Negativen test namesto karantene ob povratku v Slovenijo

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada je na sobotni seji spremenila odlok o izvajanju ukrepov na mejnih prehodih. Od ponedeljka, 28.9., se bo možno vrniti v Slovenijo tudi iz držav na rdečem seznamu, ob tem pa se z negativnim testom na koronavirus izogniti 10 dnevni karanteni.

Slovenija po nasvetu EU namesto rumenega uvaja oranžni seznam držav, kamor sodijo države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami. Varne države so še vedno označene z zeleno, na rdeči seznam pa sodijo države s slabimi epidemiološkimi razmerami.

Je pa Slovenija v nedeljo napovedala kar nekaj sprememb na seznamih držav. Vse spremembe, tudi glede Hrvaške, smo opisali v novici - Hrvaške obmejne regije po novem na oranžnem seznamu

Prihod iz zelene države

Če prihajate v Slovenijo iz države na zelenem seznamu, potem se lahko vrnete brez karantene. To trenutno (27.9.)  velja za npr. za Srbija, Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Enako to velja tudi za osebo, ki je v »zeleni« državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo in to lahko izkaže z dokazilom npr. prijava turista v namestitvi. Ta primer pride v poštev ob vrnitvi nekoga iz ZDA (rdeč seznam), ki bi potem 14 dni bival v eni od zelenih držav in se od tam vrnil v Slovenijo.

NOVO - Negativen test ukinja karanteno za prihode iz države na oranžnem ali rdečem seznamu

Osebi, ki vstopa v Slovenijo in ima prebivališče v državah, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu oz. prihaja iz teh držav, bo odrejena karantena za 10 dni.

Če ob prehodu meje oseba predloži negativen izvid testa na prisotnost Covid-19, ki ni starejši od 48 ur, ji karantena ne bo izrečena. Test mora biti opravljen laboratoriju v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

Oseba, ki ji je bila na mejnem prehodu odrejena karantena, lahko v času trajanja karantene opravi testiranje v Sloveniji. Če je izvid testa negativen, pristojni organ karanteno odpravi.

Izjeme za oranžne EU države in pavšaliste v kampih

Izjema vrnitve brez karantene ali negativnega testa velja za osebe, ki v Slovenijo prihajajo iz oranžnih držav ali regij, ki so znotraj EU oz. schengenskega območja npr. od 28.9. zopet oranžne hrvaške regije ob slovenski meji npr. Istra, Kvarner, Karlovac, Zagreb, Krapina ali države Italija, Nemčija, Avstrija (izjema Dunaj, Tirolska in Predarlberško, ki so na rdečem seznamu).

Za hrvaške regije, ki pa os še vedno na rdečem seznamu npr. vse regije v Dalmaciji pa še vedno velja izjema za lastnike nepremični ali bivalnih plovil oz. osebe, ki imajo urejen pavšalni zakup parcele v kampu, in se vračajo v 48 urah po izstopu iz Slovenije. Za te osebe in njihove ožje družinske člane ob predložitvi ustreznih listin ne bo uvedena karantena oz. ne bo potrebno testiranje

Bolj natančen spisek držav, ki velja od 29.9. >>

Pričakujemo prenovljen seznam držav

Slovenija je zadnje spremembe na seznamu epidemiološko varnih in nevarnih držav objavila 30. avgusta. V vmesnem času se je čakalno na skupen EU semafor, ki pa kot kaže ne bo nikoli zaživel.

Tako lahko v naslednjih dneh pričakujemo spremembe na seznamu, ki bodo vključevale tudi zadnje podatke o številu okuženih oseb po tujini. Lahko računamo na spremembe glede Hrvaške in Srbije, kjer so bile v zadnjih dneh bistveno boljše razmere kot konec avgusta, prav tako pa tudi glede Avstrije, Madžarske, Češke in Švice, kjer so se razmere poslabšale.

Če bo Hrvaška iz rdečega uvrščena na oranžni seznam, potem bo to pomenilo, da za slovenske turiste karantena ali testiranje ne bo več potrebno, saj je Hrvaška članica EU in bo potem sodila pod izjemo znotraj oranžnih držav.