Kaj vključuje dobro turistično zavarovanje?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Presenečenjem na poti se nikoli ne boste mogli povsem izogniti. Lahko pa s turističnim zavarovanjem poskrbite, da ne boste imeli nepotrebnih, predvsem pa nepredvidljivo visokih stroškov, če se kaj zgodi. V številnih primerih boste lahko svojo pot nadaljevali brez posebnih tegob, predvsem pa vam zaradi zapletov ne bo zmanjkalo denarja.

Pri izbiri zavarovanja potovanj v tujino bodite pozorni na kritja:

Zdravstveno zavarovanje za tujino z asistenco, ki krije zdravniško oskrbo, prevoze, nujne zobozdravstvene posege, da vam ne bo treba skrbeti glede stroškov, če si denimo zlomite nogo.

Evropska kartica ni (vedno) dovolj - zavarovanje potovanj v tujino ni primerljivo z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Ta sicer zagotavlja nujno oskrbo v EU, a je namenjena le zdravstvenim storitvam, ne pa vsemu drugemu, kar krije turistično zavarovanje. Prav tako kartica ne krije prevoza iz tujine v Slovenijo in tudi ne prevoza s helikopterjem do bolnišnice.

Zavarovanje stroškov bivanja bližnjih, če ste hospitalizirani.

Zavarovanje odgovornosti, ki krije finančno škodo, če poškodujete drugo osebo ali njeno lastnino in proti vam vložijo civilnopravni odškodninski zahtevek. V zadnjih letih je vse več odškodninskih zahtevkov po smučarskih trkih. Zato je na italijanskih smučiščih takšno zavarovanje od lani že obvezno ob nakupu smučarske vozovnice.

Zavarovanje prtljage in osebnih stvari, če se vaše stvari poškodujejo ali uničijo (seveda ne po vaši krivdi) oziroma vam jih ukradejo, vam vlomijo v nastanitvene prostore ali vas oropajo.

• Zavarovanje prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega, če imate stroške, ker morate zaradi nezgode ali akutne bolezni predčasno domov ali dlje ostati v oskrbi v tujini.

• Zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic, če kdo zlorabi vašo izgubljeno ali odtujeno plačilno oziroma kreditno kartico (torej dvigne gotovino ali plačuje s kartico v trgovini). Pozor: tudi banke izdajateljice plačilnih in kreditnih kartic ponujajo zaščito pred zlorabo, vendar se prepričajte, v katerih primerih in kdaj začne veljati njihovo kritje.

• Zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov, če jih izgubite ali vam jih ukradejo in to prijavite lokalni policiji.

• Zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega poleta, da si lahko plačate nastanitev in kupite osnovne osebne stvari (za osebno higieno in kak kos oblačila). Zavarovanje velja, če je vaš polet odpovedan ali letalo zamuja vsaj šest ur in odškodnine ne krije letalska družba.

Asistenčna pomoč

Dobro turistično zavarovanje omogoča tudi asistenco. Tako vam je med potjo v tujini pri Zavarovalnici Triglav na številki +386 2 222 28 64 24 ur na dan na voljo asistenca v slovenskem jeziku. Tam vam dajo navodila, kako ukrepati ob nezgodi ali bolezni vas in vaših družinskih članov, ter vam pomagajo pri organizaciji zdravljenja.

Pravočasno sklenite zavarovanje

Pri Zavarovalnici Triglav lahko izbirate med 3 različnimi paketi, ki omogočajo kritja po vaši meri in so časovno prilagojena času trajanja potovanja oz. potovanj.

Najbolje je, da zavarovanje sklenete čim prej, še pred odhodom na dopust. To lahko hitro in enostavno naredite preko spleta ali pa se obrnite na vašega zavarovalnega zastopnika.

Če se vam vendarle zgodi, da se na zavarovanje spomnite, ko ste že na poti, ga še vedno lahko sklenete po spletu. Če ga boste sklepali iz tujine, pa pazite: veljati začne šele po petih dnevih od sklenitve.