Krompirjeve počitnice z avtodomom Indie Campers po španski Andaluziji

Datum objave
Kategorija
Statistika

Novembrske počitnice smo želeli preživeti nekje na toplem, da se bomo lahko še kopali, ob tem pa tudi kaj zanimivega videli. Ker nismo želeli spati v hotelih in apartmajih, smo se odločili kar za najem kombija pri enem največjih evropskih najemodajalcev Indie Campers.


Road trip z vanom po Andaluziji

Hitro je padla odločitev, da obiščemo špansko pokrajino Andaluzijo znano po številnih znamenitostih in lepih plažah. Pregled letalskih povezav nam je omogočil direkten let iz Verone v Seviljo, kjer pa smo pot nadaljevali kar s kombijem preurejenim  v avtodom.

Podjetje Indie Campers namreč omogoča najem avtodomov po celotni Evropi. Gre za portugalsko start up podjetje z več 400 počitniškimi vozil, ki jih lahko najamete na 60 lokacijah na Portugalskem, v Španiji, Franciji (tudi na Korziki), Italiji (tudi na Sardiniji in Siciliji), Belgiji in Švici. V letu 2018 planirajo pri ponudbo razširiti tudi na Hrvaško, Nemčijo, Češko in Poljsko.

Prednost najema avtodoma pri Indie Campers je v razvejani mreži, ki omogoča, da vozilo najamete v enem kraju, z njim potujete in ga vrnete v drugem kraju, ki je lahko tudi v drugi državi. Ker so letalske karte sedaj cenovno dostopne, je tak najem avtodoma ugodnejši kot pa da bi npr. najeli avtodom v Sloveniji in z njim potovali do Portugalske, ob tem pa še časovno hitrejši. Prevzem vozil je možen tudi direktno na letališču, kjer lahko avtodom tudi vrnete in tako nimate dodatnih transportnih stroškov. Takšno popotovanje v kombinaciji z letalskim prevozom in najetim avtodomom (kombijem) se nam zdi zelo primerno za pare in družine z enim ali dvema otrokoma, ki so malce že navajeni kamping življenja. Kar se tiče prostora je potrebno nekaj kompromisa, časovno pa se zaradi nižjih cen najema najbolje splača izkoristili prvomajske in krompirjeve počitnice.
 
Indie Campers ima v ponudbi več različnih avtodomov / vanov, ki jih boste prepoznali po zanimivih nalepkah, ki pritegnejo številne poglede. Avtodomi so glede na velikost primerni za 2 - 4 osebe in so opremljeni z vso potrebno dodatno kamping opremo (miza, stoli, posoda, gorilnik, hladilnik, posteljnina). Cene najemov so odvisne od terminov. Mi smo imeli srednjo opcijo vozila s pogradom za 4 osebe, katerega cena je bila v našem terminu 68 eur na dan, kar se nam je zdelo zelo sprejemljivo. Cena je vključevala tudi neomejene kilometre, najem otroških sedežev, zavarovanje in asistenco na poti.

Praktični nasveti za najem avtodoma >>

Teden dni je povsem dovolj za ogled Sevilje, Cadiza, Tarife in Gibraltarja

Družinska potovanja z otroki so nekaj posebnega, ko je dobro, da oglede znamenitosti prilagodimo najmlajšim. Naša odločitev je bila, da bomo prevozili manj kilometrov in več časa preživeli na peščenih plažah ob Atlantskem oceanu. Pred odhodom smo v knjižnici dobili še odličen vodič po južni Španiji, v dva kovčka smo dali vsa potrebna oblačila, dodali še nekaj kamping in foto opreme ter šli na pot.

Potovanje smo pričeli z nedeljsko vožnjo do Verone, kjer smo si popoldan ogledali znameniti balkon in kip Julije, areno, popili kavico na trgu Piazza delle Erbe in se sprehodili po mostu Castelvecchio čez reko Adižo. Naslednji dan smo imeli že zjutraj let do Sevilje, kjer nas je na letališču čakal predstavnik Indie Campers, ki je uredil vse glede prevzema avtodoma.

