Zimska oprema avtodomov in prikolic v Sloveniji ter po Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika
8525 ogledov

Potrebujejo tudi avtodomi in počitniške prikolice zimsko opremo? Preverite za posamezne države, kakšno zimsko opremo potrebujete, da bo vožnja bolj varna in ne bo nepredvidenih težav. Zbrali smo informacije o zimski opremi v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Franciji, Švici, Nemčiji, Hrvaški, BiH, Srbiji...


Zimska oprema avtodomov in počitniških prikolic

Lanska zima je bila glede snega kar obilna in v smučarskih središčih so imeli že konec decembra tudi po meter in več snega . Preverili smo kakšno zimsko opremo potrebujejo avtodomi v bližnjih državah. Vse več lastnikov avtodomov svoja vozila uporablja tudi pozimi za obisk smučišč, do katerih pa brez ustrezne zimske opreme ne bo šlo.

Ob pregledu zimske opreme v tujini smo opazili, da ni večjih razlik med zimsko opremo osebnih vozil in avtodomov z največjo dovoljeno maso (NDM) do 3,5t. Težji avtodomi že sodijo v kategorijo predpisov, ki zadevajo tovorna vozila in avtobuse.

Lanska novost je, da so v vseh državah EU od 1.12. 2020 tekstilne verige z oznako EN16662-1 lahko uporabljene kot zimska oprema. Do sedaj v nekaterih državah tega niso dovoljevali npr Avstrija in Italija. V Bosni in Hercegovini pa bo letos zimska oprema obvezna že od 1. novembra.

Ali počitniške prikolice potrebujejo zimske pnevmatike?

Številni nas sprašujejo, kako je z zimsko opremo počitniških prikolic. Zakon o zimski opremi v Sloveniji govorijo o opremi motornih vozi in tudi priklopnikov, v večini ostalih držav pa zakon omenja le motorna vozila.

V Sloveniji je tako v zimskem času dovoljeno vleči počitniško prikolico opremljeno z zimskimi ali letnimi pnevmatikami z minimalnim profilom vsaj 3 mm. Podobno je tudi v ostalih državah, saj nikjer posebej ne omenjajo, da letne pnevmatike niso dovoljene. Tudi v Nemčiji ni težav, ker zakon o zimski opremi tam omenja le motorna vozila.

Vendar pa kljub temu vsem, ki se bodo s počitniško prikolico odpravili na smučanje ali zimsko kampiranje svetujemo, da prikolico "preobujejo" v zimske pnevmatike, saj bo vožnja tako precej bolj varna.

Nakup zimskih pnevmatik

Zakon v večini držav pravi, da v zimsko opremo vozila sodijo pnevmatike z oznako M+S ali M&S, še bolje pa je, če imajo pnevmatike oznako snežinke. V večini držav (izjema npr. Nemčija) je sprejemljiva tudi kombinacija letnih pnevmatik in snežnih verig v priboru. Razlike nastajajo pri zakonsko določeni minimalni globini profila pnevmatik, ki je v zimskem času ponekod 4 mm, drugod 3 mm, v Nemčiji pa samo 1,6 mm.

Snega je v zadnjih letih res da vedno manj, samo še vedno velja, da kreniti na pot na smučanje brez dobrih zimskih gum, je zelo nevarno. Še bolj, če gremo na pot z avtodomom, ki je z vso dodatno prtljago vsaj tono in pol težji od osebnega vozila, zato svetujemo nakup pnevmatik z zimskim profilom. ​

Pri izbiri zimskih pnevmatik bodite pozorni na oznako nosilnosti. Če je za običajen avto dovolj nosilnost pnevmatik z oznako od 88 pa tja do 98, kar pomeni od 560 do 750 kg na pnevmatiko, pa naj bo ta oznaka pri avtodomih vsaj 104 (900 kg) - še bolje pa 109 (1.030 kg) ali še višja oznaka. Nikakor pa ne sme biti nosilnost nižja od tiste, ki je zapisana v homologaciji vozila.

