Kakšen nosilec za prevoz koles je najbolj uporaben za vas?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kolesarjenje je zelo priljubljeno tudi pri kampistih. Je pa težava, kako v kamp pripeljati vso potrebno opremo za kampiranje in še kolesa. Najlažje je z dodatnim nosilcem koles, vendar katerega izbrati - tistega za na streho ali za na kljuko, kakšen nosilec koles pa bo varno zdržal težja električna kolesa?

Skupaj s strokovnjaki v trgovini MatSport v Črnučah pri Ljubljani smo preverili, katere so prednosti in slabosti različnih tipov nosilcev koles. Pri njih imajo v ponudbi nosilce koles Thule in Peruzzo za 2, 3 ali 4 kolesa, tako da je izbire dovolj in tudi glede cen so razlike kar precejšnje.

Kako varno z avtom prevažati kolesa?

Obstajajo trije različni sistemi prtljažnikov za prevoz koles:

> strešni prtljažnik z nosilci za kolesa

> nosilec koles za kljuko (za klasična in električna kolesa)

> nosilec za prtljažna vrata

Pred nakupom ustreznega sistema za prevoz koles se je najbolje s prodajalcem posvetovati glede vaših želja. Tukaj je v prvi vrsti pomembno kakšno vozilo imate (oblika, višina, opremljenost s kljuko), koliko koles in kako pogosto jih nameravate prevažati.

Strežni nosilci za prevoz koles

Prevoz koles na strehi vidimo zelo pogosto, saj imajo številni karavani in enoprostorci že serijsko nameščene strešne sani, na katere se namesti prečke in nosilce koles.

Prednosti: strežni nosilci omogočajo, da brez težav prevažate 4 kolesa za odrasle osebe, prtljažnik pa lahko uporabljate tudi v kombinaciji s strešnim kovčkom oz. pozimi lahko nosilce za kolesa zamenjate z nosilci za prevoz smuči.

Slabosti: malo težja namestitev koles, saj je potrebno kar nekaj vaje in moči, še posebej, če imate višje vozilo. Med vožnjo je potrebno biti pozoren na višino, predvsem v primeru podvozov, garažnih hiš ali nizkega drevja v kampu. Če s kolesi na strehi zapeljete v nizek podvoz, potem boste poškodovali kolesa, uničili prtljažnik in poškodovali vsaj streho avtomobila. Tako naloženo vozilo je tudi precej bolj občutljivo na sunke vetra, zaradi večjega zračnega upora se poviša tudi poraba goriva. Zaradi teže na strehi ne morete prevažati električnih koles.

Cene strešnih nosilcev za kolesa se pričenjajo pri 30 €, kakovostnejših pa pri 50 € za eno kolo. Dodati je potrebno še ceno osnovnega prtljažnika, ki pa je odvisna od tipa vozila (70 - 150 €).

Nosilci koles za na kljuko

Nosilci za prevoz koles na vlečni kljuki sicer sodijo med najdražje, saj v primeru, da na vozilu še nimate kljuke, vključuje dodaten strošek montaža le te. Je pa tak nosilec najbolj uporaben način prevoza koles. Po nosilcih za na kljuko posegajo predvsem tisti, ki se odpravljajo na družinsko kolesarjenje in tako pogosto prevažajo več koles. Obstajajo cenejši nosilci, na katerih kolesa visijo, in dražji, vendar tudi bolj uporabni nosilci, kjer kolesa postavimo na nosilec.

Večina nosilcev za kljuko ima enostaven sistem pripenjanja, za kar ne potrebujete dodatnega orodja, sam nosilec pa se lahko tudi zaklene, tako da malo zdrži nepridiprave, da ne odnesejo nosilca s kolesi vred. Zelo dobrodošlo je, da je nosilec opremljen z možnostjo nagiba, kar omogoča neoviran dostop do prtljažnega prostora.

Nosilec za prevoz koles na vlečni kljuki zakriva luči in registrsko tablico vozila, zato mora biti opremljen z dodatnimi zadnjimi lučmi in prostorom za registrsko tablico. Tam potem namestite tretjo tablico ali pa zadnjo registrsko tablico samega vozila.

Prednosti: enostavnost namestitev nosilca in tudi koles, vožnja je precej bolj udobna, poraba vozila pa ni bistveno višja od običajne. Možnost prevoza električnih koles.

