Hrvaški minister za turizem napovedal odpiranje mej in kampov

Datum objave
Kategorija
Statistika

V petek zvečer je hrvaški minister za turizem napovedal skorajšnje odprtje mejnih prehodov s Slovenijo in tudi avtokampov, vendar v prvi fazi z nekaj omejitvami. Objavljamo aktualne informacije glede otvoritve kamping sezone tudi Sloveniji in kako bo v bodoče izgledalo kampiranje.

kamping sezona 2020

Ob začetku koronavirus krize smo napovedali, da bodo kampi verjetno odprti pred hoteli, kampiranje pa bo zaradi bivanja v naravi postalo še bolj priljubljeno.

Bo pa zagotovo turizem v bodoče drugačen in tudi kampisti se bomo morali prilagoditi in upoštevati nekatera nova pravila. Pričakujemo, da bodo turisti raje obiskovali turistične destinacije znotraj regije. Manj bo organiziranih potovanj in letalskega turizma, več pa bo individualnih potovanj z avtomobili.

Turistična sezona na Hrvaškem

Hrvaški turizem je zelo odvisen od tujcev, saj več kot 80% nočitev ustvarijo tuji turisti. Zaenkrat njihov zdravstveni sistem dobro deluje in sredi aprila imajo 1.170 obolelih za koronavirusom, kar je glede na število prebivalcev odlično. Na Hrvaškem računajo, da bi lahko ukrepe pričeli sproščati potem, ko bodo imel stalen upad okuženih npr. 5 - 7 dni. Največ stavijo na drugi del turistične sezone, tako da več gostov na Hrvaškem pričakujejo v avgustu in septembru, še vedno pa pričakujejo od 60 do 75% manj nočitev kot lani.

V petek zvečer (17.4.) je hrvaški minister za turizem g. Cappelli napovedal odprtje mejnih prehodov za turiste iz bližnjih držav, ki prihajajo na Hrvaško z avtomobili. Zaenkrat je v planu, da meje za turiste ostanejo zaprte še do sredine maja, potem pa bi se ob ugodnih rezultatih počasi odprle za določene države. To velja predvsem za Slovenijo, Avstrijo, Češko in Nemčijo, kjer so se ukrepi izkazali za uspešne. Minister je rekel, da bodo morali biti prehodi mej čim bolj enostavni, saj bi izpolnjevanje dodatnih papirjev pomenilo veliko težavo v zdravstvenem in turističnem smislu.

Otvoritev sezone naprej računajo v kampih, marinah in privatnih namestitvah, kjer velika večina gostov pride z avtomobili, možna je večja izolacija gostov, ki v teh namestitvah nimajo veliko stikov z zaposlenimi.

V primeru hrvaških kampov nameravajo v prvi fazi, ki bo verjetno prišla po 15. maju oz. po našem mnenju okoli 1. junija, omogočiti bivanje v tistih objektih, ki so opremljeni z lastnimi kopalnicami, da ne bi prihajalo do prevelikega mešanja gostov. Minister je napovedal najprej odprtje mobilnih hišic, mi pa smo že poslali pobudo, da se že v tej fazi kampe odprejo tudi za lastnike avtodomov, ki imajo prav tako svoje kopalnice in predstavljajo manjše tveganje za okužbo.

Slovenski turizem v letu 2020

Slovenski kampi letno ustvarijo nekaj več kot 2 milijona nočitev, od tega pa 75% nočitev odpadne na tuje kampiste. Minister za gospodarstvo g. Počivalšek je napovedal, da računajo v drugi polovici maja pričeti s turistično sezono in tudi pri nas računamo, da bi se lahko najprej odprli kampi. Upamo lahko, da bi se kampi po Sloveniji odprli okoli 1. junija. Zaenkrat še ni znano, kakšne bodo zahteve glede delovanja kampov oz. ali bodo v prvi fazi kakšni posebni pogoji glede tipa namestitve. 

