Tek na smučeh je hit letošnje zimske sezone

Datum objave
Kategorija
Statistika

Za ljubitelje kampiranja je znano, da so aktivni ljudje, ki tudi pozimi ne počivajo. Smučišča po Sloveniji so zopet odprta, vendar le za osebe z opravljenim negativnim hitrim testom. tek na smučeh je zato letos še bolj priljubljena zimska aktivnost, ki je do smučanja tudi cenejša in tudi testiranje ni potrebno.

Tek na smučeh je tudi v teh korona razmerah dovoljena in zelo varna oblika rekreacije. Ob uporabi tekaških prog ne prihaja do gneče, medosebna razdalja pa je med tekom nekaj povsem normalnega. Pozitivna stran teka na smučeh je tudi, da med aktivnostjo deluje celotno telo od nog, rok in trupa.

Po Sloveniji imamo nekaj lepo urejenih prog za smučarski tek, med njimi so najbolj znane na Pokljuki, v Ratečah, Planici, Bohinju in na Rogli.

Nakup opreme za smučarski tek - klasična ali drsalna tehnika

Za osnovno obliko teka na smučeh ne potrebujete kupovati drage opreme – odločite se lahko za klasično tehniko, ki je zelo primerna tudi za starejše osebe, saj gre dobesedno za malce hitrejšo hojo na tekaških smučeh.

Rekreativen komplet za klasiko, ki vključuje smuči, palice in čevlje lahko kupite že okoli 200 - 250 €, za rabljeno pa tudi manj. Smuči za klasiko so približno 15 - 20 cm daljše od višine tekača in imajo v rekreativnih verzijah narebreno drsno oblogo, ki je ni potrebno mazati. Palice naj bodo približno 25 cm krajše od višine telesa oz. naj segajo do višine ramen, ko stojite v čevljih za smučarski tek..

Drsalna ali skate tehnika je bolj primerna za tiste, ki si želijo med tekom na smučeh narediti več kilometrov, zato je tudi oprema nekoliko dražja in osnovni komplet pride okoli 350 – 400 €. Smuči za drsalno tehniko naj bi bile 10 - 15 cm daljše od višine tekača, palice pa morajo biti malce višje kot pri klasični tehniki oz. morajo segati med brado in nosom, ko stojite v tekaških čevljih.

Za obe tehniki so različni tudi čevlji – za drsalno tehniko so trši in bolj ojačani kot za klasično tehniko, obstaja pa tudi nekaj kombiniranih modelov čevljev, s katerimi lahko tečete klasično ali drsalno.

Razlika med klasiko in drsalno tehniko ni samo v opremi, ampak tudi v načinu teka. Pri klasiki gre za naravno obliko teka, kjer med gibanjem pomikate noge naprej nazaj v urejeni progi, ki ji rečemo tudi »špura«. Pri drsalni tehniki se teče na utrjenem delu proge, kjer s smučkami drsite v škarjastem položaju levo – desno.

Glede oblačil lahko kupite posebna oblačila za smučarski tek, primerna pa so tudi oblačila, ki jih sicer uporabljate za pohodništvo, ki so bolj primerna kot klasična smučarska bunda in hlače, saj vam bo pri teku hitro postalo vroče.

Pod novico objavljamo nekaj povezav do trgovin, kjer prodajajo opremo za tek na smučeh.

Povezave do trgovin z opremo za tek na smučeh

Decathlon - oprema za smučarski tek Inovik, Fisher, Rottafella

Nordic.si (Petra Majdič) - celotna oprema in kompleti za smučarski tek (Salomon, One Way, Alpina)

Intersport - smuči, palice in čevlji (Fisher, Technopro, One way)

Vita Trebnje - oprema Fischer in One Way

Hervis - tekaška oprema Salomon in Craft

JR Sport - tekaške smuči, čevlji in oprema (Swix, Madshus, Skiskett, Rottefella)

Rossisport - tekaška oprema Fisher in Rossignol

Alpina - odlični čevlji za smučarski tek

Slovenija - kje so urejene proge za tek na smučeh

V Sloveniji imamo v primeru zadostne količine snega kar veliko urejenih tekaških prog, največ pa jih je v bližini znanih smučarskih središčih na Gorenjskem.

Gorenjska regija

V Planici imajo lepo urejen Nordijski center Planica, kjer tekaške proge za drsalno in klasično tehniko potekajo vse do Tamarja, v drugi smeri pa vse do Rateč. Ker je na obeh delih tudi nekaj klancev, lani pa so dodatno uredili 1,5 km ravninsko progo v sami Planici. V sezoni 2021 / 22 bodo tekaške proge uredili že od 18. novembra naprej (prioritetno za tekmovalce, v prostih terminih tudi za rekreativce). cena vstopnice za tek na smučeh je 6 €, za otroke mlajše od 12 let je brezplačno.

