Zeleni Kras in Gorski kotar s skupnim turističnim projektom Explore The Wondernature

Datum objave
Kategorija
Statistika

Z letom 2023 je Hrvaška vstopila v schengen, kar pomeni, da ni več mejne kontrole med Slovenijo in Hrvaško, s tem pa se odpirajo priložnosti za nove projekte med turistično zanimivima regijama Zeleni Kras in Gorski kotar, ki skupaj tvorita eno turistično destinacijo Explore The Wondernature.

Zeleni Kras in Gorski kotar - projekt Explore The Wondernature - Avtokampi.si

Hrvaška turistična sezona 2022 – največ slovenskih kampistov na Lošinju

Hrvaška je sredi decembra predstavila turistične rezultate za sezono 2022, ki so glede na predhodni covid sezoni odlični. Beležijo 18,6 milijona prihodov in 104 milijone nočitev, kar je sicer 4 % manj glede na rekordno sezono 2019. Slovenskih turistov je bilo skupno 1,5 milijona in ustvarili smo 10 milijonov nočitev.

Glede na to, da smo kamping portal, smo pridobili tudi podatke o številu nočitev v kampih na Hrvaškem. Skupno hrvaški kampi beležijo 3,2 milijona prihodov in 21,2 milijona nočitev, kar je za 22 % več kot v primerjavi z letom 2021.

Slovenskih kampistov je bilo na Hrvaškem po številu prihodov 497.000, glede na nočitve pa smo ustvarili 2,9 milijona nočitev, kar pomeni, da v povprečju slovenski gost prespi skorajda 6 noči. Najraje kampiramo v kampih na Lošinju, kjer smo do začetka decembra ustvarili kar 212.000 nočitev, sledijo kampi v Medulinu in Premanturi, Novalji, Umagu in Vrsarju.

Explore The Wondernature – dve državi, dve regiji, ena turistična destinacija

Vstop Hrvaške v schengensko območje je odlična priložnost za razvoj turizma v obmejnih regijah. Slovenski Zeleni Kras in hrvaški Gorski kotar se težko primerjata z obalnimi regijami, omogočata pa veliko neokrnjene narave in številne možnosti aktivnega turizma.

Raziščite čudežno naravo - Explore The Wondernature je turistični projekt, ki združuje regiji v eno povezano turistično destinacijo. Povezljivost turistične ponudbe povečuje vrednost obeh turističnih destinacij in spodbuja neomejen promet na območju, kjer ljudje na obeh straneh Kolpe že stoletja naravno gravitirajo drug k drugemu.

Zeleni kras obsega širše območje Notranjske med Ilirsko Bistrico, Pivko, Postojno, Cerknico in Loško dolino, kjer imamo pri Slovencih že zelo znane turistične produkte od Postojnske jame, Škocjanskih jam, kobilarne Lipica, Cerkniškega jezera, Rakovega Škocjana …

Za ljubitelje kampiranja imamo v regiji tudi nekaj lepo urejenih majhnih kampov, postajališč za avtodome in tudi glamping resort Bloško jezero. Tukaj lahko izpostavimo letos odprt majhen kamp Beli gaber v bližini Starega trga pri Ložu in camper stop Pri Stani v Grahovem.

Celotno turistično ponudbo Zelenega krasa s koristnimi informacijami glede ogledov dobite na > www.zelenikras.si

Gorski kotar je hrvaška regija, ki leži med krajema Reka in Karlovac, na severu pa se stika s Snežnikom in reko Kolpo.

Velik del območja zavzema narodni park Risnjak, ki je glavni turistični produkt regije, turistom pa so na ogled tudi kanjon Kamačnik, grad Zrinski, Lokvarsko jezero, jama Lokvarka, izvir reke Kolpe, v kraju Stara Sušica pri Delnicah je na ogled center Velikih zveri.

Gorski kotar ima od namestitev dva manjša kampa in tri hotele, večino preostalih postelj pa imajo urejenih v okviru družinske ponudbe sob in apartmajev. Glede na zadnje informacije pa lahko v naslednjih letih pričakujemo izboljšanje kamping in glamping ponudbe tudi v tej regiji.

Z povezano turistično ponudbo v okviru projekta Explore The Wondernature želijo turistom ponuditi nova doživetja povezana z neokrnjeno naravo npr. ogled divjih živali v njihovem naravnem okolju (medved, ris, volk), vodene oglede naravnih znamenitosti in lokalnih muzejev ter izboljšati ponudbo outdoor aktivnosti in kvaliteto namestitev.

Več informacij o ponudbi Gorskega kotarja dobite na > www.gorskikotar.hr