Pregledali smo ponudbo kampov na otoku Rab

Datum objave
Kategorija
Statistika

V četrtek popoldan sva se odločila, da je vremenska napoved za vikend dovolj lepa, da se lahko od doma zopet odpraviva s šotorom. Ker nama počasi pričenja zmanjkovati najbližjih morskih destinacij, sva se odločila, da obiščeva otok, ki je nov za oba – otok Rab. Zanimivo, čeprav je tako blizu Ljubljane pot nobenega od naju še ni zanesla na ta kvarnerski otok. Dostop je mogoč preko dveh trajektnih lpristanišč (vozni red trajektov) iz Valbiske na Krku v Lopar ali pa iz Jablanca na celini v Mišnjak. Druga opcija je občutno cenejša, tako da se mogoče izplača tudi, če potujte v Lopar.

V četrtek popoldan sva se odločila, da je vremenska napoved za vikend dovolj lepa, da se lahko od doma zopet odpraviva s šotorom. Ker nama počasi pričenja slika.asp?slika=1763zmanjkovati najbližjih morskih destinacij, sva se odločila, da obiščeva otok, ki je nov za oba – otok Rab. Zanimivo, čeprav je tako blizu Ljubljane pot nobenega od naju še ni zanesla na ta kvarnerski otok. Dostop je mogoč preko dveh trajektnih lpristanišč (vozni red trajektov) iz Valbiske na Krku v Lopar ali pa iz Jablanca na celini v Mišnjak. Druga opcija je občutno cenejša, tako da se mogoče izplača tudi, če potujte v Lopar. Cesta med Mišnjakom in Rabom (ter naprej Loparjem) je precej v redu, dovolj široka in normalno prevozna (v primerjavi s cestami na npr. Hvaru). Za pot iz Ljubljane do Raba (preko Jablanca) sva porabila tri ure in pol.

Rab je sicer poznan predvsem kot družinski otok, morda ga tudi zato do sedaj še nisva obiskala. Naj bi spadal med najbolj sončne hrvaške otoke, zanimive pa so seveda predvsem njegove plaže. Na zahodni obali otoka, ki je obrnjena proti otokom Pag, Mali Lošinj in Cres, je otok zelo razčlenjen zato je možno najti skalnate, prodnate in celo peščene plaže. Otok je bolj poredko poseljen, česar človek v sezoni prav gotovo ne občuti. Še posebej na kakšen bolj oblačen dan ali po dežju, se v mestu Rab gnetejo turisti s precejšnjega dela Evrope.

Na otoku sta sicer samo dva kampa: Padova IIII in San Marino, slika.asp?slika=1764oba pod okriljem istega podjetja Imperial-Rab. Za nastanitev sva se odločila za kamp Padova III, predvsem zaradi bližine mesta Rab. Oba kampa sta označena s tremi zvezdicami, čeprav se najde nekaj razlik. Padova III je srednje velik kamp, kjer je večji del parceliran, en del namenjen mobilnim hišicam ter manjši del šotorom. Le ta je terasast in na delih s prelepim razgledom na morje, je pa res, da si kar nekaj kampistov v neparceliranem delu kampa vzame skoraj neomejeno veliko prostora in nemalokrat zapre dostop do neposeljenih parcel. Za najin mini iglu se je prvi večer našel prostor samo na direktnem soncu, tako da noč ni bila pretirano dolga, vendar sva ga lahko naslednje dopoldne na srečo že lahko prenesla v senčno in hkrati prvo vrsto. V jutranjem nalivu in burji se nama prva vrsta ni zdela več tako dobra ideja, a takoj ko je zopet posijalo sonce, sva zadovoljno uživala v razgledu in šumu morja. Kamp ponuja popolnoma vse kar človek potrebuje za prijeten dopust, vključno s trgovinami, pekarno, lokalčkom, trafiko, najemom opreme za vodne športe, tudi sanitarije so v redu. Žal je res, da ljudje veliko bolj pazijo na čistočo in red v novejših sanitarijah, vendar so redno čistiti vse štiri (dva sta prenovljena, dva pa precej v letih) bloke, tako da sta bila tudi ne prenovljena popolnoma uporabna. Je pa v kampu nujno izpostaviti dve zadevi. Plaža je v resničen užitek najmlajšim članom družine, saj je peščena, čeprav po najinem mnenju malo preozka. Prikolice so ob plimi postavljene vsega 10m od morja, vmes pa je še sprehajalna pot. Tako za poležavanje ne ostane prav veliko prostora, bi bilo veliko bolje, če bi prvo vrsto, ki je sedaj rezervirana za pavšaliste, spremenili v plažo. Mivka v morju je prijetna in omogoča igre z žogo. Za plavanje v globlji vodi se je potrebno malo sprehoditi, so pa letos žal 'zamudili' s postavljanjem ograje iz plovcev tako da je v vodi kar nekaj čolnov. Ja, kamp je res namenjen otrokom. Za njih so tik ob obali uredili tudi igrala, prav tako pa lahko ob doplačilu plezajo na ledeno goro ali se gugajo na vodi. Zvečer je zelo priljubljen sprehod do mesta Rab, ki naj bi bil cca 2 km od kampa, kar se morda sliši malo, vendar je za pešpot tja in nazaj potrebno malo več volje. Pot je resnično lepa, vas vodi ob morju ter skozi marino, spoznate pa lahko tudi Padovo I in Padovo II. Mesto je presenetljivo zanimivo, veliko ter živahno, tudi ob večerih. Označili so tudi kar nekaj zgodovinskih znamenitosti ter jih opremili s krajšim opisom. Za nazaj priporočava vožnjo s taxi čolnom, ki stane 10 HRK in vam prihrani pešačenje do kampa.

