Kampiranje v hrvaški severni Istri - Umag in Novigrad

Datum objave
Kategorija
Statistika

Tokrat naju je pot zanesla na najbližji del hrvaške obale – severno Istro. Prvič sva se ustavila že kmalu čez mejo, natančneje čez 12km sva se pripeljala pred kamp Stella Maris. Kamp je le del ponudbe, ki jo ta turistični kompleks ponuja – v svoji ponudbi imajo tudi hotel, apartmaje, bungalove ter športni center s teniškimi igrišči. A midva ostajava pri kampih. Kamp je precej prostoren, ima lepo urejene prenovljene sanitarije, nima pa najlepše plaže, pa tudi od nje je oddaljen slabih 5 minut hoje

Tokrat naju je pot zanesla na najbližji del hrvaške obale – severno Istro. Prvič s1879.jpgva se ustavila že kmalu čez mejo, natančneje čez 12km sva se pripeljala pred kamp Stella Maris. Kamp je le del ponudbe, ki jo ta turistični kompleks ponuja – v svoji ponudbi imajo tudi hotel, apartmaje, bungalove ter športni center s teniškimi igrišči. A midva ostajava pri kampih. Kamp je precej prostoren, ima lepo urejene prenovljene sanitarije, nima pa najlepše plaže, pa tudi od nje je oddaljen slabih 5 minut hoje. Plaža je večinoma skalnata z betonirami večjimi ali manjšimi terasami za sončenje. Senca je v polovici kampa odlična, druga pa je bolj namenjena avtodomom, ki se lahko hladijo s klimo. Glede na to, da kamp od plaže loči cesta, je za goste zelo uporaben podhod, ki so ga uredili za lažje in varnejše prečkanje ceste. V kampu je v času teniškega ATP turnirja verjetno 'stanovalo' kar nekaj njegovih obiskovalcev, saj zaradi bližine Umaga (oddaljen je le 2km) predstavlja odlično alternativo zasoljeno ceno apartmajev, še posebej v tem času. V tem času je Umag znan po nepozabnih, vročih nočeh ter znanih obrazih na ulicah mesta.

Hitro sva se odpeljala naprej proti kampu, ki sva se ga zelo veselila, saj sva vedeumag, park umag, novigrad, kamp, camp, campingla, da je s strani nemškega avtokluba prejel prestižno nagrado 'ADAC Super Platz' – kamp Park Umag. To nagrado je lansko leto prejelo le 75 kampov v celi Evropi, od tega le dve na Hrvaškem. Res gre za izjemen kamp, z vso možno infrastrukturo, animacijo in uslugami. A najbolj pomembno, ostal je kamp, kjer imate še vedno občutek, da ste v naravi, kjer kljub velikemu številu obiskovalcev najdete prostor na plaži (imajo namreč širok travnat senčni pas rezerviran za sončenje) ter kamp, kjer nimate občutka, da je poleg vas lahko tudi do pet tisoč ljudi. Ena od najbolj priljubljenih lokacij za vse generacije je promenada ob morju, ki se razteza tudi izven meja kampa, do vasi Karigador in je primerna za sprehode, tek  in kolesarjenje. Prostori za različne aktivnosti so sicer razporejeni po kampu, a je del parcel še vedno dovolj oddaljen od vseh, da lahko uživate v miru, naravi in ležernem dopustu. Parcele sicer niso največje, a na popolno zasebnost v kampu tako ne morete računati. Kamp je izredno priljubljen med družinami, saj so otroci naravnost navdušeni nad vsem kar se v kampu dogaja, prav tako pa tudi starši – predvsem nad športnimi aktivnosti in živahnimi večeri. So pa zato mogoče manj navdušeni, ko zapustijo kamp, saj le ta ni poceni. Za 2 odrfinida, umag, park umag, novigrad, kamp, camp, campingasli osebi, šotor in vozilo odšteje gost približno 29 EUR (kakšen EUR še več, če ste nastanjeni blizu morja).