V prvi polovici junija se bo v Lescah odprl nov kamp River Camping Bled , ki bo dopolnil ponudbo na Gorenjskem in povečal skupno številko zmogljivosti slovenskih kampov na okoli 28.000 gostov.

Uspešnost turistične sezone v Sloveniji je odvisna predvsem od odprtosti meja s sosednjimi državami, predvsem pa meje med Avstrijo in Nemčijo. V Avstriji že potekajo pogovori za odprtje meje z Nemčijo, seveda pa je vse odvisno od uspešnosti ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Upamo, da bodo odgovorni poskrbeli tudi za postopno odpiranje slovensko - avstrijske meje, kar bi predvsem v juliju in avgustu omogočilo prihod tujih gostov.

Slovenija sicer letos stavi predvsem na domače goste, vendar pa ob normalni sezoni skorajda tri četrtine nočitev ustvarijo tujci. Letos bo verjetno precej manj italijanskih gostov. Nemci so tradicionalno najštevilčnejši gostje pri nas, na tretjem mestu so Avstrijci, lani pa je bil kar 18% porast gostov iz Češke, zato bo odprtje meja proti severu izrazitega pomena za slovenski turizem.

Kampiranje bo v bodoče še bolj priljubljena oblika dopusta

Zaradi regionalizacije turizma bomo nekaj naslednjih let imeli manjše število gostov tudi v kampih, saj lahko pričakujemo manj nemških in nizozemskih gostov. Kljub temu pa se bodo kampi »pobrali« hitreje kot pa hoteli, saj bo še več ljudi želelo počitnice preživeti v naravi.

Ko sedaj kaže cene kampiranja ne bodo dosti nižje. imetniki Avtokampi kamping kartice bodo seveda deležni odličnih akcij, nekaj novih pa pričakujemo že v maju tudi za najem mobilnih hišic.

V recepcijah kampov bodo poenostavili sisteme, več bo online prijav gostov, plačil s plačilnimi karticami, letos pa lahko kje gostje pričakujejo tudi merjenje temperature oz. kakšen dodaten vprašalnik glede zdravstvenega stanja. Vsi se moramo namreč zavedati, da bo zdravje vseh gostov še vedno na prvem mestu.

V prednosti so manjši kampi, ki gostom omogočajo kampiranje na urejenih in ločenih parcelah ter imajo tudi lastno plažo. Lastniki avtodomov, ki so opremljeni z lastno kuhinjo in kopalnico. Tako gostje ne potrebujejo uporabljati skupnih prostorov v kampu – sanitarij in umivalnic posode.

Podobno je tudi pri tistih, ki imajo počitniške prikolice prilagojene tako, da lahko uporabljajo sanitarije v sami prikolici, sicer pa bodo morali podobno kot šotoristi paziti predvsem uporabi sanitarij. Kampi se bodo poskrbeli za še boljše čiščenje in dezinfekcijo sanitarij, vendar pa bomo morali tudi kampisti ravnati odgovorno ter poskrbeti za čistočo ter umivanje rok.

Najem mobilne hišice letos pomeni odlično izbiro, saj je vsaka hišica ločena od druge, opremljena s kuhinjo, kopalnico in teraso, tako da gostje lahko uživajo brez neposrednega stika z ostalimi gosti kampa. Tako dopust v mobilni hišic predstavlja manjše tveganje za okužbo z virusom.

Bo pa seveda omejena uporaba športnih objektov, predvsem tisti, kjer gre za ekipne športne, odsvetovana bo uporaba otroških igrišč, saj jih kampi ne bodo mogli dezinficirati vsako uro

Glede uporabe bazenov in wellness centrov strokovnjaki pravijo, da je tveganje za okužbo nizko, saj že minimalna količina klora v bazenski vodi "ubije" vsak virus. Seveda pa je potrebno dosledno upoštevanje higienskih nasvetov in navodil za preprečevanje okužbe.

Upamo, da nam vsem skupaj z upoštevanjem navodil uspe čim prej zajeziti širjenje koronavirusa in da bomo tudi to poletje preživeli v kampih.

Nasveti ob nakupu šotora in kamping opreme >>