Ski Amade – obiskali smo smučišča v regiji Salzburger Sportwelt

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kdo ne pozna smučišč Flachau, Zauchensee, Flachauwinkl, Wagranin-Klainarl in St. Johann-Alpendorf, ki so od osrednje Slovenije oddaljeni samo dve uri in pol vožnje po udobni avtocesti in skupno nudijo več kot 200 kilometrov smučarskih prog? Gre za zelo moderno urejena smučišča, ki sodijo v smučarsko regijo Ski Amade

Avstrijska smučarska regija Ski Amade vključuje 5 regij: Schladming – Dachstein, Gastein, Hochkönig, Grossarltal in nam najbližjo Salzburger Sportwelt.

Skupno nudijo 760 kilometrov smučarskih prog, od tega polovica srednje težkih oz. rdeče obarvanih in 270 žičniških naprav, od tega kar 47 gondol in 91 sedežnic. Dodatno pa seveda moderno umetno zasneževanje, tako da je dovolj snega od decembra do aprila.

In vse to lahko prevozite z enotno smučarsko karto Ski Amade.

Regija Salzburger Sportwelt (smučišča Flachau, Flachauwinkl Wagrain- Kleinarl, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben, Filzmoos, Goldegg) je pri slovenskih smučarjih priljubljena zaradi bližine, raznolikih smučarskih prog, odličnega snežnega parka Absolut Park Flachauwinkl in hitrega dostopa. Več kot 200 kilometrov prog imajo, kar bo dovolj tudi za tedensko smučanje.

Najhitejši dostop do smučarskih prog je direktno na spodnjih postajah smučišč Flachauwinkl ali Flachau, ki so v neposredni bližini avtocestnih izvozov, potem pa smučate na povezanih smučiščih vse do konca smučišča Zauchensee ali pa v Wagrain in še naprej do Alpendorfa. 

Z ostalimi manjšimi smučišči so povezave urejene s smučarskimi avtobusi. Krajša avtobusna povezava je tudi na smučišču Flachauwinkl (pod avtocesto), ki pa naj bi jo v naslednjih letih zamenjali z novo 10 sedežno kabinsko žičnico Winkl Link.

Kakovost smučišč v tej regiji dokazujejo tudi številni dogodki od svetovnega pokala, ko najboljše smučarke nastopajo na progah v Flachavu in Zauchenseeju, v Reiteralmu poteka tekma v smučarskem krosu, tekme prostega smučanja pa v snežnem parku Absolut Park v smučarskem središču Flachauwinkl.

Ne manjka tudi kulinaričnih dogodkov, saj je ob smučarskih progah veliko odličnih koč d ponudbo lokalnih jedi. Tako vsako leto sredi marca poteka teden smučarskih in vinskih užitkov, ko lahko poskusite odlična avstrijska vina.

Vse skupaj se prične že decembra s koncerti in Ski openingom, januarja poteka družinski teden, ko veljajo posebne paketne smučanja najema namestitev in smučanja, pa potem še Lady Week in seveda aprilskim zaključkom sezone.

Za vsakega se najde smučarska proga

Po nasvetu lokalnih smučarjev je za boljše smučarje med najbolj primernimi smučišče Zauchensee, kjer morate obiskati vrh smučišča Gamskogel, ki z 2.188 metri sodi med najvišja v regiji. Najboljši dostop je kar s parkirišča Flachauwinkel na desni strani avtoceste

Odlično izbira za dopoldansko smučanje brez gneče, potem pa hiter skok na vrh Rosskopf in ponovno spust v Flachauwinkl, kjer vas čaka avtobus za hitro povezavo do drugega dela smučišča Shuttleberg na levi strani avtoceste, kjer pa je raj za ljubitelje prostega smučanja in smučarskih trikov, skokov, voženj po različnih napravah … gre seveda za enega največjih snežnih parkov Absolut Park Flachauwinkel, ki v dolžino meri kar 1,5 km.

Na tem delu smučišča bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši smučarji, saj so 19 km modro označenih prog opremili z maskotami Crazy Dolls, dodali še progo z valovi in Sun house – kočo, kje rje vse prilagojene otrokom … tudi risanke si lahko ogledajo ali zabavajo v igralnici.

