Družinski izlet – Rilkejeva pot in Devinski grad

Datum objave
Kategorija
Statistika

Sredi septembra smo obiskali kamp Mare Pineta v Sesljanu / Sistiani blizu Trsta in se po obmorski Rilkejevi poti sprehodili do Devinskega gradu. Odlična lokacija za lep družinski izlet ali vikend s kopanjem v morju.

Kampiranje v Sesljanu

Kamp Mare Pineta ima zanimivo lokacijo npr. za vikend dopust, saj je od meje pri Fernetičih oddaljen le 15 minut vožnje, hkrati pa predstavlja tudi začetek Rilkejeve poti. Kamp ne leži tik ob morju, saj so parcele urejene na platoju 80 m nad morjem, do plaže s prodnatimi zalivi in lokali pa je 15 minut hoje oz. 2 minuti vožnje z avtom.

Gre za srednje velik kamp z okoli 350 kamping parcelami, omogočajo pa tudi najem mobilnih hišic za 2, 4 ali 6 oseb. Gostom kampa je na voljo plavalni zunanji bazen, manjši otroški bazen in dva jacuzzija. Ob bazenu je lokal ter restavracija, še ena restavracija pa je na koncu kampa, tik ob Rilkejevi poti.

Za goste z Avtokampi.si kamping kartico izven glavne sezone nudijo 15% popust. Več o kampu - www.avtokampi.si/mare-pineta

Po Rilkejevi poti na lep družinski izlet

Gre za okoli 2 km dolgo lepo urejeno sprehajalno pot nad Sesljanskim zalivom, ki je zelo primerna za družinski izlet.

Rilkejeva pot se prične ob samem kampu Mare Pineta (vozilo lahko parkirate pri kampu), kjer je tudi informacijska točka in lahko dobite dodatne informacije ter zemljevide. Gre namreč za del Naravnega rezervata Devinske stene.

Pot je dobila ime po pisatelju in pesniku Rainerju Marii Rilkeju, ki je bil v začetku 20. stoletja obiskal in ustvarjal na Devinskem gradu.

Med prvo svetovno vojno, so bile na tem delu postavljene opazovalnice in bunkerji za nadzor ladijskega prometa v Tržaškem zalivu. S teh točk je sedaj prekrasen pogled na celoten zaliv in Devinski grad, otroci pa se bodo razveseli ohranjenega bunkerja pod zemljo, ki je tik ob poti in omogoča, da se spustijo v njega in v živo spoznajo, kako so vojaki nekoč čuvali zaliv.

Rilkejeva pot večinoma poteka po ravnem oz. se na določenih mestih le malo vzpne, tam pa pot iz peščene preide v kamnito, zato ni primerna za kolesa oz. otroške vozičke. Na kritičnih mestih je pot dobro zavarovana in tudi lepo označena. Iz smeri Devina je del poti urejen tako, da je primeren tudi za invalidne osebe.

Od konca poti se lahko odpravite tudi na plažo v Devinu (5 minut hoje) ali pa se vrnete na izhodiščno točko pri kampu in se tam spustite na plažo v Sesljanu.

Devinski grad - ogled bogate zgodovine

Samo 200 m od konca Rilkejeve poti boste prišli od vhoda v Devinski grad, ki je zgrajen na pečini tik nad tržaškim zalivom. Grad boste že s poti dobro videli. Zgrajen je bil v drugi polovici 14. stoletja, že prej pa je bil na skali v bližini zgrajen še en grad, od katerega so sedaj ostale samo še ruševine.

Lokacija gradu je bila strateško pomembna, saj je tukaj potekala tudi meja med Habsburžani in Benetkami. Z gradu so lahko nadzorovali prihode ladji v Tržaški zaliv in izvajali carino. Zaradi povezovanja z ostalimi plemiškimi družinami naj bi v Devinu kot prvi na svetu organizirali poštno službo.

Grad je od sredine 17. stoletja v lasti plemiške družine Thurn und Taxis. Zanimivo je, da je grad naseljen, vendar pa je del gradu z izvirno opremljenimi sobanami, parkom in podzemnim bunkerjem na ogled obiskovalcem, prirejajo pa tudi različne razstave in kulturne prireditve. Skozi stoletja je devinski grad gostil številne umetnike npr. tukaj so bivali tudi Johan Strauss, Franz Liszt, Mark Twain in seveda Reiner Maria Rilke.

Za otroke je zelo zanimiv ogled podzemnega bunkerja, ki je bil v času druge svetovne vojne vklesan v pečino ob gradu. Bunker vključuje tudi večjo dvorano, kjer je razstavljenih nekaj starih predmetov.

Sprehodite se lahko skozi park s številnimi kipi in ribnikom, se povzpnete na grajski stolp s prekrasnim razgledom in si ogledate dragoceno pohištvo, slike in fotografije. Pokukate lahko tudi v grajsko knjižnico.

Na Devinskem gradu je živel tudi duhovnik Alasia da Sommaripa, ki je leta 1607 izdal prvi italijansko – slovenski slovar.

Ure odprtja gradu Devin

Od aprila do novembra je grad odprt vse dni, izjema je torek, ko je grad zaprt, v zimskem času pa je odprt samo ob vikendih:

- od aprila do septembra med 9.30 in 17.30

- prva polovica oktobra med 9.30 in 17.00

- druga polovica oktobra med 9.30 - 16.00

- v zimskih terminih je grad odprt za vikende med 9.30 - 16.00 (zaprto 25.12. in 1.1.)

Cene vstopnic za ogled gradu Cevin: za odrasle 11 €, otroci do vključno 6. leta brezplačno, stari 7 – 14 let 6 €, upokojenci in študentje 8,50 €. Družinska karta 2 odrasla + 2 otroka – en otrok ima brezplačno. Doplačilo za kombinirano vstopnico z ogledom ruševin starega gradu je 2,50 €.

Več o Devinskem gradu izveste na - www.castellodiduino.it