Slabosti: višja cena, še posebej ob potrebni montaži kljuke. Previdnost pri parkiranju vozila, saj je vozilo daljše, parkirni senzorji na zadnjem delu vozila pa ne delujejo. V primeru dežja bodo zaradi pršenja, ki se ustvarja za vozilom, kolesa umazana, tako da jih je priporočljivo pokriti z zaščitno ponjavo.

Cene nosilcev koles za na kljuko so odvisne od števila koles, ki jih želite prevažati, in od sistema. Nosilec, kjer kolesa visijo, lahko kupite že za 60 do 150 €.  klasični nosilci za na kljuko stanejo od 150 pa tudi do 600 €, pri čemer so najdražji tisti, ki jih lahko po uporabi tudi zložite.

Nosilci za električna kolesa

Električna kolesa so od klasičnih kar precej težja, zato je priporočljivo kupiti temu primeren nosilec koles. Električnih koles zagotovo ne boste dajali na streho vozila, zato je najbolj primeren nosilec za na kljuko.

Običajni nosilci imajo nosilnost 45-60 kg, kar v teoriji pomeni, da bi z njim lahko peljali tudi električna kolesa. Priporočamo pa, da raje preverite ponudbo nosilcev z močnejšim ogrodjem, ki imajo tudi širša vodila in doplačilo pa tudi navozno rampo, ki se prisloni na nosilec, da električnega kolesa ni potrebno dvigovati, ampak se enostavno zapelje na nosilec.

Nekaj primerov nosilcev za električna kolesa:

Peruzzo Zephyr – za 2 električni kolesi

Peruzzo Zephyr – za 3 električna kolesa

Thule Easyfold – za 2 električni kolesi

Thule Easyfold – za 3 električna kolesa

Thule Velospace– za 2 električni kolesi

Thule Velospace – za 3 električna kolesa

Nosilci koles za prtljažna vrata

Nosilci za prevoz koles na prtljažnih vratih so primerni predvsem za vozila, ki imajo pet vrat oz. imajo karavanski zadek. Gre za cenovno najugodnejši način prevoza koles, kjer se na zadnja vrata vozila s trakovi pritrdi nosilec koles.

Obstaja več tipov nosilcev od takih, kjer se kolesa na nosilec obesijo, do klasičnih nosilcev z žlebovi za gume in rokami za pritrditev okvirja kolesa. Največkrat se taki nosilci uporabljajo za prevoz enega ali dveh koles.

Prednosti: cenovno dostopnejši nosilci, lahka namestitev zaradi nižje postavitve kot pri strešnih nosilcih, nižja poraba goriva.

Slabosti: težava je, da tak prtljažnik za kolesa ni primeren za vsa vozila, zato je potrebno pred nakupom pri prodajalcu preveriti ali je primeren za vaše vozilo. Problemi lahko nastanejo tudi pri sami namestitvi, saj je potrebno trakove močno zategniti, da ne bi ob tresljajih med vožnjo počilo zadnje steklo.

Cene nosilcev za na prtljažna vrata so zelo različne, in sicer od 50 pa vse do 400 €.

Upoštevajte nasvet strokovnjaka

Pri končni izbiri nosilca za prevoz koles se je vseeno dobro pogovoriti s prodajalcem, ki iz prakse pozna prednost in slabosti določenih tipov nosilcev in tudi znamk. Glede na to, da bo nosilec kar nekaj let v uporabi, je bolje dati kakšen evro več in kupiti tak nosilec, katerega namestitev bo enostavnejša, prevoz koles pa varnejši.

Za znamki nosilcev Thule in Peruzzo lahko rečemo, da sodita med najboljše in nudita številne različne modele nosilcev za prevoz dveh do štirih koles. Obe znamki imata v ponudbi tudi nosilce za prevoz električnih koles, tako da resnično pokrijeta vse potrebe kolesarjev.

Po nakupu nosilca pa vam svetujemo, da vsaj enkrat že pred odhodom na počitnice namestite nosilec in kolesa na vozilo. Prvič bo namestitev potekala nekoliko dlje, potem pa vsakič hitreje. Po prvih kilometrih vožnje je dobro še enkrat preveriti stanje nosilca in koles, med vožnjo pa nekoliko prilagodite najvišjo hitrost vožnje, še posebej na avtocesti ali ob močnem vetru.

V primeru uporabe nosilcev koles na vlečni kljuki ali na zadnjih vratih je v nekaterih državah npr. Italiji obvezna uporaba označevalne table za dolgi tovor (rdeče bele črte, dimenzije 50 x 50 cm).

Celotno ponudbo nosilcev za kolesa znamk Thule in Peruzzo najdete v trgovini www.matsport.si