V okolici Kranjske Gore je urejen krog (3 km) za tek na smučeh tudi na polju pri policiji (osvetljena proga), tekaška proga je tudi v Gozd Martuljku (1,5km), Mojstrani in Zg. Radovni.

Tekaški center Pokljuka je raj za nekoliko boljše tekače na smučeh, kjer vsakodnevno skrbijo za najboljše pogoje, saj na tej lokaciji trenirajo tudi naši najboljši tekači. Vrhunsko urejene proge za obe tehniki, cena dnevne karte je 5 €, za otroke do 12. leta pa je uporaba tekaških prog brezplačna.

Proge za smučarski tek v Bohinju so v primeru dobrih snežnih razmer dolge skorajda 70 km in so speljane po okolici Bohinjske Bistrice, Srednje vasi, na Soriški planini ter Jelovici (Dražgoše). Uporaba tekaških prog v samem Bohinju je brezplačna.

Pri smučišču Rudno (Železniki) je urejena 2,5 km dolga proga za smučarski tek.

Jezersko ima lepo urejene proge za smučarski tek v dolini Ravenske Kočne. Na voljo je proga za obe tehniki, za otroke pa omogočajo tudi 600m sankaške proge in drsališče pri Planšarskem jezeru. Cena dnevne karte za tek ali sankanje je 5 €, za drsanje pa 2 €.

Tekaške proge so letos urejene tudi v okolici Kranja, v Žireh, Gorenjski vasi, na Zatrniku, še posebej pa so se potrudili tudi na Bledu, kjer imajo na spletu objavljen spisek prog za tek na smučeh.

Osrednja Slovenija

Medvode imajo dobro znan nordijski center Bonovec, kjer je zaradi osvetljene proge možno teči tudi zvečer. Na voljo dobra 2 km proge oz. če je naraven sneg jo podaljšajo na 5 km za klasično in drsalno tehniko, cena uporabe čez dan 5 €, zvečer 6 €.

Tekaške proge so urejene tudi na Rakitni, v Logatcu, na Medvedjem Brdu in na Veliki planini.

Ljubljana ima v primeru snega urejene tekaške proge pri Koseškem bajerju (cca 7km), dodatno se uredijo tudi v Zajčji dobravi, na polju pri BS3 in v Stanežičah pri golf centru.

Savinjska regija

Rogla je največji center za tek na smučeh v vzhodni Sloveniji, saj ima na vrhu smučišča več kot 20 km urejenih prog za tek na smučeh. Cena uporabe je 6 €, vsi smučarji z veljavno smučarsko vozovnico lahko brezplačno uporabljajo tekaške proge, prav tako je tek brezplačen za otroke do 14. leta.

Velenje - urejena 400m dolga tekaška proga pri TRC Jezero

Urejene tekaške proge so tudi v slikoviti Logarski dolini, kjer je urejena krožna proga v dolžini 13km.

Koroška regija

Proge za tek na smučeh so urejene tudi na smučišču Kope (15km), kjer potekajo od Grmovškovega doma do Ribniške koče.

Dve tekaški progi imajo urejeni tudi v Črni na Koroškem in v kraju Dolič pri Mislinji.

Podravska regija

Tekaške proge so urejene na Arehu na Pohorju, kjer skozi gozd pripravijo več prog za drsalno in klasično tehniko v dolžini 6 km, ki so primerne tudi za začetnike.

Tekaške proge uredijo tudi na manjšem smučišču Trije Kralji pri hotelu Jakec.

Goriška regija

V Bovcu imajo proge za smučarski tek urejene v bližini letališča Bovec ter v Logu pod Mangartom.

Na smučeh lahko tečete tudi na Vojskem, kjer v primeru snega uredijo okoli 10 km dolgo progo.

Tekaške proge so običajno urejene tudi na Lokvah, Črnem vrhu nad Idrijo in na Nanosu.

Notranjska regija

V tej regiji lahko tečete na smučeh na Blokah, kjer v primeru snega pripravijo tudi do 20 km prog. Urejene proge imajo tudi na Babnem polju in v okviru biatlonskega centra v Cerknici, kjer je sicer krajša proga osvetljena.

5km dolga tekaška proga je urejena tudi pri gostišču Mašun pod Snežnikom (dostop s Knežaka)

Dolenjska regija

Na Dolenjskem so proga za tek na smučeh urejene v okviru smučišča Gače, v primeru zadostne količine snega pa jih novomeška občina uredi tudi v Boričevem in Velikih Brusnicah.

Urejenost prog za tek na smučah lahko spremljate na spletni strani - www.slovenskimaraton.com