Slovenija zaostruje vstop za potnike iz tretjih držav

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenija je v zadnjih dneh ponovno zaostrila vstop potnikov iz tretjih držav. Portugalska, Albanija, Srbija, BiH in Kosovo so sedaj na rdeči listi držav in obvezna je 14 dnevna karantena za vse potnike iz teh držav. To je posledica povečanja števila okuženih oseb v Sloveniji, ki pa so bile večinoma okužene v času potovanja v teh državah

V Slovenijo lahko brez karantene vstopijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim bivanjem pri nas, če prihajajo iz držav EU oz. schengenskega prostora, ne glede na to ali so te države na seznamu epidemiološko varnih držav.

Brez karantene lahko v Slovenijo prebivalci, ki prihajajo iz države, ki je na zelenem seznamu varnih držav oz. sodijo pod izjeme, ki jih določa 10. člen Odloka o urejanju ukrepov na mejnih prehodih.

Zelena lista držav

V začetku junija je Slovenija na seznam epidemiološko varnih držav - zelena lista uvrstila 19 evropskih držav. Danes je na ta spisek dodala še nekaj držav -  Danska, Španija, Malta, Francija in Irska. Iz seznama varnih država pa je zaradi slabšanja razmer izpadla Bolgarija, ki je sedaj uvrščena na seznam rumenih držav.

Prehajanje meje s Hrvaško in povratek v Slovenijo ostaja nespremenjen - rezervacije namestitve niso potrebne, za hitrejši pretok meje pa se priporoča izpolnitev spletnega obrazca.

Celoten seznam varnih držav je: Italija, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Nemčija, Švica, Lihtenštajn, Francija, Španija, Malta, Grčija, Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Finska, Norveška, Islandija, Grčija, Ciper, Danska in, Irska

Rdeča lista - obvezna karantena za večino potnikov

Za države, ki so na seznamu rdečih država s poslabšano epidemiološko sliko velja obvezna 14 dnevna karantena za vse potnike. To velja tako za slovenske državljane kot tudi za vse ostale potnike, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav. Nove države na rdečem spisku so Portugalska, Albanija, Srbija, BiH in Kosovo, od tedna dni prej tudi Severna Makedonija. Celoten spisek je objavljen spodaj.

Izjema so osebe v mednarodnem prometu oz. osebe, ki prevažajo blago v Slovenijo ali so v tranzitu in bodo Slovenijo zapustile v 12 urah (ne potrebujejo testa).

Če ob prehodu meje oseba predložit negativen izvid testa na prisotnost SARS-CoV-1 (COVID-19), ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, potem lahko izjemoma brez karantene vstopijo tudi osebe, ki zagotavljajo storitve, za katere ministrstvo izda potrdilo oz. osebe v gospodarskem prometu, ki se ob prehodu meje izkaže z dokazili o opravljanju prometa v Sloveniji ali tujini - če se taka oseba vrača čez mejo v 24 ura, potem testa ne potrebuje.

Države na rdečem seznamu za vstop v Slovenijo so: Srbija, BiH, Kosovo, Severna Makedonija, Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, Združene države Amerike, San Marino, Saudova Arabija, Ruska federacija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Republika Južna Afrika, Iran, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Rumena lista - preostale države

Vse ostale države so na rumeni listi, na novo tudi Bolgarija, Črna gora in Luksemburg,od prej pa od evropskih držav tudi Nizozemska, Belgija in Poljska.

To pomeni, da je za državljane teh držav ob vstopu v Slovenijo obvezna 14 dnevna karantena, za državljane Slovenije, ki prihajajo iz teh držav, pa karantena ni obvezna.

Med izjemami za vstop v Slovenijo iz teh tretjih držav brez karantene ni več lastništva nepremičnine ali plovila oz. obisk sorodnika. Tako je sedaj le še 14 izjem med njimi tudi mednarodni transport in tranzit čez Slovenijo v 12 urah.

Za 6 izjem: tedenski delovni migranti, osebe s potrdilom ministrstva, osebe, ki prihajajo v Slovenijo na zdravljeno oz. izobraževanje, pripadniki služb zaščite in reševanja in dvolastniki zemljišč morajo po novem ob prehodu meje predložiti negativen izvid testa na prisotnost SARS-CoV-1 (COVID-19), ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja.

HIŠA NA KOLESIH PODARJA NAJEM AVTODOMA >>

najem avtodoma Hiša na kolesih