Naslednji dan sva se odpravila še na severnejši del otoka, v mesto Lopar,slika.asp?slika=1765 kjer sva si ogledala še kamp San Marino, ki je precej večji od Padove III. Kamp leži ob mivkasti Rajski plaži, ki je precej široka in mamljiva za družine z malimi otroki, na njenem robu so tudi tobogani. Nujno pridite s senčnikom ter se čim prej sprijaznite z mivko. Ta je povsod po kampu, vendar se je mnogo gostov na to dobro pripravilo s plastičnimi zaščitami (ceradami) po tleh. Parcele imajo dobro senco, sanitarije so vse moderne, čiste. V bližini je mnogo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, prav tako ob plaži ne boste ostali lačni in žejni. Če vam mivkasta plaža ni najljubša, se lahko odpravite na katero od plaž na polotoku na zahodu otoka, ki so ponavadi lepe, a težje dostopne ter zato samotne. Najlažje dostopne so z morja, a jih lahko obiščete tudi peš ali s kolesom. Za obisk le teh nama je žal zmanjkalo časa.

Cene za bivanje v opisanih kampih so enake. Tako boste v glavni sezoni plačali 6.30 EUR za odraslo osebo, za otroke od 2.20 do 3.60 EUR, za neparceliran prostor za šotor z elektriko in vozilo 11.60 EUR ter za parcelo z elektriko in vodo 15.30 EUR.


Popoldan sva se odločila še za obisk lokala in plaže ob glavni cesti Mišnjak  – Rab. slika.asp?slika=1766Par kilometrov od pristanišča je na zahodni strani otoka plaža Pudarica, kjer so odprli prijeten lokal Santos z udobnimi sedeži, bazenom ter igriščem za odbojko. Obala je na tem delu skalnata, a s prodnatimi zalivi, tako da je dostop v morje enostaven. Zvečer so v lokalu pogosto različni koncerti, ta večer pa so gostili tudi DJ-a, ki pa ga zaradi prevroče noči (ob polnoči je bilo 27 stopinj!) nisva šla poslušat. Sva bila pa vesela, da sva videla tudi ta tip plaže in se prepričala, da na Rabu resnično lahko najdete takšno, ki je vam najbolj všeč.

Otok Rab sva pa treh aktivnih dneh zapustila z mešanimi občutki. Strinjala sva se s 'kategorizacijo', da je Rab otok za družinice, s presenetljivo zanimivim mestom Rab.  Na otoku v poletnih mesecih potekajo številne prireditve od Rapskih viteških iger do  Rapske fjere oz. letnega festivala. Več informacij o dogodkih in ostali turistični ponudbi otoka boste našli na spletni strani  turistične organizacije otoka Rab.

Glede predlaganja najboljšega kampa se je težje odločiti, saj je pomembno kaj vam je bolj pomembno: bližina mesta, ki je v prid kampu Padova III, ali pa plaža z razglednic, boljša infrastruktura z modernimi sanitarijami, ki jo sicer malo moti mivka, več športnih igrišč, ki pa so v prid kampu San Marino v Loparju. Odločitev je na koncu vseeno vaša, vas pa otok sigurno ne bo razočaral.

Galerija slik s popotovanja po Rabu: