Vozni red trajektov na Hrvaškem in cene za leto 2022

Datum objave
Kategorija
Statistika
277101 ogledov

Kampiranje na hrvaških otokih je zelo priljubljeno, saj kampisti vedo, da so na tam najlepše plaže, dopust pa je nekoliko bolj umirjen. Objavljamo vozni red trajektov na Hrvaškem za leto 2022 in nove cene trajektnih kart, ki so se konec aprila povišale, kar je posledica višjih cen goriva v zadnjih mesecih.

Spremembe trajektnih voznih redov v letu 2022

Na Hrvaškem skorajda na vse otoke vozijo trajekti Jadrolinija, le na otok Rab (trajektna linija Stinica – Mišnjak) vozi lokalni prevoznik Rapska plovidba.

Med ljubitelji kampiranja so najbolj priljubljeni otoki na Kvarnerju (Cres, Lošinj in Rab), v Dalmaciji pa Pag, Pašman, Brač, Hvar in Korčula.

Letos bo velika sprememba odprtje mostu na Pelješac, ki je predvidena okoli 20. julija. Pričakujemo, da bodo po novem turisti za pot na Pelješac in Korčulo raje uporabili novo cestno povezavo, saj bo ta hitrejša in cenejša kot trajekt na relaciji Ploče - Trpanj.

Glede novosti v voznem redu trajektov letos ni večjih sprememb glede ur oz. dodatnih vožnje. Manjše spremembe glede ur odhodov so samo na trajektnih linijah za otoke Rab (Stinica - Mišnjak), Dugi otok ( Zadra - Brbinj), Brač (na obeh relacijah Split - Supetar in Makarska - Sumartin) ter Vis (Split - Vis).

Cene trajektov na Hrvaškem

Zaradi povišanja cen goriv so pri Jadroliniji in Rapski plovidbi konec aprila povišali cene trajektnih kart. Gre za prvo podražitev trajektov po letu 2010.

Za vse trajektne linije je podražitev enaka in sicer za osebe izven sezone 4 HRK in v sezoni 8 HRK, za otroke so cene višje od 2 do 4 HRK, za osebne avtomobile, avtodome in počitniške prikolice pa 8 HRK izven sezone in 16 HRK v sezoni. Tako je npr. po novem v sezoni trajektna karta za 2 osebi in avto dražja za 32 HRK oz. 4,50 €.

Še vedno pa velja, da so cene trajektov v glavni sezoni višje za 20 %. Na večini trajektnih linij veljajo višje sezonske cene v terminu 3.6. do 2.10., na trajektnih linijah za Cres (Brestova - Porozina in Valbiska - Merga) je to obdobje daljše in sicer od 22.4. do 2.10., na trajektu za otok Rab (Stinica - Mišnjak) pa od 1.5. do 30.9.

Primerjava cena nekaterih trajektnih kart za 2 osebi in osebni avto:

- otok Cres (Valbiska - Merag in Brestova  - Porozina v sezoni 183 HRK, stara cena 151 HRK

- otok Rab ( Valbiska - Lopar) v sezoni 331 HRK, stara cena 299 HRK

- otok Pag (Prizna - Žigljen) v sezoni cena trajekta v sezoni 162 HRK, stara cena 130 HRK

- otok Brač (Split-Supetar) cena trajekta v sezoni 252 HRK, stara cena 220 HRK

Mobilna aplikacija Jadrolinija

Pri Jadroliniji so uvedli mobilno aplikacijo, ki omogoča hiter nakup trajektnih kart. Za daljše trajektne linije je priporočljivo karto kupiti vnaprej, saj velja kot rezervacija prostora na trajektu.Morajo pa biti potniki minimalno 45 minut pred odhodom v pristanišču.

Rezervacije trajektov je s predhodnim nakupom trajektne karte na spletu možno urediti za trajektne linije:

- za otok Rab (Valbiska - Lopar)

- za otok Lošinj (linija Zadar - Mali Lošinj)

- za otok Dugi otok (linija Zadar - Brbinj)

- za otok Brač (linija Makarska - Sumartin)

- za otok Hvar (linija Split - Stari Grad)

- za otok Šolta (linija Split - Rogač)

- za otok Vis (linija Split - Vis)

- za otok Korčula in Lastovo (linija Split - Vela Luka - Ubli)

- za polotok Pelješac (linija Ploče - Trpanj).​

Po nakupu trajektno karto kar preko mobilnega telefona pokažete pri vstopu na trajekt in se izognete ustavljanju na blagajni.

Aplikacijo Jadrolinija si lahko naložite na teh povezavah Google Play - Android in na App Store.

Informacija o prevozu koles s trajektom

Veliko kampistov na dopust pelje tudi kolesa, zato smo pri Jadroliniji preverili, kako je s prevozom koles na vozilu na trajektu in ceno takega prevoza.

V primeru, da kolesa vozite na prtljažniku na strehi vozila, to ne vpliva na ceno in se še vedno računa standardna višina vozila. Če pa imate prtljažnik za kolesa zadaj na vlečni kljuki vozila in ste presegli dolžino npr. 5m, potem pa se obračuna višja cena.

Hitre povezave do voznih redov in cen hrvaških trajektov:

Trajekti za otok Cres in Lošinj

Trajekti za otok Rab

Trajekti za otok Pag

Trajekti za Dugi otok

Trajekti za otok Ugljan

Trajekti za otok Pašman

Trajekti za otok Šolta

Trajekti za otok Brač

Trajekti za otok Hvar

Trajekti za polotok Pelješac

Trajekti za otok Korčula

Trajekti za otok Vis

Trajekti za otok Lastovo

Trajekti za otok Mljet

Datum objave
Kategorija
Statistika
277101 ogledov