Se odpravljate na smučanje v tujino? Ne pozabite skleniti turističnega zavarovanja

Datum objave
Kategorija
Statistika
11100 ogledov

Smučišča in smučarji so se razveselili januarske pošiljke snega. Za varno smučanje pa niso dovolj smuči, smučarska čelada in oblačila. Dobro je skleniti dodatno turistično zavarovanje, še posebej, če boste smučali v tujini. Na smučiščih v Italiji je obvezno zavarovanje odgovornosti, ki je pri Zavarovalnici Triglav že vključeno v takšno zavarovanje, ki vam krije tudi morebitna nujna zdravljenja, helikopterske prevoze ali pa krajo smuči na smučišču.

Smučanje v Sloveniji

Če boste smučali na domačem smučišču in se pri tem poškodujete, bodo stroški zdravljenja kriti iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kaj pa, če med smučanjem poškodujete drugega smučarja? Če na smučišču kljub pazljivosti povzročite nesrečo, za nastale poškodbe in škodo odgovarjate in jo krijete sami. Povprečna škoda, ki jo lahko na smučišču nehote povzročite drugemu smučarju, pa znaša kar 3.000 €, zato je pametno skleniti zavarovanje odgovornosti.

S tem plačilo škode namreč prevzame zavarovalnica in krije odgovornost za škodo zaradi poškodovanja oseb (telesnih poškodb, okvar zdravja ali smrti) in na stvareh (uničenje, poškodbo ali izginitev).

Zavarovanje za smučanje v tujini

Stroške zdravljenja v tujini v javnih zdravstvenih ustanovah držav članic EU sicer krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, vendar le v okvirih osnovnega zavarovanja v določeni državi, ki pa običajno ne vključuje npr. helikopterskega prevoza s smučišča do bolnišnice.

Medicinsko pomoč na smučiščih v tujini velikokrat nudijo zdravniki zasebniki, ki lahko izvajajo tudi morebitne prevoze poškodovancev. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja teh stroškov, ki so lahko zelo visoki, ne krije. Že samo helikopterski prevoz vas v Avstriji stane minimalno 5.000 €. ​

Pozor - smučišča v Italiji od lanskega leta od smučarjev zahtevajo, da imajo sklenjeno zavarovanje odgovornosti, ki krije stroške drugim osebam v primeru, da vi povzročite nesrečo. Tako smučišče prelaga odgovornost direktno na povzročitelja, s tem pa tudi vse morebitne stroške, ki nastanejo. 

Zavarovanje odgovornosti za smučanje v tujini je že vključeno v zavarovanje potovanj v tujino in ga lahko pri Zavarovalnici Triglav sklenete enostavno po spletu > https://skleni.triglav.si

Zavarovanje smučanje Triglav - Avtokampi.si

Zavarovanje potovanj v tujino lahko krije :

> stroške nujnega zdravljenja v tujini in stroške prevoza zavarovanca

> stroške, ki izhajajo iz odgovornosti

> stroške pravne pomoči

> stroške poškodbe ali uničenja prtljage in osebnih stvari

> stroške prekinitve potovanja zaradi nepredvidenih dogodkov

> stroške zlorabe plačilnih kartic ali izdelave novih dokumentov.

Za smučarje zelo pomembno - krita je tudi tatvina smuči, ki jih pustite pred kočo na smučišču. Seveda je priporočljivo, da smuči vedno zaklenete in na ta način zmanjšate možnost, da bi vam jih ukradli. S tem si zagotovite tudi višje kritje za primer tatvine, saj ste poskrbeli za dodatno varnost in poskušali tatvino preprečiti.

Tudi če imate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in sklenjeno zavarovanje odgovornosti v sklopu osebne zaščite, je torej več kot priporočljivo, da sklenete tudi zavarovanje potovanj v tujino. To vam namreč nudi pomoč še v številnih drugih nepredvidljivih situacijah, ki jih zavarovanje osebne zaščite ne vključuje.

Priporočamo celoletno družinsko zavarovanje

Cena turističnega zavarovanja je odvisna od paketa, dolžine trajanja in števila oseb. Družinam, ki se večkrat letno odpravijo na počitnice v tujino, priporočamo sklenitev celoletnega družinskega zavarovanja, ki je cenovno zelo ugodno. V tem primeru zavarovanje velja za starše in otroke do dopolnjenega 18. leta starosti oziroma do dopolnjenega 26. leta starosti, če se šolajo in bivajo na skupnem naslovu. 

Cena zavarovanja Paket A, ki krije zdravstvene stroške do vrednosti 30.100 €, za tedensko smučanje za eno osebo stane malo več kot 14 €, za celotno družino nekaj več kot 17 €. Celoletno zavarovanje za eno osebo stane 65,74 €, za družino pa zavarovanje za celo leto stane samo 78,88 €. Če imate Triglav komplet pa lahko prejmete še dodatni popust in plačate manj. Tako boste z enim zavarovanjem poskrbeli za večjo varnost v času zimskih in poletnih počitnic.

Odločite se lahko tudi za pakete, ki krijejo tudi višje zdravstvene stroške npr. 59.100 € ali 118.300 €. Več informacij o različnih paketih in cenah zavarovanj za smučanje v tujini > www.triglav.si

Kako ravnati, če se v tujini poškodujete?

Če se v tujini pri smučanju poškodujete in imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, potem bo stroške zdravljenja krilo vaše zavarovanje.

V primeru nezgode ali bolezni takoj pokličite asistenčni center Zavarovalnice Triglav, na tel. št. + 386 2222 2864, ki zagotavlja 24-urno pomoč v slovenskem jeziku.

Če asistenčne pomoči ne boste koristili in boste stroške zdravljenja ter drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate, ko se vrnete domov, in sicer na najbližji enoti Zavarovalnice Triglav. Ob tem morate predložiti zavarovalno polico, celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih morate zahtevati ob plačilu storitev.

Varno na poti do smučišča

Če se na smučanje odpravljate z avtomobilom ali avtodomom, pred tem poskrbite, da bo vozilo ne samo tehnično brezhibno, ampak tudi ustrezno pripravljeno na zimske razmere. Če je napovedano sneženje, imejte s seboj še zložljivo lopato in snežne verige, saj se lahko na smučiščih zgodi, da v eni noči zapade tudi do pol metra snega.

Pozorni bodite tudi pri zlaganju prtljage in smučarske opreme v avto, da vas ta med vožnjo ne bo motila in ogrožala vaše varnosti. Težje predmete postavite na dno prtljažnega prostora.

Ker ste za smučarsko opremo najbrž odšteli kar nekaj denarja, jo je pametno tudi dobro zavarovati. To vam omogoča zavarovanje prtljage v sklopu AvtoMobilnega zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav, ki ga lahko sklenete TUKAJ.

V veliko pomoč pa vam je lahko tudi avtomobilska asistenca, ki vam tudi v tujini nudi 24-urno pomoč na cesti.

Datum objave
Kategorija
Statistika
11100 ogledov