ADAC je ocenil kampe v Sloveniji - kateri kampi so najboljši?

Publication date
Category
Statistics

Nemški avtoklub ADAC je lansko leto ocenil 5450 kampov po celotni Evropi. Med so njihovi inšpektorji ocenili tudi 21 slovenskih kampov. Oglejte si rezultate njihovega ocenjevanja.

Nemški avtoklub ADAC je v letošnjem kamping vodniku ADAC Campingführer 2013 ocenil 21 slovenskih kampov. ADAC Campingführer 2013Njihovi inšpektorji so posebej izpostavili nadpovprečno kvaliteto slovenskih kampov, ki delujejo v okviru term. Prva tako priporočajo kampiranje v Sloveniji vsem aktivnim turistom, ki jih zanimajo sprehodi v naravo, plezanje, kolesarjenje, rafting ali letenje s padalom. V številnih kampih so pohvalili organizirano animacijo za otroke in urejenost otroških igrišč.

Letošnje ocene kampov zaradi novega sistema ocenjevanja ne moremo primerjati z lanskimi. Pri ADAC so se odločili, da se na področju ocenjevanja kampov povežejo z nizozemskim avtoklubom ANWB. Tako sedaj inšpektorji ocenjujejo 5 kategorij in dodatno še dve podkategoriji:

- sanitarije (količino ter kvaliteto)
- površina kampa (število in opremljenost parcel ter urejenost skupnih prostorov npr. recepcija, parkirišča)
- oskrba v kampu (trgovine ter restavracije, lokali)
- ponudba za prosti čas (število in kakovost igrišč za otroke, športnike, oprema za lastnike čolnov, wellness ter kakovost animacijskega programa)
- ponudba kopanja (urejenost plaže na morju ali jezeru ter bazeni).

Po novem sistemu je skupna oznaka za odličnost ADAC BestCamping in ne več ADAC Superplatz, vendar pa zaenkrat slovenski kampi še ne dosegajo tako visokega standarda. Med 5.450 ocenjenimi kampi po Evropi je to laskavo nagrado prejelo le 137 kampov.

ADAC - Najboljši kampi v Sloveniji za leto 2013 so...ADAC - Najboljši kampi v Sloveniji za leto 2013
Še najbliže nagradi ADAC BestCamping se je tudi letos približal kamp Terme Čatež, ki je zopet najbolje ocenjeni slovenski kamp. V kar treh podkategorijah (igrišča, animacija in bazeni) so dobili maksimalnih 5 točk, skupna ocena pa je bila 4,5 točke. Tako kampu Terme Čatež manjka samo še 0,5 točke do tako želenega naslova BestCamping. Enako skupno oceno je dobil tudi kamp kamp Natura, ki deluje v okviru Term Olimia, ki je posledica odlične ocene pri podkategoriji količina sanitarij in urejenosti bazenov.

Pet kampov je dobilo skupno oceno 4 – kamp Bled ima lepo urejene sanitarije in tudi kamping parcele, nekoliko pa pogrešamo kakšno dodatno točko pri urejenosti plaže ob jezeru, ki so jo dokončno uredili lansko leto; kamp Šobec ima dobre ocene za sanitarije in urejenost recepcije; kamp Adria iz Ankarana je dobil dobre ocene pri sanitarijah, animaciji in bazenu; kamp Sončni gaj v Termah Banovci se lahko pohvali z maksimalno oceno v podkategoriji animacija in bazeni; kamp Terme 3000 pa ima odlično oceno igrišč in bazenov.

Oceno 3,5 so prejeli Kamp Koren v Kobaridu, ki je zelo dobre ocene prejel za kategorijo urejenosti sanitarij; kamp Danica v Bohinjski Bistrici, ki ima poleg sanitarij tudi lepo urejeno recepcijo in restavracijo in kamp Terme Ptuj z dobrimi ocenami pri animaciji, bazenih in gostinski ponudbi.

Sledijo štirje kampi s skupno oceno 3 – kaADAC - Najboljši kampi v Sloveniji za leto 2013mp Menina, PodzemeljPivka Jama in Radovljica, oceno 2,5 so dobili kampi Kekec v Mariboru, Dolina v Preboldu, Ljubljana Resort in Smlednik. Najnižjo oceno 2 so si po mnenju ADAC inšpektorjev zaslužili kampi Lucija, Zlatorog v Bohinju in Lazar v Kobaridu.

Novosti v kampih po Sloveniji za letošnjo sezono
Glede na ocene ADAC bi morali slovenski kampi dodatno investirati predvsem v ureditev sanitarij in kamping parcel, ki bi jih bilo potrebno opremiti z elektriko in vodo. Iz kampa Terme Čatež so nam že sporočili, da bodo za letošnjo sezono dodatno uredili parcele, v bližini bodo uredili naravni park Čatež, skupaj s tujimi agencijami pa bodo dodatno postavili nove mobilne hišice. Tako bo prve hišice v katerem od slovenskih kampov postavila tudi avstrijska agencija Gebetsroither.

V kampu Adria v Ankaranu bodo letos obogatili ponudbo z možnostjo najema počitniških prikolic Hobby, ki jo bodo organizirali skupaj z uvoznikom prikolic Freedom centrom iz Celja.

V kampu Natura v Termah Olimia bodo v termalnem parku Aqualuna postavili 15 metrov visok tobogan v obliki kače kobre. Dvoceven tobogan bo nudil dogodivščine družinam, saj se bodo lahko skupaj spuščali po tubah in uživali na drvenju po 180 m dolgi progi, ki se bo zaključila v kačjem vratu.

V kampu Menina so po novembrskih poplavah kamp očistili vseh naplavin in uredili kamping parcele. Do odprtja letošnje sezone bodo postavili še leseno savno, ki bo še dodatno obogatila ponudbo tega med tujci zelo priljubljenega kampa.