Ideja za vikend - pohod po najjužnejši slovenski pešpoti od Damlja do Radencev

Datum objave
Kategorija
Statistika

V nedeljo, 12. maja, vas vabimo v Belo krajino, kjer bo ob reki Kolpi potekal že 28. pohod po najjužnejši slovenski pešpoti od Damlja do Radencev. Dogodek lahko povežete z vikend kampiranjem ali najemom glamping hišic v Kanu kampu, kjer je tudi zbor pohodnikov in potem zaključek pohoda.

Tradicionalni pohod po najjužnejši slovenski pešpoti poteka vsako prvo ali drugo nedeljo po 1. maju.

Gre za 10,5 km dolgo (3 ure) nezahtevno pot, ki je zelo primerna tudi za družine in poteka po območju Krajinskega parka Kolpa. Pot se vije tik ob reki Kolpi mimo izvira Trpotec, ki velja za vodo večne mladosti, do vasi Breg. Tu obratuje mlin na reki Kolpi, nedaleč stran pa se nahaja najdaljša belokranjska kraška jama Kobiljača, ki si jo pohodniki tudi ogledajo.

Pot se nadaljuje do Francoskega kamna in naprej do vasi Kot pri Damlju, kjer je tudi označena najjužnejša točka Slovenije. Pohod se zaključi v slikoviti vasi Damelj. S pohodom bodo letos obeležili tudi začetek turistične sezone ob Kolpi.

Cena kampiranja v Kanu kampu je za dve osebi že od 25 €, cena najema glamping hiške za dve osebi pa od 46 € - dodatni popusti na Avtokampi kartico npr. 10% na kampiranje in na hišice. Več o Kanu kampu Radenci ob Kolpi >>

Program pohoda - nedelja, 12. maj 2024

od 8:30 do 9:45 ure – zbirno mesto v Srednjih Radencih, v Kanu kampu Radenci (prijava)

10:00 – kratka predstavitev poteka pohoda

10:15 – prevoz z avtobusi na štart pohoda v Damelj (Turistična kmetija Žagar)

11:00 – start pohoda

11:30 – Kot – najjužnejša točka Slovenije (postanek)

12:15 – postanek pri »francoskem kamnu«

12:30 – ogled kraške jame Kobiljača (najdaljša belokranjska kraška jama – osvetlitev Belokranjski jamarski klub)

13:00 – Breg – ogled in mletje še edinega delujočega mlina v tem delu reke Kolpe

14:00 – zaključek pohoda v Srednjih Radencih, v Kanu kampu Radenci; topel obrok in kulturni program - pozdrav župana občine Črnomelj g. Andreja Kavška, tamburaška skupina Vodomci, CKZ - ZD Črnomelj, Evrostojnica EU in ostale stojnice ponudnikov kolpske doline !

Cena pohoda je 15 € na osebo, otroci do 14. leta 5 € in zajema prevoz z avtobusom na začetek pohoda, spominski nahrbtnik, vodenje, ogled jame in mlina, topel obrok, napitke med pohodom in kulturni program.

Vse dodatne informacije dobite na tel. 041 518 536 ali turizem.kolpa@gmail.com ali na www.kolpa-adventures.com

Več o turistični ponudbi Bele krajine, prireditvah, pohodniških in kolesarskih poteh > www.belakrajina.si