ADAC primerjava cen kampiranja po Evropi za sezono 2012

Datum objave
Kategorija
Statistika

V teh dneh je ADAC objavil primerjavo cen kampiranja po Evropi. Hrvaški kampi so zasedli solidno 6. mesto, slovenskih kampov pa tudi letošnja raziskava ne vključuje.

V teh dneh je nemški avto klub ADAC objavil primerjavo cen kampiranja v kampih po Evropi. Za primerjavo cen so na ADAC izračunali povprečno ceno kampiranja v visoki sezoni za dva odrasla, otroka starega 10 let, parcelo, avto, elektriko, topel tuš, turistično takso in vse ostale dajatve za tako bivanje.
ADAC primerjava cen kampiranja
Tako povprečen strošek kampiranja v Evropi znaša 34,30€ na noč. Povprečna cena se je za sezono 2012 v primerjavi z lansko dvignila za 3%, najdražje pa ostaja kampiranje v Italiji in Švici, Hrvaška je na 6. mestu.

Hrvaški kampi so se odrezali solidno
Na Hrvaškem so se cene za sezono 2012 v povprečju dvignile za 5%, a je Hrvaška v primerjavi z lani 'padla' za eno mesto. Povprečna cena družinskega kampiranja znaša 36,38€, vendar je potrebno omeniti, da so cene od kampa do kampa zelo različne in sicer od 20 pa tudi do skorajda 60€.

Kampiranje na Hrvaškem je v primerjavi z najdražjo Italijo kar 22,6% ugodnejše, čeprav Italijani za letošnjo sezono niso povišali cen. Hrvaška tako med konkurenčnimi državami na Mediteranu ostaja najbolj ugodna (leta 2006 je bila na taki lestvici na 4. mestu, takoj za Italijo, Dansko in Nizozemsko), vsekakor pa se tudi ponudba kampov vsako leto izboljšuje.

Hrvaško kamping združenje toplo pozdravlja omenjeno primerjavo, saj spodbuja kampiranje v njihovih kampih ravno v času, ko njihovi kampi pričenjajo sprejemati prve letošnje goste. Ti gosti so v lanski sezoni opravili skupaj kar 15,2 milijonov nočitev, kar v Hrvaškem turizmu znese zavidljivih 25,2% vseh nočitev turistov. Kljub temu so v združenju izrazili rahlo zaskrbljenost ob pozivu nemške vlade, da naj njeni prebivalci preživljajo počitnice doma, saj nemški gosti hrvaškim kampom prispevajo kar 32% vseh nočitev.

Kje je kampiranje sploh še ugodno?ADAC primerjava cen kampiranja
Med bolj ugodnimi je kampiranje v kampih po Nemčiji, kjer vam poleg ugodne cene kampi nudijo tudi zelo kvalitetne storitve. Povprečna cena kampiranja vzorčne družine znese 26,60€, kar je 2% več kot preteklo sezono.

Ugodno lahko kampirate le še na Poljskem (povprečna cena 20€) in Madžarskem (23,30€). Ob tem je potrebno poudariti, da tudi v letošnjo primerjavo cen ADAC niso bili vključeni slovenski kampi. Čeprav se s storitvami in opremo mnogi slovenski kampi ne morejo primerjati z velikimi evropskimi kampi, pa vseeno menimo, da se nekateri slovenski kampi 'prebujajo' in začenjajo investirati v storitve, ki gostom največ pomenijo - prenova sanitarij, ureditev parcel, bogata dodatna ponudba itd.

Italija, Švica, Španija, Francija, Švedska,...
Italijanski kampi že nekaj let držijo naslov najdražjih v Evropi, ne daleč za njimi pa na drugem mestu ostaja Švica, ki naj bi imela tako visok rating predvsem zaradi močnega franka. Cene so se precej - za 8% - dvignile tudi v Slovencem precej ljubi Franciji, kjer nočitev v kampih stane povprečno 37,20€. Nasprotno so cene na Švedskem poskočile le za 4% in tako Švedska, po mnenju ADAC, prvič sodi med ugodnejše kamping destinacije.

Kako ugodneje kampirati?
Vsekakor pa je kampiranje lahko še bolj ugodno. Največ ugodnosti vam prinaša uporaba CCI kartice, ki jo pri nas lahko kupite na AMZS. Tam vam omogoča popuste v kart 1.500 kampih po celotni Evropi. V 21 kampih po Sloveniji in ana Hrvaškem boste prejeli popust tudi samo z uporabo članske izkaznice AMZS. Spisek vseh kampov s popusti!
slika-6881.jpg
Podobne popuste vam omogoča tudi ADAC Camp Card, ki jo dobite ob nakupu njihovega kamping vodnika. V pred in po sezoni je vsekakor pametno imeti s seboj tudi kamping čeke, čeprav ADAC opozarja, da v tem času kampi še ne zagotavljajo vseh storitev, ki jih ponujajo v glavni sezoni.

Predlagamo vam tudi, da pri podjetjih, ki upravljajo več kampov na določenem področju npr. Pula in okolica, Umag in okolica preverite ali nudijo kakšne lastne kartice ugodnosti, zvestobe ipd. (Arena Camps Card, Istraturist Camping Plus kartica,...).

Kakšne pa so vaše izkušnje s kampiranjem po Evropi? Delite svoje mnenje na našem Facebook profilu ali forumu na naši spletni strani!