Nov cestninski sistem tudi za avtodome nad 3,5t

Publication date
Category
Statistics

DARS 1. aprila uvaja nov sistem elektronskega cestninjenja za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5t. Sem sodijo tudi večji avtodomi, zato smo preverili cene cestnin za najpomembnejše relacije.

Od 1. aprila 2018 bo na slovenskih avtocestah in hitrih cestah v veljavi elektronski cestninski sistem DarsGo, ki je namenjen vozilom z največjo dovoljeno maso (NDM) nad 3,5t.cestninski sistem DarsGo - avtokampi.si

V to kategorijo sodijo tovorna vozila, avtobusi in tudi večji avtodomi, ki morajo biti po novem opremljeni z napravo DarsGo. Cestninjenje vseh ostalih vozil npr. tudi avtodomov in vozil do NDM 3,5t, ki vlečejo počitniško prikolico ostaja z nakupom vinjete.

Z uvedbo novega cestninskega sistema za vozila z NDM nad 3,5t bodo postopoma porušili obstoječe cestninske postaje, tako da bo promet v bodoče potekal bolj tekoče. V letu 2018 je predvidena odstranitev cestninskih postaj  Log, Torovo, Hrušica, Nanos, Dane, Drnovo, Vransko, Tepanje, Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna, Razdrto, Krško in Slovenske Konjice, v letu 2019 pa bodo odstranili še preostale cestninske postaje. Do takrat morajo vozniki težjih vozil še vedno uporabljati posebne cestninske pasove, namenjene le njim.

Kako do DarsGo kartice?
Lastniki vozil, katerih NDM presega 3,5t morajo do 1. aprila oz. pred prvo vožnjo po slovenskih avtocestah vozilo opremiti z DarsGo kartico. To se enostavno naroči na spletni strani www.darsgo.si ali na 131 uporabniških točkah DarsGo po celotni državi, kjer tudi prijavite vozilo v sistem.

Zcestninski sistem DarsGo - avtokampi.sia registracijo morajo tuji uporabniki predložiti prometno dovoljenje in dokazilo o emisijskem razredu, za vozila registrirana v Sloveniji, pa je dovolj samo prometno dovoljenje. Administrativni stroški za registracijo vozila in personalizacijo naprave DarsGo znašajo 10€.

Z vzpostavitvijo sistema DarsGo bodo prenehale delovati stare ABC-tablice in DARS-kartice. V primeru neporabljenega dobroimetja je potrebno do 30.6. 2018 kartice vrniti na DARS, ki bo uporabnikom vrnil neporabljeni znesek na bančni račun

Višina cestnine odvisna od razdalje, števila osi in emisijskega razreda

Stari sistem je na odprtih cestninskih odsekih omogočal izogibanje cestninskim postajam npr. na gorenjski, dolenjski in štajerski avtocesti. Nov sistem elektronskega cestninjenja omogoča zaračunavanje cestnine za vsak posamezni odsek, saj so vsi opremljeni s cestninskimi portali in teh je skupno 127. Če bo vozilo z NDM nad 3,5t zapeljalo skozi portal brez DarsGo naprave, ga bodo zabeležile kamere, voznika pa čaka kazen od 800 do 2.000€.

Uporabnik lahko cestnino plača s predplačilom zneska na DarsGo napravo ali poplačilom, če ima napravo povezano s kreditno kartico.  Voznikom, ki vstopijo v Slovenijo po cestninski cesti, njegovo vozilo pa še ni opremljeno z napravo DarsGo, sistem omogoča plačilo cestnine za že prevoženo razdaljo na prvem DarsGo servisu, kjer plača cestnino za nazaj.

Strošek cestnine je odvisen od prevožene razdalje, števila osi in emisijskega razreda vgrajenega motorja, kar pomeni, da bodo bolj ekološka vozila plačevala nižjo cestnino.

Nov cestninski sistem pozna dva cestninska razreda in štiri ekološke razrede:
cestninski razred (R3) - vozila z dvema ali tremi osmi, katerih NDM presega 3,5t, in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, katerih NDM vlečnega vozila presega 3,5t
cestninski razred (R4) - vozila z več kot tremi osmi, katerih NDM presega 3,5t, in skupine vozil z več kot tremi osmi, katerih NDM vlečnega vozila presega 3,5t.
−  štirje EURO razredi glede na emisije motorja: EURO 0 – 3, EURO 4, EURO 5, Euro 6 in EEV

Izračun cestnin za najpomembnejše relacije
Izračun cestnin bo dostopen tudi na spletni strani www.darsgo.si, vendar sredi marca še ni deloval, zato smo katr sami naredili izračun za najpomembnejše avtocestne relacije.

Ker so za nas najpomembnejša kategorija avtodomi z NDM nad 3,5t, smo pri izračunu upoštevali predvsem relacije, ki vodijo iz Avstrije in Italije proti morju in Hrvaški.

Cestnina z DDV za avtodom z NDM nad 3,5t, 2 osema in emisijskim razredom motorja EURO 5 bo od predora Karavanke (Hrušica) do Ljubljane stala 10,342€, do Kopra pa 29,016€. Temu znesku je potrebno dodati še strošek predornine za predor Karavanke, ki za tako vozilo stane 10,50€.

Od Šentilja do mejnega prehoda Gruškovje bo cestnina za tak avtodom stala 9,158€, od Šentilja do Ljubljane pa 24,156€. Če bo voznik pot nadaljeval proti Zagrebu bo od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje plačal 18,237€.

Po novem bodo cestnino na ljubljanski obvoznici plačevala tudi težja vozila in en celoten krog bo voznika avtodoma (2 osebi in razred EURO5) stal 5,058€.

Tabela z izračuni cestnin DarsGo za vozilo z NDM nad 3,5t od 1. aprila 2018 - več informacij na www.darsgo.si

cestninski sistem DarsGo - avtokampi.si