Vozni red trajektov na Hrvaškem, sezonske cene so na določenih trajektnih linijah višje

Datum objave
Kategorija
Statistika
322038 ogledov

Pripravili smo podatke o voznih redih in cenah hrvaških trajektov. Kampiranje na otokih je zelo priljubljeno, saj kampisti vedo, da so na tam najlepše plaže, dopust pa je nekoliko bolj umirjen, zato smo pregledali vse najbolj pomembne linije, tako da imate na enem mestu vse podatke. Cene trajektov so v poletni sezoni 2023 nekoliko višje.

Spremembe trajektnih voznih redov v letu 2023

Na Hrvaškem skorajda na vse otoke vozijo trajekti Jadrolinija, le na otok Rab (trajektna linija Stinica – Mišnjak) vozi lokalni prevoznik Rapska plovidba.

Med ljubitelji kampiranja so najbolj priljubljeni otoki na Kvarnerju (Cres, Lošinj in Rab), v Dalmaciji pa Pag, Pašman, Brač, Hvar in Korčula. Glede dostopa do Pelješca in Korčule je bil lani odprt most Pelješac, tako da sedaj večina turistov namesto trajekta v Pločah raje uporabi cestno povezavo do kampov na polotoku ali na Korčuli.

Glede novosti v voznem redu hrvaških trajektov letos ni večjih sprememb glede ur oz. dodatnih vožnje. Manjše spremembe glede ur so samo na trajektnih linijah za otoke Dugi otok, Brač (Split - Supetar in Makarska - Sumartin), Šolta, Korčula in Lastovo in Hvar (Drvenik - Sućuraj).

Cene trajektov na Hrvaškem

Ker je Hrvaška letos prevzela evro, so tudi cene trajektnih vozovnic spremenjene iz kun v evre.

Klasičnega poletnega povišanja cen trajektov smo že navajeni. Od junija do konca septembra, na nekaterih linijah (Cres, Rab in Brač) pa že od aprila oz. maja naprej, so cene višje za 20 % glede na zimski cenik.

Letos pa so v začetku junija povišali cene na določenih trajektnih linijah in za določene kategorije vozil. Povišanje je fiksno ne glede na razdaljo trajektne linije in sicer:

- osebe +0,80 €

- otroci 3 - 12 let +0,40 €

- osebna vozila do 5 m, prikolice in avtodomi +2,50 €

- motorji, štirikolesniki +1 €

- kolesa +0,80 €

- tovorna vozila +0,40 € na tono nosilnosti

Cene osebnih vozil dolžine nad 5 m in avtobusov se niso spremenile. nespremenjene cene pa so ostale na trajektnih linijah Valbiska - Lopar na otok Rab, Zadar - Preko na otok Ugljan in Split - Vis.

V podobnih razmerjih so se povišale tudi cene na trajektni liniji prevoznika Rapska ploviba na otok Rab (Stinica - Mišnjak).

Tako je po novem trajektna karta v sezoni za 2 osebi in osebni avto ali avtodom dražja za 4,10 €, za štiričlansko družino pa 4,90 €.

Primerjava cena nekaterih trajektnih kart za 2 osebi in osebni avto v glavni sezoni 2023

- otok Cres (Valbiska - Merag in Brestova  - Porozina v sezoni 28,39 €

- otok Rab ( Valbiska - Lopar) v sezoni 43,93 €

- otok Pag (Prizna - Žigljen) v sezoni 25,60 €

- otok Brač (Split-Supetar) cena trajekta v sezoni 37,54 €

- otok Hvar (Drvenik - Sućuraj) cena trajekta v sezoni 26,84 €.

Mobilna aplikacija Jadrolinija in rezervacije trajektov

Pri Jadroliniji so že pred leti uvedli mobilno aplikacijo, ki omogoča hiter nakup trajektnih kart. Aplikacijo Jadrolinija si lahko naložite na teh povezavah Google Play - Android in na App Store.

Za daljše trajektne linije je priporočljivo karto kupiti vnaprej, saj velja kot rezervacija prostora na trajektu. Morajo pa biti potniki minimalno 45 minut pred odhodom trajekta v pristanišču oz. v sezoni priporočajo min. 60 minut.

Rezervacije trajektov je s predhodnim nakupom trajektne karte na spletu možno urediti za spodaj naštete trajektne linije. Ker v zadnjih letih ta način nakupa trajektnih kart uporablja vse več ljudi, je vsaj za te otoke v sezoni skorajda nujno, da si predhodno uredite trajektno karto in s tem tudi rezervirate prostor za vozilo:

- za otok Rab (Valbiska - Lopar)

- za otok Lošinj (linija Zadar - Mali Lošinj)

- za otok Dugi otok (linija Zadar - Brbinj)

- za otok Brač (linija Makarska - Sumartin)

- za otok Hvar (linija Split - Stari Grad)

- za otok Šolta (linija Split - Rogač)

- za otok Vis (linija Split - Vis)

- za otok Korčula in Lastovo (linija Split - Vela Luka - Ubli).

Po nakupu trajektno karto kar preko mobilnega telefona pokažete pri vstopu na trajekt in se izognete ustavljanju na blagajni.

Še dodatna informacija ob predhodnem nakupu trajektnih kart - če ste jo kupili na linij, kjer ne veljajo rezervacije, potem lahko s kupljeno karto potujete znotraj celotnega dneva npr. če pride do kakšni zastojev na cesti. Če pa ste kupili karto na liniji, kjer veljajo rezervacije, potem imate rezerviran prostor za točno določeno uro. V primeru zamude, boste morali trajektno karto stornirati (vzajemo 10% stroškov) in potem kupiti novo karto.

Informacija o prevozu koles s trajektom

Veliko kampistov na dopust pelje tudi kolesa, zato smo pri Jadroliniji preverili, kako je s prevozom koles na vozilu na trajektu in ceno takega prevoza.

V primeru, da kolesa vozite na prtljažniku na strehi vozila, to ne vpliva na ceno in se še vedno računa standardna višina vozila. Če pa imate prtljažnik za kolesa zadaj na vlečni kljuki vozila in ste presegli dolžino npr. 5m, potem pa se obračuna višja cena.

Hitre povezave do voznih redov in cen hrvaških trajektov:

Trajekti za otok Cres in Lošinj

Trajekti za otok Rab

Trajekti za otok Pag

Trajekti za Dugi otok

Trajekti za otok Ugljan

Trajekti za otok Pašman

Trajekti za otok Šolta

Trajekti za otok Brač

Trajekti za otok Hvar

Trajekti za polotok Pelješac

Trajekti za otok Korčula

Trajekti za otok Vis

Trajekti za otok Lastovo

Trajekti za otok Mljet

Datum objave
Kategorija
Statistika
322038 ogledov