ECDC je objavil nov zemljevid rdečih in zelenih držav – hrvaška obala je oranžna

Datum objave
Kategorija
Statistika

V četrtek, 3. junija, je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni - ECDC objavil nov covid zemljevid rdečih evropskih držav. Slovenski dve regiji bosta vsaj še en teden obarvani rdeče, hrvaška Jadranska regija, kamor sodijo Istra, Kvarner in celotna Dalmacija pa gre zaradi boljših rezultatov (14 dnevna incidenca pod 150 primerov) iz rdeče na spisek oranžnih regij. Ostale tri hrvaške regije še vedno ostajajo na rdečem seznamu.

Hrvaška obala bo kmalu na slovenskem "zelenem" seznamu

Obarvanost regij in držav po ECDC je zelo pomembna, ker jo upošteva tudi Slovenija pri razvrstitvi na rdeča in temno rdeča območja z visokim tveganjem oz. »zelena« območja, kjer ni tveganja in od koder se potniki lahko vrnejo brez dodatnih testov, potrdil in karantene.

Slovenija je v zadnjem času vse zelene in oranžne regije po ECDC kmalu uvrstila na naš zeleni seznam, tako da lahko že naslednji teden pričakujemo, da bodo celotna regija Jadranska Hrvaška izbrisana iz slovenskega rdečega seznama.

Slovenska vlada nove ukrepe glede prehoda meje sprejema vsako sredo, ti pa običajno pričnejo veljati v soboto. Tako lahko optimistično pričakujemo, da bo hrvaška obala na slovenskem zelenem seznamu že od sobote, 12. junija.

V tem primeru bi potniki na poti na Hrvaško še vedno morali upoštevati hrvaške predpise za vstop v državo (negativni hitri test, vsaj en odmerek cepiva + 21 dni ali potrdilo o prebolelosti). Ob povratku v Slovenijo pa dodatna potrdila in testi ne bodo več potrebni, saj gre za vračanje iz zelene regije.

Slovenija še vedno na rdečem, med zelenimi tudi Nemčija

Slovenija pa še vedno ostaja na rdečem seznamu, saj je bila 14 dnevna incidenca včeraj višja od 150 pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev.

Glede na nov zemljevid pa lahko od naslednje sobote na slovenskem zelenem seznamu pričakujemo tudi Nemčijo, celotno Češko in Slovaško, večji del Italije in Avstrije ter tudi vzhode španske regije npr. Katalonijo.

Slovenski seznam rdečih in temno rdečih držav - velja od sobote, 5.6.

Slovenija spreminja spisek rdečih držav ob sredah, tako da bo včeraj sprejeti spodnji seznam pričel veljati šele to soboto, novosti pa bodo upoštevane šele naslednji teden. V primeru prihoda iz držav s temno rdečega ali rdečega spiska, potniki potrebujejo negativen hitri (velja šele od 5.6.) ali PCR test, potrdilo o prebolelosti ali cepljenju.

Vse ostale evropske države oz. regije, ki niso na spisku, sodijo med območja, kjer ni visokega tveganja za okužbo z virusom SARS-CoV-2, zato je vstop v Slovenio s teh območij omogočen brez potrdil.

Temno rdeči seznam

Države članice EU/schengenskega območja:

- Francija, temno rdeče je samo čezmorsko ozemlje Guyane

- Lihtenštajn

- Litva, samo regija Sostinės regionas

- Švedska, samo regija Övre Norrland

Rdeči seznam

Države članice EU/schengenskega območja:

- Andora

- Avstrija, samo še regiji Tirolska in Predarlska

- Belgija

- Ciper

- Češka, samo regija Moravskoslezsko

- Danska, samo regije Hovedstaden, Sjælland, Midtjylland in Nordjylland

- Estonija

- Francija, regije Ile-de-France, Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Normandija, Hauts-de-France, Grand Est, Pays de la Loire, Bretanja, Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, čezmorsko ozemlje Guadeloupe in čezmorsko ozemlje La Réunion

- Grčija, samo regije Attiki, Notio Aigaio, Kriti, Kentriki Makedonia, Dytiki Makedonia, Ipeiros, Thessalia, Dytiki Ellada, Sterea Ellada

- Hrvaška, rdeče so vse štiri regije Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Grad Zagreb in Sjeverna Hrvatska

- Italija, rdeče regije Valle d’Aosta, Campania, Puglia, Basilicata, Kalabrija, Toskana

- Latvija

- Litva, rdeča regija Vidurio ir vakarų Lietuvos regionas

- Luksemburg

- Nemčija

- Nizozemska

- Norveška, samo regiji Agder in Vestfold og Telemark

- Poljska, samo regiji Wielkopolskie in Opolskie

- Slovaška

- Španija, samo regije Andaluzija, Aragón, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Katalonija, La Rioja, Madrid, Melilla, Murcia, País Vasco

- Švedska, regije Stockholm, Östra Mellansverige, Småland med öarna, Sydsverige, Västsverige, Norra Mellansverige, Mellersta Norrland

- Švica

- Vatikan