekaj dogaja, na Visti pa organizirajo tudi poletne koncerte. Z ladjico se lahko zapeljete po jezeru, se potapljate proti ugreznjenim vasem ali pa obiščete podeželje, ki vas bo očaralo s samotnimi kotički in prekrasnimi razglednimi točkami po lepi pokrajini.

Kolesarska pot Štrekna od Velenja do Dravograda

Novost v ponudbi Šaleške doline je 35 km dolga kolesarska pot Štrekna, ki od maja 2024 Šaleško dolino povezuje s Koroško. 

Kolesarska pot poteka po stari železniški progi vse od Velenja skozi sotesko Huda luknja mimo Mislinje in Slovenj Gradca do Dravograda. Pot lahko nadaljujete še naprej do avstrijskega kraja Labot / Lavamünd. Pričetek poti je pri Interspar Velenje oz. pri podjetju Plastika Skaza.

Pot je zelo lepo urejena in poteka tudi po mostovih nad glavno cesto in skozi predore, vključuje pa tudi postajališča z mizami in klopmi. Ob poletnih vikendih od julija do septembra na celotni relaciji vozi tudi Štrekna bus, ki je opremljen sprikolico za prevoz koles in poskrbi za udoben povratek na izhodišče.

Slovenia Unique Experience

Šaleška dolina je edina destinacija v Sloveniji, ki ponuja kar tri doživetja Slovenia Unique Experience:

Velenje Underground - edinstveno podzemno kulinarično doživetje v avtentičnem ambientu Muzeja premogovništva Slovenije združuje surovo industrijsko okolje s prefinjenimi gastronomskimi užitki. Enkratno doživetje 160 metrov pod zemljo vznemirja tako telo kot duha.

Skrivnosti potopljenih vasi – kjer so bile nekoč vasi, so danes jezera. Kaj se je zgodilo s hišami, kmetijami, cerkvami? Zakaj so potonile in kam so odšli prebivalci vasi? Odkrivajte neverjetne življenjske zgodbe prebivalcev Šaleške doline.

Polet v usnjarno Evrope - spoznajte Šaleško dolino iz zraka in priletite v Šoštanj tako, kot je to leta 1931 storil Tomaš Bata, legendarni češki tovarnar in največji izvoznik čevljev. S starodobnikom obiščite nekdaj najuglednejšo tovarno usnja daleč naokrog in spoznajte usnjarsko rodbino Vošnjak – Woschnagg. Razvajajte se na kosilu v mestni vili in se prepustite gosposkemu utripu Šoštanja.

Velenjska plaža & Vista – park z razgledom

Poletno dogajanje se iz Velenja preseli na Velenjsko jezero, kjer uredijo plažo, kjer poteka veliko zabave za vse družinske člane. Na gladini jezera postavijo vodna igrala, lahko veslate na SUP deskah, surfate, uživate na otroških igralih ali pa se z ladjico pletrca odpeljete na izlet po jezeru (vozi od petka do nedelje).

Vsako nedeljo se obetajo animacijski programi za otroke vseh starosti, ustvarjalne delavnice, športne igre za celo družino, bogat glasbeni program in pestra kulinarična ponudba.

Od jezera pelje tudi lepo urejena kolesarska pot proti Šoštanju. ker pot poteka po ravnem, je zelo primerna tudi za najmlajše kolesarje.

Tik ob jezeru je urejen tudi park Vista, kjer je v poletnih mesecih odprt turistično informacijski center z vsemi informacijami o turistični ponudbi Šaleške doline. S 14 metrov visoke ploščadi je lep pogled na jezero in do obronkov Pece ter Paškega Kozjaka. V parku Vista se dogajajo tudi vsi največji poletni dogodki in koncerti.

Poletno dogajanje v Šaleški dolini 2024 – glavni dogodki:

Nedelja, 7. 7., 10.00 – 18.00, Detektivski dan pri Vili Čira-čara, lokacija Vista

Ponedeljek, 8. 7., 8.00 – 16.00, Poletni športni tabor Zmaga Kuštrina, lokacija    Velenjsko jezero

Nedelja, 14. 7., 21.7. 28.7., 4.8. 18.8., 25.8., 16.00 – 18.00, Nedelja, dan za družine, lokacija Velenjska plaža

Sobota, 20. 7., 20.00, Overlake 2024 (Dj Umek & Valentino Kanzyani) elektronska glasba, lokacija Vista

Petek, 26. 7., 10.00, Skrivnosti potopljenih vasi - lokacija Muzej premogovništva Slovenije

Četrtek, 8. 8. , 11.00, Ali poznaš svoje mesto? Zgodba potopljenih vasi, lokacija TIC Vista

Nedelja, 11. 8., 10.00, Mornarski dan pri Vili Čira-čara, lokacija Vista

Sobota, 24. 8.,  Hell's Lake - festival za ljubitelje motociklizma in rock glasbe, lokacija kamp Velenje

Petek, 30. 8., 20.30, koncert Plavi orkestar - lokacija Vista

Od sobote, 7.9., do petka, 13.9., Pikin festival - največji otroški festival v Sloveniji - lokacija središče Velenja

Še več namigov za raziskovanje Šaleške doline najdete na spletni strani visitsaleska.si