Vozni red trajektov na Hrvaškem s cenikom za sezono 2024 in novostmi

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kamping sezona je odprta in na hrvaških otokih imajo veliko zanimivih kampov, zato smo pripravili zbrane podatke o voznem redu in cenah trajektov Jadrolinija in Rapska plovidba. Najbolj priljubljeno je kampiranje na otoki Cres, Lošinj, Rab in Pag, veliko manjših kampov pa najdete tudi na otokih Pašman, Ugljan, Brač, Hvar, Korčula ...

Kampiranje in najem mobilnih hišic na hrvaških otokih

Več kot 100 kampov je urejenih na hrvaških otokih, ki so si med seboj zelo različni.

Predvsem na Kvarnerju in v severni Dalmaciji imajo nekaj odličnih kampov, ki sodijo v sam vrh evropskih kampov. Pri Slovencih so zelo priljubljeni kampi Kovačine na Cresu, Čikat na Lošinju, San Marino in Padova na Rabu, Straško in Šimuni na Pagu, ki sodijo med večje kampe z bogato dodatno ponudbo.

V srednji in južni Dalmaciji pa je na otokih veliko manjših kampov, ki nudijo nekoliko bolj umirjeno kampiranje ob lepih plažah in čistem morju. Tako je kamp Bunja na Braču med najbolj  modernimi, priljubljeni so tudi kampi v okolici Jelse na Hvaru npr. kampi Holiday, Grebišče, Mina in manjši kampi, ki delujejo v družinskem krogu na Korčuli.

Številni kampi na otokih omogočajo tudi najem mobilnih hišic, ki na počitnice v kampe privabljajo tudi tiste goste, ki sicer ne kampirajo. Mobilne hiške so klimatizirane, imajo svojo kuhinjo, kopalnico, teraso, v številnih so dovoljeni tudi kužki, tako da lahko hišnega ljubljenčka vzamete s seboj na dopust. Cene najema mobilnih hišic lahko enostavno vidite na portalu > mobilnahisica.si

Trajekt Oliver bo po novem vozil v Velo Luko

Jadrolinija je lani kupila sicer rabljen trajekt, ki je bil leta 1997 zgrajen na Japonskem in bo vozil na linij Split – Vela Luka (Korčula) – Ubli (Lastovo).

Ker je bil v Veli Luki doma pokojni hrvaški pevec Oliver Dragojević, so pri Jadroliniji na pobudo hrvaških glasbenikov trajekt poimenovali Oliver. Trajekt je sedaj še v prenovi in bo na plovbo pripravljen predvidoma do poletne sezone.

Vozni red trajektov na Hrvaškem v letu 2024

Na Hrvaškem skorajda na vse otoke vozijo trajekti Jadrolinija, le na trajektni liniji Stinica – Mišnjak na otok Rab vozi lokalni prevoznik Rapska plovidba.

Glede novosti v voznem redu hrvaških trajektov je pohvalno, da bo na nekatere otoke tudi izven glavne sezone vozilo večje število trajektov oz. so urnik prilagodili prihodu turistov in potrebam prebivalcev na otokih.

Že od novega leta vozi več trajektov na obeh trajektnih linijah na otok Cres (Valbiska in Brestova), kar hkrati pomeni tudi boljši dostop do Lošinja. Več trajektov bo vozilo tudi na otoka Dugi otok in Pašman na območju Zadra ter na otoke Brač, Vis, Mljet in Korčula (s Pelješca linija Orebić - Dominče).

Na trajektni liniji, ki iz Ploč pelje na Pelješac, pa so letos zmanjšali število trajektov, saj je polotok sedaj odlično povezan z novim Pelješkim mostom in ni več potrebe bo bolj pogosti vožnji trajekta..

Cene trajektov brez sprememb, na določenih linijah podaljšana glavna sezona

Cene trajektov so se v zadnjih letih že povišale, vzrokov je bilo več: od višjih cen goriva do uvedba evra in splošnega povišanja cen. Za letos večjega povišanja ni bilo pričakovati, kljub temu pa je prišlo do nekateri sprememb pri dolžini glavne sezone.

Na večini trajektnih linij je še vedno cenik razdeljen na nizko sezono z nižjo ceno trajektov, ki letos velja v terminih 1.1. - 30.5. & 30.9. - 31.12. V glavni sezoni od 31.5. do 29.9. pa bodo veljal cenik z 20% višjimi cenami, ki pa se glede na lani niso spremenile.

