Kamp Glavotok s Krka uvrščen v združenje Ecocamping

Publication date
Category
Statistics

Ecocamping je evropsko združenje ekoloških kampov, ki trenutno vključuje 241 kampov, ki so zadostili njihovim strogim ekološkim normam glede delovanja kampa.

Ecocamping je evropsko združenje ekoloških kampov, ki trenutno vključuje 241 kampov, ki so zadostili njihovim strogim ekološkim normam glede delovanja kampa.
kamp Glavotok Krk ecocamping
Kamp Glavotok je edini kamp iz Hrvaške in širšega območja, ki se od letošnjega leta lahko pohvali s tem nazivom, ki ga je prejel na pravkar končanem turističnem sejmu v Stuttgartu. Iz Slovenije ima trenutno le kamp Koren iz Kobarida status kandidata za vstop v to združenje.

Certifikat Ecocamping je dokaz, da je upravljanje kampa v skladu z načeli trajnostnega razvoja in ekologije. V kampu Glavotok že vrsto let poizkušajo delovati čim bolj ekološko. Tako so že leta 2010 prejeli modro zastavo za urejeno plažo in mednarodni certifikat ISO 9001.

V kampu Glavotok skrbijo predvsem za ekološko uporabo vode. Tako se vsa pitna voda pridobiva z razsoljevanjem morske vode. Tako je kamp neodvisen od oskrbe z vodo, ki je na tem delu otoka velik problem, saj so do prvih vasi vodo pripeljali šele v zadnjih letih. Vsa porabljena voda v kampu se prečisti in ponovno uporabkamp Glavotok Krk ecocampingi za izpiranje sanitarij.

Celoten kamp je obkrožen z drevesi črnega hrasta, ki je na tem delu otoka zaščiten. Da bi pridobili ekološki certifikat Ecocamping so v kampu Glavotok  v letu 2012 povečali energetsko učinkovitost, optimizirali ekološke otoke za zbiranje odpadkov, ki zagotavljajo boljše ločevanje, prenovili recepcijo kampa in izboljšali ponudbo za lastnike psov. V kampu deluje tudi potapljaški klub, ki je ob tem tudi izobraževalni center za biološko raziskovanje morja.

Čestitke kampu Glavotok z željo, da tudi ostali kampi spoznajo prednosti ekološkega delovanja.