Kampiranje s strešnim šotorom - prednosti in slabosti

Datum objave
Kategorija
Statistika

Strešni šotori so v zadnjih letih postali zelo priljubljeni in cenovno dostopnejši. Njihova prednost je v hitri postavitvi, slabost pa otežen dostop po zložljivi lestvi. Pri podjetju Matsport omogočajo izposojo strešnih šotorov, tako da lahko pred nakupom preizkusite takšno obliko kampiranja.

Strešni šotori - nakup in najem - Matsport

Spanje na strehi vozila

Strešni šotori so zanimivi za vse, ki radi potujejo in med dopustom večkrat menjajo lokacijo kampiranja. Še posebej so priljubljeni pri lastnikih terenskih vozil, ki se radi odpravijo na manj dostopne lokacije, pogosto tudi v Afriko, kjer pa je spanje na višini precej bolj varno pred plenilci kot pa v klasičnem šotoru postavljenim na tleh.

Strešni šotor lahko namestite na streho skorajda vsakega vozila. Vse kar potrebujete za namestitev je strešni prtljažnik. Številni imajo pomisleke o nosilnosti strehe vozila, vendar ni nobene težave, saj so dovoljene obremenitve strehe stoječega vozila precej višje kot obremenitve med vožnjo s prtljago na strehi.

Strešni šotor s trdim pokrovom ali brez njega

Dražji strešni šotori so opremljeni s trdim pokrovom, ki se dvigne na eno ali obe strani. Prednost je, da omogočajo najhitrejšo postavitev in zlaganje, na pokrov se lahko natovori dodatna oprema, ob tem pa pokrov v primeru dežja nudi odlično zaščito šotorskega platna med vožnjo. Strešni šotori s pokrovom so nekoliko težji - 60 do 70 kg, zloženi pa v višino merijo od 15 do 20 cm.

Strešni šotori brez pokrova za zaščito uporabljajo dodatno cerado, ki jo je potrebno pred postavitvijo odstranit. Ti šotori so cenejši, s težo od 40 do 55 kg so lažji, postavitev in pospravljanje šotora pa vam bo vzelo minuto ali dve več kot pri dražjih modelih s trdim pokrovom. Višina zloženega strešnega šotora je okoli 30 cm, kar pri vožnji pomeni nekaj več upora in višjo porabo goriva.

Konstrukcija strešnih šotorov je največkrat narejena iz aluminija, sam šotor pa je običajno narejen iz kombinacije bombaža in poliestra, ki preprečuje, da bi deževje prišlo v notranjost, hkrati pa nudi tudi dobro zračenje. Ležišče je narejeno iz pene, vsa prezračevalna okna pa imajo mrežico za zaščito pred komarji. Določeni modeli so opremljeni z dodatno tendo, ki sega do tal in služi kot dodaten prostor npr. za preoblačenje.

V dolžino običajno strešni šotori merijo 210 - 250 cm, širina pa je odvisna od tega, za koliko oseb je šotor namenjen. Največ modelov je za 2 – 3 osebe, največji šotori pa omogočajo spanje tudi za 4 osebe.

Za dostop do šotora na strehi avtomobila se uporablja priložena zložljiva lestev, ki jo lahko med vožnjo skupaj s spalkami, vzglavniki in drobno prtljago spravite kar v zložen šotor.

Prednosti in slabosti uporabe strešnih šotorov

Največja prednost strešnih šotorov je hitrost postavljanja, saj boste z nekaj vaje šotor postavili in pospravili v samo nekaj minutah, za postavitev pa ne boste potrebovali zamudnega zabijanja klinov. Tako boste lahko na lokacijo oz. v kamp prišli šele v večernih urah in bili hitro pripravljeni za počitek.

Za udobno spanje je pomembna ravna postavitev vozila, kar pa je najlažje urediti z uporabo zagozd.

Strešni šotori nudijo odlično zračenje, ob tem pa tudi dobro zaščito v primeru dežja. Njihova uporaba je zaradi aluminijastega ogrodja možna tudi v vetrovnih nočeh.

Slabost uporabe strešnih šotorov je v nekoliko težji osnovni montaži šotora na strešni prtljažnik, saj morata pri tem opravili biti vsaj dve osebi, še bolje če so tri.  Do šotora in postelje se je potrebno povzpeti po lestvi, kar je malce nerodno, še posebej, če mora kdo sredi noči na stranišče. V samem šotoru je malo odlagalnega prostor za dodatne stvari, saj je celoten prostor urejen kot postelja.

Ob prevozu strešnega šotora je potrebno vedeti, da je priporočena maksimalna hitrost 120 km/h, zaradi dodatnega upora pa se nekoliko poviša tudi poraba goriva. Zaradi višjega vozila pa opozarjamo na previdnost pri vožnji s strešnim šotorom v parkirne garaže!

Izposoja & nakup strešnega šotora

Podjetje Matsport iz Ljubljane (Črnuče) omogoča nakup več različnih modelov strešnih šotorov različnih znamk npr. James Baroud, Thule, Dometic, iKamper, Sheepie, Alu-Cab... 

Cene strešnih šotorov so odvisne od velikosti in tipa šotora in se gibajo nekje od 1.200 do 4.500 €.

Pred nakupom strešnega šotora priporočamo, da ga vsaj za vikend najamete in tako preverite ali vam je všeč tak naših kampiranja in spanja na strehi avtomobila. Pri Matsport omogočajo izposojo strešnih šotorov za 2 ali 3 osebe. Cene so zelo ugodne: vikend najema (pet. - pon.) je 80 €, tedenski najem pa stane od 160 €.

Za namestitev strešnega šotora morate imeti na vozilu nameščene strešne nosilce – če jih nimate, si jih lahko izposodite ali kupite pri Matsport. Več informacij dobite na www.matsport.si