V poletnem času veliko avtodomarjev posega po pnevmatikah z oznako CP, ki so namensko narejene za avtodome. Zaradi drugačne zgradbe so te pnevmatike bolj odporne na obremenitve in omogočajo višji tlak brez da bi se deformirale. Žal pa jih zaenkrat še ni v ponudbi z zimskim profilom, zato priporočamo izbor katere od drugih zimskih pnevmatik z oznako C, ki so namenjene tovornim kombijem in omogočajo varno uporabo tudi na avtodomih.

zimske pnevmatike - Matsport

Uporaba snežnih verig - koda za popust

Če pa boste z avtodomov šli na smučanje, pa svetujemo tudi dodaten nakup kakovostnih snežnih verig, ki jih boste uporabili v primeru, ko gorska cesta ne bo očiščena (to se zgodi predvsem v času sneženja) oz. bo poledenela.

V Sloveniji imamo proizvajalca odličnih snežnih verig Veriga Lesce. Na voljo imajo več vrst snežnih verig, za avtodome pa priporočamo, da kupite verige z širino členov vsaj 16 mm, saj si nihče ne želi, da bi se mu v snegu veriga sredi prelaza strgala. Obvezno je potrebno tudi paziti na max. hitrost, ki je v primeru vožnje s snežnimi verigami le 50 km/h.

Obiskovalcem naše spletne strani nudijo dodaten popust pri nakupu snežnih verig. Uporabite kodo avtokampi20 na www.veriga-lesce.com >>

snežne verige - Veriga Lesce

Zimska oprema vozil po državah

Slovenija  - zimska oprema

V Sloveniji je ne glede na vozne razmere zimska oprema obvezna v času od 15. novembra do 15. marca in tudi pred oz po tem datumu, če se pojavijo zimske vozne razmere. Za vsa osebna vozila in tudi avtodome do največje dovoljen mase 3,5t zimska oprema pomeni 4 zimske pnevmatike z minimalnim profilom 3 mm ali 4 letne pnevmatike z min. profilom 3mm + ustrezne snežne verige v dodatni opremi vozila.

Na vozilih z NDM do vključno 3,5t morajo biti vse pnevmatike na vozilu enake velikosti, razen če izdelovalec vozila ni predvidel različnih pnevmatik na različnih oseh, enake vrste (poletne, zimske) in zgradbe. Na isti osi pa morajo biti pnevmatike tudi iste nosilnosti, hitrostne kategorije, istega proizvajalca in profila.

Za vozila z NDM več kot 3,5t pod zimsko opremo sodijo ali  zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali pa 4 letne pnevmatike in snežne verige. Dodatno je potrebno imeti še lopato. Zimska oprema pa je na priobalnem območju Slovenije (meja Italija - Osp - Črni Kal - Gračišče - Brezovica pri Gradinu - meja Hrvaška) nekoliko drugačna, saj so tam tudi v zimskem času dovolj že samo letne pnevmatike z min. profilom 3 mm.

Kazen za neuporabo zimske opreme:

- 40 € v primeru vožnje brez zimske opreme v zimskem terminu ali ob zimskih razmerah

- 200 € za vožnjo z vozilom, ki ni očiščeno (sneg, led)

- 300 € za vožnjo po cesti, kjer je zaradi zimskih razmer oz. pozimi prepovedan promet

- 500 € +  5 kazenskih točk za oviranje oz. onemogočanje prometa drugih vozil zaradi neuporabe zimske opreme v zimskih razmerah oz. pozimi

Avstrija - zimska oprema

Avstrija ima zimsko opremo za vozila do NDM 3,5t določeno glede na zimske vozne razmere. Tako morajo biti v terminu od 1. novembra do 15. aprila, vendar le, ko je na cestah sneg in poledica, vozila opremljena s 4 zimskimi pnevmatikami ali 4 letnimi pnevmatikami + snežne verige. Minimalna globina profila pnevmatik je 4 mm.

Za vozila z NDM višjo od 3,5t pa je v terminu 1.11. - 15.4. zimska oprema obvezna ne glede na cestne razmere. Obvezna je uporaba zimskih pnevmatik z min. profilom 5mm vsaj na pogonskih kolesih, dodatno pa je obvezno imeti tudi snežne verige.

