Slovenija odprla mejo za novih 14 držav, a zapira za turiste iz Italije, Nizozemske in Poljske

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenija je v ponedeljek, 8. junija, spremenila odlok, ki določa tudi potek prestopa mej in s tem odpravila omejitve pri prestopu meje za državljane iz 14-ih držav. Ob tem pa je ukinila potrjeno rezervacijo namestitve kot izjemo in tako za turiste iz preostalih evropskih držav zopet uvedla karanteno.

Nove države na seznamu varnih držav

Do sedaj je veljalo, da so na seznam epidemiološko varnih držav le Hrvaška, Madžarska in Avstrija, za vse ostale državljane EU pa je veljajo, da lahko v Slovenijo pridejo le v primeru določenih izjem npr. rezervacija namestitve ali tranzit skozi Slovenijo v enem dnevu.

Spremenjen odlok pa na seznam epidemiološko varnih držav uvršča novih 14 evropskih držav, za katere sedaj velja, da lahko brez težav, dodatnih dokumentov in karantene vstopajo v Slovenijo. To velja za državljane:

Nemčija, Švica, Lihtenštajn, Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Finska, Norveška, Islandija, Bolgarija, Grčija in Ciper.

Potrjena rezervacija ni več izjema za karanteno

Za vse ostale popotnike je obvezna 14 dnevna karantena - izjeme so osebe, ki od ministrstva dobijo potrdilo, osebe, ki zaradi nujnih opravkov za 1 dan vstopajo v državo (potrebno potrdilo), dvolastniki zemljišč zaradi kmetijskih opravil, čezmejni delavci, prevozniki, osebe vključene v izobraževanje, prihajajo na zdravljenje, pogreb ali vstopajo zaradi družinskih razlogov vzdrževanja stikov z ožjimi člani družine.

Zanimivo je, da potrjena rezervacija namestitve ni več med izjemami, kar pomeni, da turisti npr. iz Italije, Nizozemske in Poljske (niso na spisku epidemiološko varnih držav) v Slovenijo ne morejo več priti brez 14 dnevna karantene. Od 25. maja je so turisti lahko neovirano vstopali v Slovenijo, pogoj je bila le rezervacija nočitve, sedaj pa so to spet ukinili. Lahko pa ti potniki neovirano pridejo čez Slovenijo na Hrvaško, če so v tranzitu in Slovenijo prevozijo v enem dnevu.

Omejitev za prihod iz Severne Makedonije

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Severni Makedoniji se vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in prihajajo iz Severne Makedonije ali vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v Severni Makedoniji odredi 14-dnevna karantena, ne glede na državljanstvo ali bivališče.

Izjeme veljajo le za prevoznike v mednarodnem prometu, potniki v tranzitu čez Slovenijo in diplomate.