Postojna vabi na aktiven družinski vikend

Datum objave
Kategorija
Statistika

Postojno številni doživljate kot kraj na zemljevidu, ki je samo na poti do morja, mi pa vam jo želimo predstaviti kot destinacijo, ki je zelo primerna tudi za aktiven družinski vikend. Postojnsko jamo in Predjamski grad vsi poznamo, zdaj je čas za ogled Planinske jame, obisk Notranjskega muzeja, kolesarjenje po Grajski kolesarski poti, jahanje konj in še kaj se bo našlo.

Do Postojne boste najhitreje prišli po avtocesti, za tiste, ki uživate v vožnji in lepih razgledih na prekrasno pokrajino priporočamo, da avtocesto zapustite že v Logatcu ali Uncu in se nato kar po stari cesti zapeljete do kraja Planina, ki je prva točka na našem popotovanju.

Ogled Planinske jame

Številni ne veste, da je Planinska jama naša največja vodna jama v kateri živi malo morje človeških ribic. Čaka vas enourni vznemirljiv sprehod po podzemlju, saj si v jami vsak obiskovalec sveti s svojo lučko, kar je nepozabno doživetje za otroke (lučke dobite na vhodu).

V jami so na ogled raznolike dvorane, čudovita jezera, pot pa vas pripelje do enega največjih sotočij podzemnih rek v Evropi, kjer se združita reki Rak, ki priteče iz Rakovega Škocjana in reka Pivka, ki priteče iz Postojnske jame, v reko Unico. Ob nizkem vodostaju je možen tudi ogled s čolni, ki traja 4 - 5 ur.

Ogledi Planinske jame so možni od 1. 6. 2021 naprej in sicer ob vikendih – v soboto ob 17. uri in nedeljo ob 15. in 17. uri. Obvezna je predhodna prijava, ker bodo ogledi potekali v manjših skupinah.

Planinsko polje

Ne bomo vas še spustili s Planine. Zapeljite se samo kilometer po Planinskem polju proti Uncu in ko boste prečkali most čez reko Unico, ki je bil zgrajen že leta 1763, in pred kratkim prenovljen, boste na desni strani nad sotesko reke Unice videli ruševine gradu Hošperk. Zgrajen je bil v 17. stoletju in je veljal za najmogočnejši baročni dvorec na Slovenskem. Gosposko domovanje z bogato notranjo opremo je bilo požgano v drugi svetovni vojni. Poleg ruševin na imenitne grajske čase spominja ohranjen grajski hlev z etnološko zbirko in idiličnim prireditvenim prostorom v neposredni bližini naravnega vodnega parka jame Škratovke. 

Okolica gradu je zelo lično urejena in predstavlja izhodiščno točko za izlet po Planinskem polju, ki v poletnem času navdušuje sprehajalce, tekače in kolesarje, po dežju pa sem radi pridejo tudi veslači na SUP deskah in v kanuji, saj je celotno polje poplavljeno.

Reka Unica je pravi magnet za ribiče iz vsega sveta in velja za eno od najbolj priljubljenih rek za muharjenje na lipana in potočno postrv v Evropi.

Bi radi izvedeli več o kraških pojavih?

Postojna je središče Notranjsko – kraške regije in svetovno znane Postojnske jame ni potrebno posebej predstavljati, saj je največja turistična znamenitost tega dela Slovenije. Jama je odprta od začetka junija, vsi skupaj pa upamo, da bo ponovno odprta od sredine junija. Predjamski grad si lahko sedaj ogledate samo od zunaj, saj prenavljajo cesto do samega gradu, naj bi bila pa ponovno odprta do julija. Z gradom, ki že več kot 800 let stoji na 123 metrov visoki kamniti steni, je povezana legenda o roparskem vitezu Erazmu Predjamskem.

