Vstop v Slovenijo od sobote ponovno možen s hitrim covid testom

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada je v sredo, 2. junija, spremenila Odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, ki bo pričel veljati v soboto, 5. junija. Sprememba za vstop v državo poleg negativnega PCR ponovno uvaja tudi možnost vračanja z negativnim hitrim covid testom ne glede na dolžino bivanja v rdeči državi.

Za vstop v državo poleg negativnega PCR veljaven tudi test HAG

Novi odlok določa, da bo od sobote naprej možna vrnitev v Slovenijo brez napotitve v karanteno ob predložitvi tudi negativnega hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

To po novem velja za vse potnike. Glede izjeme, ki je sedaj veljala za lastnike nepremičnin, ni bilo napisanega nič novega, tako da lahko menimo, da glede tega ni sprememb in še vedno velja izjema vračanja s hitrim testom do 72 ur.

Za vse ostale potnike pa velja, da se s hitrim testom, ki ste ga naredili v Sloveniji, lahko od sobote naprej tudi vrnete, če je vrnitev znotraj 48 ur od odvzema brisa. Če boste na Hrvaškem oz. v drugi rdeči državi oz. regiji dlje časa, morate hitri test opraviti tam. Spisek lokacij hitrih testov na Hrvaškem >>

Hitri test je veljaven, če je opravljen v državah članicah EU, schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Za prebolevnike in cepljene osebe ni sprememb in lahko pod enakimi pogoji kot so veljali do sedaj vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno.

Če oseba ob vstopu v državo iz rdečega območja ne bo imela potrdila, bo napotena na 10 dnevno karanteno, ki jo bo po novem možno prekiniti s hitrim ali PCR negativnim testom, vendar šele peti dan po napotitvi v karanteno.

Novosti na seznamu rdečih držav

Med rdečimi državami in regijami je nekaj sprememb npr. v naši bližini:

- Avstrija, kjer bosta od sobote na rdečem seznamu le še dve regiji Tirolska in Predarlska

- Italija: na rdečem seznamu le še regije: Valle d’Aosta, Campania, Puglia, Basilicata, Kalabrija in Toskana

- Grčija: na rdečem seznamu le še regije: Attiki, Notio Aigaio, Kriti, Kentriki Makedonia, Dytiki Makedonia, Ipeiros, Thessalia, Dytiki Ellada, Sterea Ellada

- Češka: rdeča samo še regija Moravskoslezsko

- Kosovo – v celoti na zelenem seznamu

- Severna Makedonija – v celoti na zelenem seznamu

Za rdeče regije še vedno velja vrnitev s hitrim (šele od sobote) ali PCR testom, s potrdilom o prebolelosti ali cepljenju. Za regije, ki niso na tem seznamu oz. so zelene, pa velja vrnitev brez teh potrdil.

Spremembe pri turističnih nastanitvah v Sloveniji

Od ponedeljka, 7. junija, bodo nastanitveni obrati v Sloveniji, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujali nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, in tudi vsi kampi pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 % zasedenosti nastanitvenega obrata.

Pomembna novost je tudi dostopnost bazenov in od ponedeljka bodo bazeni na voljo tudi dnevnim kopalcem, ki izpolnjujejo pogoj PCT (prebolelost, cepljenost ali negativen test). Bo pa veljala omejitev števila oseb na 75 % celotne kapacitete bazena.