Slovenci v kampih na Hrvaškem ustvarili rekordnih 3 milijone nočitev

Datum objave
Kategorija
Statistika

Letošnja kamping sezona na Hrvaškem je bila zahtevna, tudi vremensko nepredvidljiva, po številu prihodov ter nočitev kampistov pa podobna lanski. Do sredine novembra hrvaški kampi beležijo rekordno število slovenskih gostov, ki so prvič presegli 3 milijone nočitev.

V Vodicah je sredi novembra potekal že 17. hrvaški kamping kongres, ki je potekal v organizaciji Kamping združenja Hrvaške ter ob podpori Ministrstva za turizem in šport in Hrvaške turistične skupnosti ter na enem mestu združil več kot 370 predstavnikov kamping turizma.

Ob izteku letošnjega leta so udeležencem kongresa predstavljene novosti, kjer je tudi slovensko podjetje Adria Dom predstavilo nove mobilne hišice, podjetje PZA stebrički pa opremo za oskrbo postajališč za avtodome.

Pri Avtokampi.si smo v okviru kongresa podelili nagrade Naj kamp Adria najboljšim kampom, ob tem pa predstavili nov portal za najem mobilnih hišic MobilnaHišica, ki združuje ponudbo več kot 200 kampov.

Višja kakovost, posledično tudi višje cene kampiranja

Hrvaški kampi sodijo med najkakovostnejše v Evropi, kar kažejo tudi ocene nemškega ADAC, ki je kampe na Hrvaškem uvrstil na 2. mesto po kakovosti, takoj za kampi iz Nizozemske in pred kampi iz Luksemburga, Francije in Italije.

V zadnjih letih so kampi na Hrvaškem veliko investirali v novosti, predvsem v digitalizacijo, prenovo sanitarij, izgradnjo bazenov, ureditev parcel in naselij z mobilni hišicami, vse več kampov se odloča za wellness ponudbo.

So se pa v zadnjih letih povišale tudi cene kampiranja, tako da je povprečna cena kampiranja tričlanske družine na Hrvaškem že okoli 62 € v Italiji je cena okoli 60 €, potem pa že sledijo kampi v Sloveniji s ceno 58 €, kar pa je predvsem posledica višjih cen termalnih kampov, ki vključujejo tudi kopanje v bazenih.

V sklopu kongresa so kampom podelili tudi nagrade za inovativne novosti v letu 2023:

- Kampi Jadranka (Čikat, Slatina, Bijar, Baldarin) za nov koncept rezervacijskega sistema preko interaktivnega zemljevida kampa

- Kamp Istra Premium v Funtani za koncept otroške animacije v okviru parka Histri Island Edutainment

- Kamp Lanterna Premium za inovativen koncept tematskega sanitarnega objekta Parenzana

- Kamp Polidor za dopolnitev ponudbe mobilnih hišic z ogrevanimi bazeni, ki se jih lahko pokrije s kupolami

- Kamp Zaton Holiday Resort za popolnoma prenovljen večnamenski objekt Ventula, ki je urejen na plaži in vključuje gostinski del, prostor za sproščanje z dvema bazenoma in prireditveni prostor.

Slovenci rekordno, Nemcev in Nizozemcev manj kot lani

Hrvaški kampi so do sredine novembra skupno beležili 3,4 milijona prihodov in 21,4 milijona nočitev, kar je glede na lansko enako obdobje 5 % več prihodov in 1 % več nočitev.

Največ nočitev so tudi letos ustvarili gostje iz Nemčije (8,2 mio.), sledijo Slovenci, ki so prvič presegli mejo 3 milijone nočitev. Na tretjem mestu so Avstrijci (2,2 mio nočitev), sledijo pa Nizozemci (1,6 mio), Poljaki ( 1 mio), Italijani in Čehi (0,9 mio).

Največja rast števila nočitev v kampih je letos zabeležena s strani gostov iz Madžarske, od koder je na Hrvaško prišlo kar za 19 % več turistov, sledijo poljski kampisti s + 9 % ter gostje iz Švice in Hrvaške + 6 %.

Je pa bilo za 3 % manj nočitev kampistov iz Nemčije, za 7 % iz Nizozemske in za 1 % iz Belgije.

Slovenski kampisti smo ponovno presegli lanske številke, kar je predvsem posledica večjega obiska kampov na Jadranu v spomladanskem in jesenskem času. Nekaj k temu pripomorejo tudi ugodne cene kampiranja, ki jih v nizki sezoni omogoča naša Avtokampi kartica.

Do sredine novembra tako kampi na Hrvaškem beležijo 528.000 prihodov Slovencev, kar je 6,2 % več kot lani in rekordnih 3.032.000 nočitev oz. 3,1 % več kot lansko leto. V skupnem turističnem prometu, ki ga na Hrvaškem realizirajo gostje iz Slovenije, na kamping segment odpade visokih 30 %.

Kampiranje je najbolj priljubljeno pri družinah z majhnimi otroki, na kar kaže tudi statistika. Skorajda 700.000 nočitev slovenskih kmapistov prispevajo otroci do starosti 12 let, nekaj več kot milijon nočitev na starši v starosti od 31 – 50 let.

Med hrvaškimi regija je daleč na prvem mestu Istra, kjer imajo največje kampe in beležijo 1,2 milijona nočitev Slovencev, kampi na Kvarnerju 0,8 milijona in kampi v regiji Zadar 0,5 milijona.

Med destinacijami so bili letos pri Slovencih najbolj priljubljeni kampi na Lošinju, kjer beležijo 205.000 nočitev, sledi Medulin s 190.000 nočitvami in Umag, ki ima 171.000 nočitev. Sledijo Novalja, Vrsar, Funtana, Cres in Novigrad.

Letošnja kamping sezona pa še ni končana, saj bodo številni Slovenci novo leto preživeli v kampih na Hrvaškem, kjer so pripravili odlično praznično ponudbo, največ gostov pa pričakujemo v kampih Čikat v Malem Lošinju, Ježevac v mestu Krk, kampih Istra Premium in Polidor v Funtani, kamp Arena Grand Kažela v Medulinu in kampu Falkensteiner Premium Zadar. Spisek odprtih kampov za novo leto >