Na obeh trajektnih linijah za otok Cres, Valbiska - Merag in Brestova - Porozina, kjer že od januarja trajekt vozi pogosteje, po novem čez celo leto velja cenik glavne sezone.

Podobno je tudi na trajektni liniji za otok Brač, Split - Supetar, kjer glavna sezona traja od 23.3. do  27.10. ter na trajektu za Rab, Stinica - Mišnjak, kjer pa bo cenik glavne sezone veljal od 1.5. do 20.9.

Primerjava cen nekaterih trajektnih kart za 2 osebi in osebni avto do 5 m v glavni sezoni 2024 (v eno smer)

- otok Cres (Valbiska - Merag in Brestova  - Porozina) cena trajekta 28,39 €

- otok Rab (Valbiska - Lopar) cena trajekta 43,93 €

- otok Pag (Prizna - Žigljen) cena trajekta 25,60 €

- otok Brač (Split - Supetar) cena trajekta 37,54 €

- otok Hvar (Drvenik - Sućuraj) cena trajekta 26,84 €

- otok Korčula (Orebić - Dominče) cena trajekta 22,69 €

Mobilna aplikacija Jadrolinija omogoča nakup trajektnih kart, na daljših linijah tudi rezervacijo

Pri Jadroliniji so že pred leti uvedli mobilno aplikacijo, ki omogoča hiter nakup trajektnih kart. Aplikacijo Jadrolinija si lahko naložite na teh povezavah Google Play - Android in na App Store.

Za daljše trajektne linije je priporočljivo karto kupiti vnaprej, saj velja kot rezervacija prostora na trajektu. Morajo pa biti potniki minimalno 45 minut pred odhodom trajekta v pristanišču oz. v sezoni priporočajo prihod vsaj 60 minut prej.

Rezervacije trajektov je s predhodnim nakupom trajektne karte na spletu možno urediti za spodaj naštete trajektne linije. Ker v zadnjih letih ta način nakupa trajektnih kart uporablja vse več ljudi, je vsaj za te otoke v sezoni skorajda nujno, da si predhodno uredite trajektno karto in s tem tudi rezervirate prostor za vozilo:

- za otok Rab (Valbiska - Lopar)

- za otok Lošinj (linija Zadar - Mali Lošinj)

- za otok Dugi otok (linija Zadar - Brbinj)

- za otok Brač (linija Makarska - Sumartin)

- za otok Hvar (linija Split - Stari Grad)

- za otok Šolta (linija Split - Rogač)

- za otok Vis (linija Split - Vis)

- za otok Korčula in Lastovo (linija Split - Vela Luka - Ubli).

Po nakupu trajektno karto kar preko mobilnega telefona pokažete pri vstopu na trajekt in se izognete ustavljanju na blagajni.

Še dodatna informacija ob predhodnem nakupu trajektnih kart - če ste jo kupili na liniji, kjer ne veljajo rezervacije, potem lahko s kupljeno karto potujete znotraj celega dneva npr. če pride do zastojev na cesti. Če pa ste kupili karto na liniji, kjer veljajo rezervacije, potem imate rezerviran prostor za točno določeno uro. V primeru zamude boste morali trajektno karto stornirati (zaračunajo 10% cene) in potem kupiti novo karto.

Informacija o prevozu koles in psov s trajektom

Veliko kampistov na dopust pelje tudi kolesa, zato smo pri Jadroliniji preverili, kako je s prevozom koles na vozilu na trajektu in ceno takega prevoza. V primeru, da kolesa vozite na prtljažniku na strehi vozila, to ne vpliva na ceno trajekta in se še vedno računa standardna višina vozila. Če pa imate prtljažnik za kolesa zadaj na vlečni kljuki vozila in ste presegli dolžino npr. 5m, potem pa se obračuna višja cena.

Glede psov na trajektih na Hrvaškem pa se ti peljejo brezplačno, vendar pa ne smejo v notranje prostore trajekta, potrebo je tudi poskrbeti, da ne predstavljajo nevarnosti za ostale potnike.

Hitre povezave do voznih redov in cen hrvaških trajektov:

Trajekti za otok Cres in Lošinj

Trajekti za otok Rab

Trajekti za otok Pag

Trajekti za Dugi otok

Trajekti za otok Ugljan

Trajekti za otok Pašman

Trajekti za otok Šolta

Trajekti za otok Brač

Trajekti za otok Hvar

Trajekti za polotok Pelješac

Trajekti za otok Korčula

Trajekti za otok Vis

Trajekti za otok Lastovo

Trajekti za otok Mljet