Slovenija po ECDC v celoti oražna na covid zemljevidu Evrope

Datum objave
Kategorija
Statistika

V četrtek, 19. avgusta je ECDC objavil nov covid zemljevid Evrope, kjer je Slovenija v celoti na oranžnem seznamu. Sprememba je tudi na Hrvaškem, kjer se je oranžni obalni regiji pridružil tudi Zagreb in Severna Hrvaška, še vedno pa je zelena Panonska regija.

Za povratek Slovencev domov obarvanost države ni več pomembna, saj je potrebno tako za zelene kot tudi za oranžne in rdeče regije imeti veljavno covid potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ali negativnem testu.

Med izjeme sodijo le otroci mlajši od 15 let, prevozniki, delavci v obmejnem pasu in do 22. avgusta tudi še tranzitni potniki.

Več o pravilih vstopa v Slovenijo >>

Slovenija po novem oranžna

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni - ECDC vsak četrtek objavi nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je Slovenija razdeljena na zahodni in vzhodni del. Prvi je bil že prejšnji teden oranžno obarvan, vzhodni del pa je od 19. avgusta.

V oranžno kategorijo ECDC uvrsti tiste regije, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev nižja od 50 in je delež pozitivnih testov višji od 4 % ali ko je pojavnost okužb med 50 in 75 in je delež pozitivnih testov višji od 1 % ali ko je pojavnost okužb med 75 in 200, delež pozitivnih testov pa je nižji od 4 %.

V zeleno območje se uvrstijo regije, ki imajo boljše rezultate, na rdeče pa tiste, ki imajo slabše oz. v primeru, da je 14 dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev višja od 500 primerov, se regijo uvrsti med temno rdeče.

Za Nemčijo je Slovenija še vedno varna

V petek, 20.8., je nov seznam rizičnih držav objavil tudi nemški inštitut Roberta Kocha. Slovenija in Hrvaška še vedno ostajati med "zelenimi" državami, kar pomeni, da se lahko nemški turisti vrnejo domov brez dodatne karantene.

Med nova rizična območja pa so dodali Severno Makedonijo, Kosovo, nekatere regije v Grčiji npr. Kreto in na Irskem.

Covid stanje po Evropi

Hrvaška - obalna regija je na seznamu ECDC že od 22. julija na oranžnem seznamu, od danes pa tudi Zagreb z okolico in hrvaško Zagorje. Na zelenem seznamu je le še Panonska regija, ki sega vse od Karlovca do Slavonije.

Italija - zadnji covid zemljevid ne prinaša večjih sprememb, saj je večji del severne Italije še vedno oranžen, osrednji in južni del s Sardinijo in Sicilijo pa rdeč.

Avstrija - v zadnjem testnu so se razmere poslabšale, tako da je večji del države oranžen, zelena ostaja samo regija Gradiščansko

Madžarska - ostaja v celoti zelena

Glede ostalih držav pa se razmere slabšajo tudi v Nemčiji, ki je oranžna, določene regije vključno z Berlinom pa so rdeče. V celoti je rdeča Grčija, otoki pa so celo temno rdeči, po novem je rdeča tudi Bolgarija.

Zelo dobre so trenutno razmere na Slovaškem, Češkem in Poljskem, ki so v celoti zelene.

Francija je v celoti rdeča, južne regije s Korziko so celo temno rdeče, se pa izboljšujejo razmere v Španiji, kjer je bilo 14 dni nazaj večina območij temnordečih, po novem pa je osrednji in severni del ter Kanarski otoki rdeč.

Še vedno je rdeča Portugalska, po novem tudi južni del Belgije, na Nizozemskem pa se kot kaže razmere izboljšujejo, saj je kar nekaj regij po novem oranžnih.

V Skandinaviji in Baltskih državah so razmere nekoliko slabše - južni del Švedska je po novem rdeč, iz zelene v oranžno se je obarval celoten osrednji del Norveške, v celoti je rdeča Litva.