Preverili smo razmere na postajališč za avtodome v Ljubljani

Datum objave
Kategorija
Statistika

V decembru številni avtodomarji obiščejo praznično Ljubljano, ki za prenočevanje potreb ujejo ustrezna postajališča za avtodome. Osrednje postajališče za avtodome je na Dolgem mostu na Viču, kjer je uporaba in oskrba avtodoma brezplačna. Na žalost pa je v prazničnih dneh stalnica, da na PZA parkirajo osebna vozila.

To se je zgodilo tudi zadnji adventni vikend, ko je bilo parkirišče in tudi postajališče popolnoma zasedeno z vozili obiskovalcev Ljubljane in potnikov, ki se s turističnimi avtobusi odpravijo na različne izlete.

Avtodomarji so morali iskati druge camper stop lokacije, zato smo si v nedeljo ogledali vsa postajališča po Ljubljani in preverili situacijo na PZAjih. Obiskali smo tudi parkirišče v Tivoliju in pri železniški postaji, kjer je parkiranje dovoljeno, nikjer pa ni navedeno ali je dovoljeno tudi prenočevanje v avtodomu.

Najprej smo obiskali kamp Ljubljana Resort na Ježici, kjer smo opazili 4 parkiranje avtodome in dve počitniški prikolici. V mobilnih hišicah nismo opazili gostov, tako da je celoten kamp izgledal dokaj mrtvo. Cena kampiranja je v prazničnem terminu 14,90 € na osebo, 6 € pa je potrebno doplačati za elektriko.

Na Rudniku smo si ogledali najbolje opremljeno postajališče za avtodome v Ljubljani – PZA Vrbinc na Peruzzijevi ulici, kjer je bilo 5 avtodomov in ena počitniška prikolica. Gostom je na voljo oskrba avtodomov in tudi sanitarije, tik ob postajališču pa je tudi restavracija. Obiskovalci se lahko v mesto zapeljejo z mestnim avtobusom, nudijo pa tudi ugodno ceno taxi prevozov za njihove goste. Cena uporabe PZA je 25 € oz. 20, če prenočite vsaj dve noči.

Parkirišče za avtodome brez oskrbe je pri restavraciji Livada, kjer sta bila parkirana dva slovenska avtodoma, gostom pa omogočajo prevoz z ladjico do centra mesta. Cena prenočevanja je 10 € oz. brezplačno, če gostje v restavraciji nekaj pojedo.

Na parkirišču Tivoli je možno avtodome parkirati na parkirišču pod halo Tivoli. Tam smo opazili dva avtodoma, ob tem pa tudi sledil nočnega vloma v vozilo, saj je bilo na enem od parkirnih mest razbito steklo. Opazili smo, da so cene parkiranja na spletni strani parkirišč in na parkirni uri različne.

Po uradnih informacijah naj bi avtodomi plačali 3,6 € na uro parkiranja, kar naj bi veljajo tudi čez vikend, ko pa je za osebna vozila parkiranje brezplačno. Ob našem ogledu je plačilo izvedel tudi eden od lastnikov parkiranega avtodoma in avtomat je vrnil listek in napisal, da je parkiranje brezplačno, kar je dokaz, da tudi za avtodome velja tarifa kot za osebna vozila.

Prijetno smo bili presenečeni, ko smo na PZA Colonial na Parmovi cesti (tik ob trgovini Mercator in piceriji Piazza) zagledali štiri avtodome. Gostom nudijo možnost priklopa na elektriko in seveda udoben prevoz do centra mesta z LPP. Cena uporabe PZA z elektriko je 12 € na noč.

Na postajališču za avtodome na Masarykovi ulici sta bila parkirana le dva avtodoma, kar je verjetno posledica dviga cene iz 15 na 30 €. Mi smo jih obiskali že v začetku decembra in se dogovorili, da imajo gosti, ki so si podatke ogledali na naši strani, ceno 25 €. Na PZA nudijo elektriko, vodo in odtok ter uporabo stranišča.

Na velikem parkirišču pri železniški postaji smo opazili parkiran en italijanski avtodom. Glede na to, da je lokacija parkirišča od centra mesta oddaljena le 10 minut hoje, je cena 8 € za 24 urno parkiranje zelo ugodna.

Na PZA Dolgi most na Viču, kjer bi v tem času pričakovali polno zasedenost avtodomov, je bilo na žalost vse prazno, saj v soboto turisti z avtodomi tam zaradi zasedenosti z osebnimi vozili nismo mogli parkirati. Pri redarstvu sicer pravijo, da so ravno ta dan napisali veliko kazni in odpeljali kar nekaj vozil s pajkom, vendar pa samega postajališča niso mogli sprazniti, ker jim to trenutno onemogoča zakonodaja. Verjetno bo v bodoče potrebna fizična zapornica, saj je parkirišče priljubljeno predvsem zaradi enostavnega dostopa do mesta z mestnim avtobusom.