Kampisti naj bi plačevali 492% višjo turistično takso

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenska vlada je predlagala povišanje turistične takse, ki pa za kampiste pomeni povišanje za kar 492% oz. iz 0,635 € na predlaganih 3,125 €.

Slovenska vlada že nekaj časa razmišlja o povišanju turistične takse, ki jo moramo plačevati domači in tuji turisti. Ob vsakoletnih rekordnih turističnih številkah in posledično tudi večjem znesku pobrane turistične takse, pa si država in občine želijo od turistov pobrati še več denarja. Tako naj bi v okviru zakona o spodbujanju razvoja turizma turistično takso iz dosedanjega najvišjega možnega zneska 1,265 eur zvišali na kar 2,50 eur.
povišanje turistične takse - avtokampi.si
Turisti pa naj bi plačali še 25% doplačila na turistično takso oz. novo promocijsko takso za delovanje Slovenske turistične organizacije, kar bi na koncu zneslo kar 3,125 eur takse. Otroci stari od 7 do 18 let plačajo polovičen znesek, mlajši pa so oproščeni plačila takse.

Višina turistične takse je sicer v domeni občin, vendar večina turistično zanimivih slovenskih občin je imela do sedaj maksimalen znesek turistične takse (1,265 eur). Tako naj bi se s povišanjem turistične takse v občinske blagajne nateklo za skorajda 7 milijonov evrov več denarja, ki naj bi ga porabile za urejanje turistične infrastrukture. STO bo z novo promocijsko takso dobila dodatnih 4,7 milijona evrov prihodkov in kot pravijo, naj bi jih porabili predvsem za promocijo slovenskega turizma v tujini.

Kampisti po novem izenačeni s hotelskimi gosti
Kampisti smo v Sloveniji v letu 2017 ustvarili skorajda 1,7 milijona oz. 14% vseh nočitev, od tega 550.000 nočitev  pripada domačim kampistom. Z zadnjim predlogom povišanja turistične takse pa bomo kampisti na najslabšem, saj je do sedaj zakon omogočal, da v kampih plačujemo 50% zneska turistične takse oz. največ 0,635 eur.

V razpravi so nekateri člani odbora državnega zbora za gospodarstvo menili, da v slovenske kampe hodijo premožni gosti, cena kampiranja pa je pogosto višja od nočitev v hotelih, zato naj bi se turistični taksi v kampih in hotelih izenačili. Tako se zadnji predlog, da bomo kampisti po novem plačati 3,125 eur turistične takse, kar je 492% povišanje zneska. Za primerjavo s sosednjo Hrvaško, kjer so letos prav tako povišali turistično takso, vendar le za 1 kuno oz. s 7 na 8 kun.

Preverili smo tudi ceno hotela v Bohinjski Bistrici, ki v začetku avgusta 2018 za 4 člansko družino (2 odrasla + 2 otroka stara 10 in 6 let) stane 288 eur na noč. V kampu Danica, ki je od hotela oddaljen le 500 metrov, stane družinski kamping paket na parceli z elektriko 40,80 eur na noč. Po novem predlogu bo taka družina za 7 nočitev v hotelu ali v kampu plačala 55 eur turistične takse, kar v primerjavi cene nastanitve pomeni veliko razliko - za hotel manj kot petino dnevne cene namestitve, za kamp pa več kot en dan kampiranja.

Turistična taksa na postajališčih za avtodome
Na večini slovenskih postajališč za avtodome turistične takse še ne pobirajo. Morajo pa turistično takso plačati avtodomarji npr. na PZA v Marini Portorož, kjer je znesek 0,635 eur (50% od najvišje možne takse), na PZA v Kopru pa so to odločitev sprejeli lani, po spremembi zakona o prijavi prebivališč in pobirajo takso v višini 1,27 eur, kar je po našem mnenju napačno.

Zanimiv dogodek pa se je zgodil konec januarja 2018 v Kranjski Gori, kjer je podjetje RTC Žičnice postajališče za avtodome z urejeno oskrbo (elektrika, voda, odtok, wc, wifi) spremenil v parkirišče za avtodome, ki uradno deluje le med 7. in 23. uro. Sprememba je verjetno posledica težav s pobiranjem turistične takse, saj so napisali, da so oni le upravljalci žičnic in prenočevanje v avtodomih na njihovem parkirišču ni več v njihovi domeni. Tako so zaobšli zakonodajo in obveznost po plačevanju turistične takse, odgovornost prenočevanja z avtodomi pa prepustili drugim organom.

Sprejetje zakona po hitrem postopku
Državni zbor bo o spremembi zakona o spodbujanju turizma razpravljal že februarja, takrat pa bomo videli ali bo predlog »molzenja« domačih in tujih turistov z višjimi taksami uspešen ali ne.

Zanimivo je tudi, da predlog novega zakona ne rešuje težave plačevanja turistične takse pri gostih, ki so nastanjeni v namestitvah rezerviranih preko spletnih strani npr. Airbnb, Tripping, Homeaway, čeprav že obstajajo zelo enostavne rešitve. Tako npr. v Parizu Airbnb od vsake rezervacije lokalni turistični organizaciji plača znesek turistične takse.