Družinam priporočamo obisk Notranjskega muzeja v centru Postojne, kjer je na ogled stalna razstava Muzej krasa. Gre za najbolj celovito razstavo o krasu v Evropi. Na izjemno poučen in zabaven način vam bodo predstavili nastanek kraškega sveta, na ogled pa so še jamske živali in kapniki, ki se jih tukaj lahko tudi dotaknete.

V Notranjskem muzeju je na ogled tudi najpomembnejša najdba iz slovenske grajske dediščine - zaklad iz Predjamskega gradu ki zajema srebrno in pozlačeno posodje za plemiške pojedine s preloma 16. in 17. stoletja.

Notranjski muzej je odprt od torka do nedelje med 10 - 18h.

Družinski adrenalinski izziv

Družine se lahko odločijo za malce bolj adrenalinsko pustolovščino in obiščejo Pustolovski park Postojna ( lokacija v bližini Postojnske jame).

Primeren je tudi za otroke stare 4 leta ali več, saj so avanturistične poti med drevesnimi krošnjami primerne starosti obiskovalcev. Na voljo je kar 5 težavnostno različnih poti po parku in skupno 73 različnih zabavnih preprek. Celoten obisk traja 2 – 3 ure.

Pustolovski park Postojna je do 24. junija za obiskovalce odprt med vikendi, od 12 do 18h. V času od 25. junija do 31. avgusta pa bo odprt vse dni v tednu.

S kolesom po Postojni in okolici

Kolesarjenje na Postojnskem je vse bolj priljubljeno in uredili so sedem raznolikih kolesarskih poti. Pred bližnjimi območji imajo tukaj prednost, ker je večina prog gozdnih in senčnih, tako da je kolesarjenje poleti prijetnejše.

V Postojni z okolico je najbolj priljubljena Grajska kolesarska pot. Gre za krožno kolesarsko pot v dolžini 56 km, ki vas bo popeljala mimo številnih vasic in cerkva, na poti pa si lahko ogledate kar tri srednjeveške gradove (Grad Prestranek, Grad Orehek, Predjamski grad), na robu Planinskega polja pa si boste lahko ogledali še ruševine baročnega gradu Hošperk (Haasberg) ter Ravbarjev stolp - edini še ohranjeni ostanek nekdanjega Malega gradu v Planini.

Pot lahko razdelite tudi na dve etapi, da bo primerna za otroke. Samo ne jim prehitro povedati, da je na tej poti tudi 6 grbinastih kolesarskih poligonov – pumptrack in sicer na lokacijah: Postojna (vznožje hriba Sovič v bližini vojašnice), Prestranek (pri šoli), Orehek (pri nogometnem igrišču), Dilce (pri otroškem igrišču), Bukovje (pri športnem igrišču) in Planina (na prvi terasi kamnoloma)

Imajo pa v Postojni tudi pravo družinsko kolesarsko pot, ki je dolga 11 km in je primerna predvsem za najmlajše kolesarje. Pelje po okolici Postojne z vmesnimi postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališču, kjer se lahko tudi okrepčate in poletite z letalom.

Za ljubitelje gorskega kolesarjenja pa priporočamo kraljevo etapo na Nanos z začetkom v Postojni in osvojenim Suhim vrhom na kraški planoti Nanos (1.313 m), kjer vas čaka lep pogled proti Vipavski dolini, na Postojno ter Pivško kotlino.

Ob vseh poteh je na voljo raznolika ponudba kolesarjem prijaznih gostinskih obratov in prenočišč, kjer se lahko okrepčate, spočijete in naberete svežih moči za nove kolesarske podvige. Več informacij o ponudbi Postojne za kolesarje >>

Nanos - postojnski Triglav

Pohodništva na Postojnskem si ni mogoče zamisliti brez vzpona na mogočni Nanosa, saj je najbolj razpoznaven element destinacije in ko pride popotnik v Postojno, ga ves čas opazuje. Najbolj priljubljeno izhodišče za pohod na Nanos je razdrto, od koder vas čaka malo manj kot 2 uri hoje po strmejši poti oziroma dve uri in pol po malce lažji poti. Na vrhu je Vojkova koča, kjer nudijo tudi hrano.

