Smučišče Civetta - prijetno družinsko smučišče z možnostjo zimskega kampiranja

Datum objave
Kategorija
Statistika

Smučišče Civetta je za slovenske smučarje najlažje dostopno smučišče sistema Dolomiti Superski, ki je iz osrednje Slovenije oddaljeno 300 km oz. tri ure in pol vožnje. Pohvali se lahko s širokimi progami in modernimi žičniškimi napravami, ob smučišču pa so tudi trije kampi in nekaj dodatnih možnosti parkiranja avtodomov.

Smučišče Civetta ima proge urejene okoli istoimenske gore in povezuje kraje - Alleghe, Val di Zoldo, Palafavera in Selva di Cadore. Najlažji dostop je z gondolo iz kraja Alleghe, ki je znano po velikem jezeru, drugi dostop pa je iz doline Zoldo.

Smučišče ima skupno nekaj več kot 72 kilometrov lepo urejenih smučarskih prog primernih tako za najboljše smučarje kot za začetnike. Najbolj znana je 7 kilometrov dolga proga Gran Zuita, ki vas z vrha smučišča na 2.100 metrih nad morjem popelje direktno v Alleghe, kar pomeni 1.100m višinske razlike.

Od žičnic so na voljo 3 gondole, 10 sedežnic in dodatno pa še nekaj vlečnic. Novost sezone 2023 / 2024 je zamenjava stare dvosedežnice z novo štirisedežnico Delle Coste, ki povezuje smučišče Pecol z osrednjim delom smučišča.  Da so proge vedno zasnežene pa poskrbi skorajda 300 snežnih topov, tako da lahko brez skrbi počitnice rezervirate že leto dni v naprej, saj garantirajo sneg od decembra do marca.

Na delu prog Val di Zoldo omogočajo tudi nočno smuko in sicer od sredine januarja naprej ob četrtkih, petkih in sobotah med 19.30 in 23. uro.

Za smučanje v Italiji potrebujete zavarovanje odgovornosti - sklenite turistično zavarovanje >> https://skleni.triglav.si

​V zadnjih letih so na Civetti dopolnili ponudbo za otroke – v sklopu Happy Parka so uredili smučarski trak, otroški snežni park z napihljivimi igrali in možnostjo varstva otrok. Za nekoliko boljše smučarje pa je lepo urejen snežni park, ki omogoča izvajanje številnih skokov.

Žal pa smučarske proge v Civetti niso povezane s preostalimi smučišči v Dolomitih, je pa možno s smučarski avtobusom priti tudi do ostalih smučišč, med katerimi je v bližini najbolj priljubljeno smučišče Marmolada, ki omogoča posebne užitke smučanja s 3.270 metrov nadmorske višine. Iz kraja Alleghe je do gondole za Marmolado samo 13 km vožnje.

​Za smučarke tekače imajo v dolini Zoldo tudi 40 km urejenih prog za smučarski tek, v Allegheju pa je ledena dvorana, tako da lahko s seboj vzamete tudi drsalke.

Na smučišču ne boste ostali lačni, ker ima vsak hrib svojo kočo z veliko teraso, kjer postrežejo z odlično kavico in gurmanskimi dobrotami. Priporočamo obisk koče na vrhu smučišča - Ristoro Belvedere - Cima Fertazza, od koder je lep pogled na jezero, družinska ekipa pa že več desetletij skrbi za odlično hrano, ki vam jo ponudijo v prekrasno urejenem notranjem ambientu restavracije ali na veliki zunanji terasi.

Cena smučarskih kart v glavni smučarski sezoni je v Civetti 64 € za odrasle, 45 € za otroke (8-16 let) in za starejše od 65 let pa je cena 58 €. Otroci do vključno 7. leta imajo brezplačno karto, če smučajo s starši.

Apartmaji in hoteli ob smučišču Civetta

V obeh dolinah okoli Civette je veliko družinskih hotelov in možnosti najema apartmajev. Najvišje cene so seveda od božiča do novega leta in v drugi polovici februarja, precej ceneje pa se da namestitev v začetku decembra, januarja in sredi marca.

V dolini Val di Zoldo je v bližini smučišča kar nekaj apartmajskih hiš in hotelov. Najlažje je namestitev poiskati na spletni strani lokalne agencije PelmoTour - www.zoldo.info

Apartmaje nudijo tudi v sklopu kampa Civetta tik ob smučišču, vendar je potrebno dovolj zgodaj poskrbeti za rezervacijo, saj so namestitve hitro rezervirane.

Zimsko kampiranje in postajališča za avtodome

V obeh dolinah imajo tudi urejeno postajališče za avtodome in tri kampe, ki omogočajo zimsko kampiranje.

V dolini Val di Zoldo je v kraju Pecol, tik ob smučarski progi, urejen kamp Civetta (GPS 46.391325, 12.099544), ki je pozimi odprt od decembra do sredine aprila. Super lokacija za smučarje, ker je na tem delu možna tudi nočna smuka.

Veliko parcel je namenjenih pavšalu, ostalim gostom pa je na voljo 25 - 30 parcel, tako da je dobro pred prihodom poklicati za rezervacijo. V letu 2021 so popolnoma prenovili osrednji objekt s sanitarijami in otroško igralnico.

Cena zimskega kampiranja v kampu Civetta v terminih do 26.12. in od 7.1. naprej je 14 € za parcelo, 12 € za osebo in 7 - 8 € za otroka. V času božično novoletnih počitnic 26.12. - 6.1. je cena nočitve 55 € in že vključuje 3 osebe.

Dodatna akcija v določenih terminih v primeru min. 3 nočitev in nakupa 3 dnevne smučarske karte:

- od 17.3. do 28.3. 2024 bo veljal 20% popust,

- od 9.12. do 23.12. 2023 & od 7.1. do 13.1. 2024 bo veljal 15% popust,

- od 14.1. do 3.2. 2024 & od 3.3.  do 16.3. 2024 bo veljal 10% popust.

Samo nekaj kilometrov naprej od kampa Civetta je 100m od sedežnice urejen kamp Palafavera (GPS 46.402142, 12.103167). ta leži na nadmorski višini 1.500m, gostom pa nudi urejene parcele in lep sanitarni objekt. Lokacija zelo primerna tudi za smučarske tekače, saj so tik ob smučišču v sklopu biatlonskega centra urejene tekaške proge. Cena kampiranja za dve osebi je cca 29 €, med novoletnimi prazniki pa 33 €.

Sam kamp pa upravlja tudi postajališče za avtodome Palafavera, ki je urejen samo čez cesto (GPS 46.403090, 12.101358) in omogoča priklop na elektriko, v sklopu kampa pa tudi vodo in izpust odpadne vode – cena 15 € na dan.

V drugi dolini je na začetku kraja Alleghe urejen kamp Alleghe Resort (GPS 46.395751, 12.008063), ki gostom nudi ogrevane sanitarije, v bližini pa je njihov tudi hotel z wellnessom (savne, jacuzzi, masaže), ki ga ob doplačilu s popustom uporabljajo tudi gosti kampa. Cena zimskega kampiranja za 2 osebi je cca 40 €, za novoletne praznike pa 52 € (min. 6 noči). Lokacija je od spodnje gondole oddaljena 1,2 km, je pa tik ob kampu avtobusna postaja za smučarski avtobus.

Na koncu kraja, v bližini jezera, je urejeno parkirišče za avtodome Alleghe brez oskrbe (GPS 46.412664, 12.016344) – cena dnevnega parkiranja je 8 €, je pa tk ob parkirišču avtobusna postaja za prevoz do gondole, ki je oddaljena 1 km.