Kazen za vožnjo brez ustrezne zimske opreme je 60 eur, lahko pa se poviša vse do 5.000 eur, če voznik s takim vozilom povzroči prometno nesrečo ali zastoj.

Bosna in Hercegovina - zimska oprema

V BiH je zimska oprema ne glede na vozne razmere za vsa vozila obvezna od 1.11. do 1.4. - to je novo od leta 2021, ker prej je veljala zimska oprema v terminu 15.11. - 15.4. Za vsa motorna vozila je zimska oprema (izjema motorji in traktorji):

- 4 zimske pnevmatike

- 2 zimski pnevmatiki na pogonskih kolesih + snežne verige v opremi vozila

- 4 letne pnevmatike z min. profilom 4 mm in snežne verige v opremi vozila

Za tovorna vozila lopata in vreča peska ne sodijo več v obvezno zimsko opremo. Kazen za neustrezno zimsko opremo v BiH je 40 KM, v primeru povzročitve zastoja ali nesreče pa od 50 do 200 KM (od 25 do 100 eur).

Češka - zimska oprema

Češka zahteva zimsko opremo v terminu 1.11. - 31.3., vendar le v primeru, ko je temperatura zraka nižja od 4 stopinje Celzija oz. so vozne razmere zimske. Za vozila do NDM 3,5t je obvezna uporaba zimskih pnevmatik z min. profilom 4mm, za vozila NDM nad 3,5t pa so obvezne zimske pnevmatike z min. profilom 6mm.

Kazen za neuporabo zimske opreme je 2.000 kron (približno 75 eur).

Črna gora - zimska oprema

Črna gora zahteva uporabo zimske opreme v terminu od 15.11. do 31.3. in to ne glede na vremenske razmere.  To velja na številnih cestah po notranjosti države. Na ostalih cestah (predvsem ob morju) je zimska oprema obvezna le v primeru sneženja. V Črni gori se kot zimska oprema upoštevajo zimske gume z min. profilom 4 mm, dodatno pa morajo biti v opremi še snežne verige. Vozila NDM nad 3,5t morajo imeti še lopato in vrečo peska.

Kazen za neustrezno uporabo zimske opreme v Črni gori je od 50 do 150 eur.

Francija - zimska oprema

Zimska oprema tudi v Franciji ni datumsko določeno. Ta je obvezna le v primeru zimskih voznih razmer, ko morajo biti vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami ali snežnimi verigami. Na cestah, ki vodijo preko gorskih prelazov, so pogosto obvezne tudi snežne verige, ki jih morajo v tem primeru imeti tudi vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami.

Kazen za neustrezno opremljeno vozilo z zimsko opremo znaša v Franciji 135 eur.

Hrvaška - zimska oprema

Hrvaška ima zimsko opremo datumsko določeno, in sicer od 15.11. do 15.4. Ne glede na vremenske razmere je zimska oprema obvezna na vseh pomembnejših avtocestah in regionalnih cestah po notranjosti države npr. avtocesta Zagreb - Slavonski Brod, Zagreb - Zadar, Zagreb - Reka, Zagreb - Macelj... Izjema so cesta v Istri, Kvarnerju in Dalmaciji, kjer pa je zimska oprema obvezna v primeru sneženja.

Za vozila do NDM 3,5t se za zimsko opremo upoštevajo zimske pnevmatike na vseh kolesih ali 4 letne pnevmatike in snežne verige. Minimalni profil pnevmatik je 4 mm. Vozila NDM nad 3,5t so lahko opremljena z zimskimi pnevmatikami le na pogonskih kolesih.

Kazen za neuporabo zimske opreme na Hrvaškem je 1.000 kun (približno 135 eur).

Italija - zimska oprema

Italija je med najbolj priljubljenimi zimskimi destinacijami avtodomarjev. Številni se odpravijo na smučanje, drugi pa tudi po zanimivih mestih npr. Benetke, Padova, Firence, Milano, Rim. Nekateri celo skočijo kar na Sicilijo in preživijo zimske mesece na toplem.