Nudi pa Postojna še druge razgledne vrhove in vedno zanimive Javornike. Nad samo Postojno je zelo priljubljena pot do koče Mladika, ki stoji malo pod vrhom Pečne rebri in od koder je še posebej ob sončnem zahodu lep pogled na Postojno in Nanos. Pot traja dobre pol ure in je zelo primerna tudi za otroke. Več informacija o pohodniških poteh >>

Za resnejše pohodnike pa velja povabilo na daljinsko pohodniško pot Via Dinarica, ki povezuje dinarsko gorstvo od Slovenije do Makedonije. Prične se prav na Nanosu in potem vas pot vodi čez Snežnik do Babnega Polja, kjer se potem nadaljuje čez Gorski Kotar in Velebit. Pot velja za eno najbolj obetavnih novih pohodniških destinacij v Evropi.

Raj za ljubitelje jahanja

Konji so vse bolj priljubljeni na tem delu Slovenije in skorajda ni kmetije, ki ne bi imela vsaj enega konja. Zato je jahanje konj priljubljeno in v Prestranku je bila nekoč podružnica slovite Lipice. 

Grad Prestranek se še danes ponaša z eno največjih in najstarejših pokritih jahalnic v državi. Tu deluje največja šola jahanja islandskih konj v Sloveniji. Na voljo so različne aktivnosti, individualno in terensko jahanje.

Možnosti terenskega jahanja ali jahanja v ograjeni zunanji menaži ponujajo tudi v Razdrtem na ekološki kmetiji Hudičevec. Otroci bodo konje lahko tudi skrtačili in nahranili, ob tem pa v njihovi restavraciji postrežejo z odlično lokalno hrano (potrebno je predhodno naročilo).

Kje v Postojni z okolico kampirati ali parkirati avtodom

Postojna ima pa urejeno parkirišče za avtodome v sklopu parkirišča pri Postojnski jami, kjer je možna tudi oskrba.

V Razdrtem imamo odličen družinski kamp Mirjam, ki ima urejenih okoli 20 kamping prostorov, gostom pa je na voljo tudi zunanji bazen ter manjši wellnes, kjer sta savna in fitnes. Nudijo 10% popust na Avtokampi kamping kartico v primeru min. 2 nočitev.

Kamp Pivka jama je pri domačih ljubiteljih kampiranja manj znan kamp, ki sicer leži v lepem naravnem okolju 4 km od Postojne. Omogočajo tudi najem bungalovov, poleti je odprt manjši bazen, posebnost kampa pa je, da je tu tudi vhod v Pivko jamo. V podzemlje se boste spustili po 317 stopnicah in po jami vas bo vodila 2 km dolga pot ob reki Pivki. Letos bo kamp predvidoma odprt od sredine junija do konca oktobra.

Kamp Plana je urejen ob glavni cesti Postojna – Pivka, kjer imajo lepo urejen prostor za avtodome in počitniške prikolice, šotoristom pa je na voljo urejen travnik. Poleti omogočajo kopanje v manjšem bazenu, sicer pa je za otroke urejenih nekaj igral, v kampu pa deluje tudi dobra gostinska ponudba v lokalu Bar 66.

PZA Pivka je odlična lokacija za parkiranje avtodoma, saj je urejena tik ob Parku vojaške zgodovine, kjer je urejenih 8 parkirnih mest za avtodome z vso potrebno oskrbo. Nudijo tudi 15% popust na Avtokampi kartico pri nakupu vstopnic za ogled vojaškega muzeja.

Vse potrebne informacije o turistični ponudbi Postojne, kje dobro jesti in še kaj drugega doživeti dobite na www.visit-postojna.si