Ta del smučišča je potem po vrhovih povezan z 10 sedežno kabinsko žičnico Panorama link s smučiščem Flachau, ki je najbolj znano v regiji, saj že 30 let pripravljajo tudi svetovni pokal, zato sem med zimskimi počitnicami radi pridejo tudi smučarji iz Nizozemske. Navduši s širokimi progami primernimi za vse družinske člane in številnimi kočami ob progah.

Ampak to še ni konec smučanja, ker z vrha povezave Panorama link se lahko spustite tudi v smučišče Wagrain, kjer dve moderni 10 sedežni kabinski žičnici Flying Mozart 1 in 2 poskrbita za hiter prevoz iz doline na vrh smučišča.

Če pa vas tudi takrat še ne bodo bolele noge, potem pa še skok na G-LINK Wagrain gondolo, ki nad samo dolino povezuje Wagrain in lahko sprejme do 130 smučarjev, in nadaljujete smučanje še po delu smučišča St. Johann-Alpendorf, kjer imajo še eden snežni park s 30 elementi. Pazite na uro, če se boste morali popoldan vrniti na izhodišče.

Namestitve in obisk smučišč z avtodomom

V celotni regiji ne manjka hotelov in apartmajev različnih kategorij in tudi cenovno bolj dostopne namestitve se najdejo direktno na regionalnem rezervacijskem portalu > www.salzburgersportwelt.com

Glede obiska smučišč v regiji Salzburger Sportwelt je ta dovoljen, tudi parkirišča tudi za avtodome so urejena pri spodnjih postajah žičnic, ni pa dovoljeno prenočevanje izvem uradnih camper stop lokacij ali zimskih kampov. Našli smo nekaj zanimivih lokacij, vendar je potrebno predhodno preveriti zasedenost:

Camper stop pri restavraciji Jagdhof, Flachauer strasse 104, Flachau ima 10 - 12 parkirnih mest za avtodome

Camper stop Kellerbauer farm – Kellerdörfl 18, 5541 Altenmarkt – 5 do 8 parkirnih mest za avtodome, v bližini ski bus in tudi proga za tek na smučeh

Camping Passrucker – celo leto odprt kamp, naslov Götschlau 35, 5541 Altenmarkt im Pongau, v bližini ski bus

Forellen Camp - Gaismairallee 51, 5550 Radstadt – 100 urejeni kamping parcel

Tauerncamping Radstadt – celo leto odprt kamp, naslov Schlossstraße 17, 5550 Radstadt, na voljo 30 parcel za avtodome in počtiniške prikolice

See Camping Eben – celo leto odprt kamp z wellnessom, v bližini tudi proge za tek na smučeh, naslov Badeseestrasse 54, 5531 Eben im Pongau, v bližini tudi ski bus

Camping Chalet Apartment Wieshof – celo leto odprt kamp z wellnesom s savnami. Imajo tudi možnost najema apartmaji - naslov Wieshofgasse 8, 5600 St. Johann im Pongau

Spisek vseh kamping lokacij >

Cene smučarskih kart Ski Amade

V regiji Ski Amade vsem smučarjem priporočajo, da smučarske karte kupijo kar preko spleta in to že ob začetku sezone, ko so cene najbolj ugodne.

Družinski bonus: če je smučarsko karto kupil vsa eden od staršev in dva otroka, potem dobi tretji otrok in tudi vsi mlajši bratje ali sestre brezplačno smučarsko vozovnico (potrebno je imeti osebne dokumente). Več o družinskih ponudbah >​

Najvišje cene oz. redne cene smučarskih kart pa so potem na blagajnah direktno na smučišču. Najvišje so cene v času glavne sezone od 23.12. 2023 do 29.3. 2024

Dnevna smučarska karta za odrasle osebe - 73,50 €

Dnevna smučarska karta za otroke (letnik 2008 – 2017) - 37 €

Dnevna smučarska karta za mladostnike (letnik 2005 – 2007) - 55,50 €

Več o smučarski ponudbi regije Ski Amade > www.skiamade.com