Še zadnji kamp na poti proti cilju prvega dne, ki sva ga obiskala, je kamp Finida, ki sodi k istim lastnikom kot Park Umag. Sanitarije so skoraj identično urejene in tudi čiste, a je princip popolnoma drugačen. Gre za manjši kamp, kjer veliko večino gostov predstavljajo družine, ki se že leta in leta vračajo na to lokacijo. Plaža je istrska in opaziti je bilo mnogo radovednih otrok, ki so zadovoljno z masko na obrazu spoznavali podvodni obalni svet. So pa za daljše dopustnike poskrbeli z dostopnim brezžičnim internetom, ki je za mnoge prav gotovo pogoj za daljšo odsotnost.

Naslednje jutro naju je pot peljala do Novigrada na ogled kampa, ki se skorajda drži mesta, kamp Sirena, ki je že več let Slovencem zelo poznan. V času najinega obiska je bil precej poln, sirena, kamp sirena, umag, park umag, novigrad, kamp, camp, campinga sanitarije vseeno urejene; vsi trije bloki so popolnoma prenovljeni in uporabno opremljeni. Plaža je istrsko skalnata, z lepo urejenimi betoniranimi terasami. Od gostov je bilo videti precej zahodnjakov ter seveda, Slovencev. Večji del kampa ima zelo dobro senco, le zadni del je precej sončen in zato ponavadi 'poseljen' z avtodomi. Za prihodnje leto naj bi na temu delu uredili mobilne hišice, po celotnem kampu pa tudi brezžični internet.


Samo 5 minut vožnje na drugo stran Novigrada in že sva v kampu Kastanija, ki jkastanija, umag, park umag, novigrad, kamp, camp, campinge mali kamp, stisnjen znotraj turističnega naselja Pineta. Kamp je precej zaseden s stalnimi gosti, a se vedno potrudijo najti mesto za nove prišleke; tako so ta vikend nekaj avtodomov postavili kar na plažo. Tudi tukaj precejšen del prihodkov prinesejo Slovenci, kar je dokazovala tudi glasbena skupina, ki je igrala v lokalčku ob plaži – presenetljivo v slovenskem jeziku. Precej obiskana je tudi samopostrežna restavracija, kjer se lahko najete za solidno ceno. Sanitarije so urejene v dveh blokih, ki sta prav simpatično domače urejena. Kamp je žal verjetno najlažje obiskati v pred ali po sezoni, saj je v glavni sezoni večinoma zasede, zato priporočamo, da jih predhodno kontaktirate za rezervacijo parcele.


Zadnji kamp na seznamu je bil kamp Mareda, ki je precej večji od prej obiskanih dveh in presenetljivo prostoren. Kljub datumu v sredini poletja je bilo možno najti precej prijemareda, umag, park umag, novigrad, kamp, camp, campingtnih mest za postavitev šotora, tudi v senci. Kamp je lepo urejen, plaža pa je označena tudi z modro zastavo kar vključuje tudi reševalca iz vode. Na plaži so urejeni tuši, ob njej pa lokal ter restavracija. Znotraj kampa se nahaja tudi pivnica, kjer mora biti ob večerih precej veselo. Letos so postavili dve naselji mobilnih hišic, ki pa niso v prvi vrsti, kot v večini ostalih hrvaških kampov, ampak vseeno ne predaleč od plaže. Prav lepo so urejena igrala za otroke ter prav tako sanitarije, ki so razdeljene na pet blokov. Vse so prenovljene in jih redno čistijo.


Čeprav nisva ravno največja ljubitelja Istre in zato ne prav pogosta obiskovalca, sva se strinjala, da se je v zadnjih letih spremenilo kar nekaj kampov ter uredilo infarastrukturo. Žal se vsi zaposleni v turizmu še ne zavedajo pomena tega, saj sva v piceriji Fortuna, v bližini kampa Mareda več kot 30 minut čakala, da bi nama dali menije, čeprav je tam okoli letalo 5 natakarjev. Organizacija na ničli, nezadovoljnih gostov kot trave, a so očitno prepričanja, da vsak dan pridejo novi. No, od naju niso zaslužili nič, sva raje lačna odšla drugam pa še povedala jim svoje. Naju je pa prijetno presenetila urejenost plaž, saj so na številnih večinoma skalnatih plažah uredili betonirana mesta za sončenje, dodali tuše, koše za smeti in držala za lažji dostop v vodo. Tako da sva se odločila, da naslednji vikend nadaljujeva z ogledom Istre – tokrat njenega najjužnejšega dela.