Prvo noč v Španiji smo preživeli kar v Sevilji, kjer je ob reki Guadalquivir in blizu centra mesta urejeno parkirišče za avtodome (cena 10 eur za 24h). Ogledali smo si center mesta z več kot 2.000 letno zgodovino in močnim arabskim pridihom. Seviljo so Mavri zasedali kar 500 let, kar je vidno tudi na katedrali z znamenitim zvonikom, ki je bila nekoč mošeja z minaretom. Ogledali smo si tudi kraljevo palačo in sončni zahod pričakali na znamenitosti Metropol Parasol, ki naj bi bila največja lesena zgradba na svetu. S kočijo smo se odpeljali po mestu in obiskali lepe parke okoli katerih so številne znamenitosti iz leta 1929, ko je v mestu prvič potekala svetovna razstava Expo. Priporočamo tudi večerni ogled flamenka, ki poteka v dvorani v bližini arene, kjer potekajo bikoborbe.

Naslednji dan smo se zapeljali v kamp na atlantski obali, od koder vozi ladjica za ogled starega mestnega jedra mesta Cadiz. Gre za simpatično andaluzijsko mesto z bogato zgodovino, saj Cadiz štejejo za najstarejše stalno naseljeno mesto v zahodni Evropi. Številne ozke ulice, cerkve, trgi in parki z eksotičnimi drevesi, ki so jih s potovanj prinesli pomorščaki. Iz Cadiza je na dve potovanji proti Ameriki odplul tudi Krištof Kolumb. Če imate čas, potem v mestu ostanite tudi zvečer, ko v ozkih ulicah zaživijo številni lokali in restavracije.

Čas je že bil za ogled plaž in že po uri vožnje smo bili v kraju Barbate, kjer smo prespali in si potem naslednji dan ogledali tudi svetilnik Trafalgar, kjer je leta 1805 britansko ladjevje porazilo združeno francosko - špansko ladjevje. Med zanimivimi belimi mesti, katerih značilnost so povsem bele hiše z zanimivimi dvorišči, smo se ustavili v kraju Vejer de la Frontera. Ker ima ta del Španije tudi stalni veter, smo na poti občudovali številne vetrnice, farme bikov in nasade oljk.

Kot ljubitelji plaž smo potem dva dneva preživeli ob eni najlepših andaluzijskih plaž v kraju Bolonia. Gre za povsem peščeno plažo, z nekaj preprostimi lokali in restavracijami. Poleti je tukaj raj za deskarje in kajtarje, sedaj pa je bilo poleg nas na plaži le še nekaj ribičev, ki so kar z obale poizkušali srečo. Tik ob plaži so ruševine starega rimskega mesta in tudi muzej. Otroka sta uživala v nabiranju školjk, metanju v visoke valove (morje je imelo 20 stopinj) in bosonogih sprehodih po sipinah.

Sledil je obisk kraja Tarifa, ki je tudi znano deskarsko središče. Od tu vozijo tudi trajekti in katamarani v maroški Tanger, mi pa smo odšli na ogled delfinov pred afriško obalo. Ti namreč tu stalno živijo, v času od junija do avgusta pa lahko vidite tudi orke.

Pot smo nadaljevali še do našega cilja - Gibraltar. Avtodom smo pustili kar na urejenem parkirišču na španski strani in se peš podali čez britansko mejo. Na žalost tisti dan gondola na vrh gore ni vozila. Ponudili so nam taxi prevoz do gore za 25 funtov na osebo, vendar so bila vsa vozila tisti čas zasedena, tako da smo šli kar na lokalni avtobus. Po nekaj minutni vožnji smo izstopili v centru mesta in se po številnih stopnicah peš odpravili na vrh gore, ki je 426 metrov nad morjem. Tam namreč v naravnem okolju živijo opice, vendar velja biti ob ogledu pozoren na stvari, saj znajo opice zelo hitro "ukrasti" kakšno torbico, nahrbtnik, očala ali celo mobitel. Sicer pa je Gibraltar tudi nakupovalno središče, kjer na osrednji ulici skozi mesto na svoj račun pridejo ljubitelji kozmetike, alkoholnih pijač, cigaret, fotografske opreme, ur in ostale tehnike, cenejše pa je tudi gorivo.

Ker nam je ostal še en dan, otroci pa so navijali za plaže na oceanu, smo tokrat izpustili vzhodni del Andaluzije, kjer so med zanimivejšimi mesti še Granada, Ronda in Cordoba. Mi se bomo zagotovo še vrnili, saj je Španija cenovno in popotniško zelo zanimiva država, ugoden najem kombi avtodoma pri Indie Campers pa odpira še številne možnosti za naslednja popotovanja. Naše želje so Portugalska, Sardinija, Korzika...