V Italiji nimajo enotnega zakona o zimski opremi, ampak se vsaka regija odloči za svoja pravila. Večina regij je uporabo zimske opreme datumsko omejila, pod zimsko opremo pa sodijo 4 zimske pnevmatike ali 4 letne in ustrezne snežne verige. Tako je v regiji Furlanija - Julijska krajina, ki je nam najbližje, zimska oprema obvezna v terminu od 15.11. do 15.4., na avtocesti Benetke - Milano od 1.11. do 31.3., na širšem območju Bologne, Firenc in Rima pa od 1.11. do 15.4. V Dolomitih je na avtocesti čez Brenner in v Bolzanu zimska oprema obvezna od 15.11. do 15.4., na ostalih cestah pa le v primeru sneženja, vendar zaradi številnih prelazov priporočajo, da imajo vozila stalno v opremi tudi snežne verige. Na cestah v dolini Aoste (predor Mont Blanc) je zimska oprema obvezna vse od 15.10. do 15.4.

Kazen za neuporabo zimske opreme v Italiji je od 84 do 338 eur.

Madžarska - zimska oprema

Madžarska nima posebnega zakona glede zimske opreme. V primeru močnejšega sneženja od voznikov zahtevajo uporabo snežnih verig.

Nemčija - zimska oprema

Nemčija nima datumsko določene obvezne uporabe zimske opreme. Zakon predvideva zimsko opremo le v primeru sneženja ali poledice, ko morajo biti vozila do NDM 3,5t opremljena s štirim zimskimi pnevmatikami (min. profil 1,6mmm - priporočljiv 4mm). Kombinacija letnik pnevmatik in snežnih verig v tem primeru ni dovoljenja. Od leta 2018 velja, da se kot zimska oprema štejejo le pnevmatike, ki imajo oznako snežinke (3 vrhovi gora s snežinko). Ta predpis velja za vse pnevmatike narejene po 1.1. 2018, za vse ostale pa velja prehodno obdobje do leta 2024, ko so lahko označene le s simbolom M+S. Snežne verige so obvezne le v primeru gorskih cest, ko to določa prometni znak.

Za vozila z NDM nad 3,5t je v Nemčiji obvezna zimska oprema le uporaba zimskih pnevmatik na pogonskih kolesih.

Kazen za neuporabo zimske opreme v zimskih voznih razmerah na nemških cestah je 60 eur oz v primeru povzročitve zastojev ali nesreče pa minimalno 80 eur.

Slovaška - zimska oprema

Na Slovaškem morajo biti vozila NDM do 3,5t v primeru sneženja opremljena z zimskimi pnevmatikami z min. profilom 3mm ali letnimi pnevmatikami in snežnimi verigami v priboru.

Za vozila NDM nad 3,5t pa je v času med 15. novembrom in 31. marcem obvezna uporaba zimskih pnevmatik na vseh kolesih.

Za osebna vozila so v primeru zimskih voznih razmer obvezne zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih. Dovoljena je tudi uporaba letnih pnevmatik + snežne verige v dodatni opremi. Za vozila nad 3,5 t je med 15.11. in 31.3., neodvisno od razmer na cestah, obvezna uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih.

Srbija - zimska oprema

V Srbiji morajo biti vozila zimsko opremljena od 1. novembra do 1 aprila. V primeru snega ali poledice morajo biti vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami. Vozila z NDM nad 3,5t je obvezna tudi lopata.

Kazen za vožnjo brez ustrezne zimske opreme je 3.000 dinarjev (približno 25 eur).

Švica - zimska oprema

Švica zanimivo nima strogo predpisane zimske opreme. Ta je samo priporočljiva v primeru sneženja in poledice. V hribovitih območjih so pogosto ob sneženju obvezne tudi snežne verige, kar je tudi označeno s prometnim znakom. V primeru, da vozilo zaradi neustrezne opreme povzroči zastoj ali prometno nesrečo, lahko policisti vozniku izrečejo kazen. Minimalna kazen je 100 frankov (približno 94 eur).

Datum objave
Kategorija
Statistika
8525 ogledov