Smučišče Hochkönig, Maria Alm - 120 km smučarske zabave za celo družino

Datum objave
Kategorija
Statistika

Smučarsko regijo Ski Amade, ki združuje kar 5 smučarskih regij, številni smučarji že dobro poznajo. V Sloveniji je še najmanj znano smučarsko središče Hochkönig, ki ima 120 km smučarskih prog in združuje tri smučišča Maria Alm, Dienten ter Mühlbach. Pod smučiščem je urejeno apartmajsko naselje Landal Alpine Resort Maria Alm, v kraju pa imajo tudi lepo urejen camper stop Stegerbauer.

Smučišče Hochkönig, Maria Alm - Avtokampi.si

Smučarska regija Hochkönig je od osrednje Slovenije oddaljena dobre 3 ure vožnje, ki poteka po avtocesti proti Salzburgu, pri kraju Bischofshofen pa avtocesto zapustite in se odpravite v meri kraja Maria Alm.

To je super tudi za vikend smučanje, saj je strošek poti samo avstrijska vinjeta (9,90 €) in pa plačata se tudi predora Karavanke (7,60 €) in Tauern (13 €).

Smučišče Hochkönig smo obiskali sredi decembra in preverili ponudbo namestitev in tudi možnost parkiranja avtodomov.

Pot do smučišča Hochkönig, Maria Alm - Avtokampi.si

Kraljevsko smučanje v regiji Hochkönig

Smučišče Hochkönig (ime je dobilo po najvišjem hribu v regiji Hochkönig 2.941m, ki ga vseskozi opazujete s smučišča) se razteza po več vrhovih na razdalji od kraja Mühlbach do Maria Alm na višini od 800 do 1.900 metrov nad morjem in ima skupno 120 km smučarskih prog in 34 žičniških naprav.

Smučišče je odprto od začetka decembra do sredine aprila.

Glede na težavnost prog lahko rečemo, da so te zelo primerne za družine, saj so široke in kar 52 km prog je označenih z modro barvo, kar pomeni, da so primerne tudi za manj zahtevne smučarje. Rdečih prog imajo 41km, za najboljše smučarje pa je na voljo še 19 km črnih prog. Običajno v Maria Almu nudijo tudi nočno smuko, ki pa jo letos zaradi varčevalnih ukrepov ne bodo imeli.

V delu smučišča Mühlbach imajo odlično urejen smučarski park Kings Park, ki z 850 metri sodi med najdaljše v Avstriji, nekaj prog pa je namenjenih tudi prostemu smučanju - freeride.

​V vseh treh krajih so na voljo smučarske šole in najem smučarske opreme, v dolini so urejene tudi proge za tek na smučeh, katerih imajo skupno 40 km. Maria Alm ima tudi zanimivo progo za sankanje, ki je ponoči osvetljena.

Večina smučarjev se na smučišču Hochkönig odpravi na krožno smučarsko popotovanje Königstour, ki je urejeno kot npr. Sella Ronda v Dolomitih. Gre za 35 km dolgo progo, kjer boste smučali s šestih vrhov in v enem dnevu naredili 7.500 metrov višinske razlike.

Celotna pot je označena z rumenimi in oranžnimi puščicami (odvisno od smeri krožne poti), lahko pa jo povežete z gurmanskim uživanjem v številnih kočah, ki poleg lokalnih jedi pogosto nudijo tudi morske dobrote.

Z veljavno smučarsko vozovnico lahko brezplačno uporabljate smučarske avtobuse, ki povezujejo vse tri kraje in namestitve v dolini.

V partnerskih namestitvah pa gostje prejmejo tudi Hochkönig kartico, ki pozimi omogoča brezplačen ogled muzejev, najem go pro kamere, popust na šolo teka na smučeh ali na vožnjo s konjsko vprego.

Cene smučarskih kart za smučišče Hochkönig v glavni sezoni so za odrasle 68 €, za otroke 34 € in za mladince 51 €. V primeru spletnega nakupa, so cene nekoliko nižje. Večdnevne smučarske karte veljajo za celotno regijo Ski Amade. Nudijo tudi različne akcijske pakete npr. teden za dekleta, akcija 4=3, družinsko smučanje v marcu in aprilu ...

Vse dodatne informacije o turistični ponudbi in smučanju dobite na spletni strani Hochkönig - www.hochkoenig.at

Landal Alpine Resort Maria Alm

Smučarska naselja Landal poznamo tudi s smučišč Katschberg in Bad Kleinkirchheim, gre pa za moderno urejene apartmajske hiše, ki nudijo hotelsko kakovost in ponudbo in so postavljena v bližini smučišča.

Landal Alpine Resort Maria Alm je urejen v samem središču kraja in sodi med najnovejše Landal projekte, saj je bil odprt leta 2018. V sklopu naselja je 113 moderno urejenih apartmajev za 2 - 4, 5 - 8 oseb in 9 - 12 oseb.

Apartmaji vključujejo popolnoma opremljeno kuhinjo, dnevni prostor s TV in kaminom, zunanjo teraso in spalni del s kopalnico. Nekateri apartmaji imajo tudi lastno infra savno, v sklopu naselja je tudi ogrevan notranji bazen, fitnes, omogočajo tudi masaže.

Gostom je na voljo podzemna garaža, saj vozila med počitnicami ne potrebujejo. Do prve vlečnice smučišča Hochkönig je samo 100m oz. 200m do gondole, ki vas zapelje na prvi vrh smučišča. Tik ob apartmajih je tudi postaja ski avtobusa.

Za najmaljše obiskovalce je urejena igralnica, imajo tudi organizirano animacijo, na položnem travniku za apartmaji pa je tudi otroški trak, kjer bodo lahko naredili prve smučarske zavoje.

Več informacij o cenah najema apartmajev > www.landal.com

Parkiranje avtodomov pri smučišču Hochkönig

V kraju Maria Alm imajo urejeno postajališče za avtodome v sklopu turistične kmetije Stegerbauer, ki je od centra kraja oddaljena 10 minut hoje (GPS 47.39819, 12.90290). Omogočajo vso potrebno oskrbo avtodoma in priklop na elektriko, sanitarij pa nimajo. V sklopu kmetije imajo tudi apartmaje za 4 - 6 oseb.

Na kmetiji lahko vsak dan naročite tudi kruh, otroci pa se bodo razveselili domačih živali (krave, konji, ovce, koze, zajci, muce …), ki jih imajo na kmetiji. Cena camper stop v zimskem času je 25 € z elektriko in 23 € brez elektrike. Poleti so cene parkiranja avtodoma za 5 € nižje.

Za dnevni obisk smučišča pa dovolijo parkirati avtodom tudi 4 km pred krajem Maria Alm, v sklopu Skizentrum Hintermoos, kjer je za osrednjo stavbo urejeno parkirišče (GPS 47.38641, 12.93877)

Postajališče za avtodome Stegerbauer, Maria Alm - Avtokampi.si