Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica vabijo ljubitelje kampiranja na družinski kamping vikend

Datum objave
Kategorija
Statistika

Trije primorski kraji, ki jih številni kampisti dobro poznamo predvsem zaradi lege ob glavni cesti proti morju. Zakaj pa si letos ne bi vzeli čas in jih obiskali, ker nudijo zanimive oglede, imajo pa tudi urejene lokacije za kampiranje in parkiranje avtodomov.

Preverili smo kaj ponujajo, celotna regija pa nudi številne možnosti za kolesarjenje po gozdovih Snežniškega pogorja, Brkinov, Javornikih. Družinam priporočamo kolesarjenje po okolici Pivke in tamkajšnjih presihajočih jezer.

Pohodniki najraje obiščejo 1.796 m visok Snežnik in Nanos (1.240 m) od koder je lep pogled na velik del Slovenije, Istre in tudi Kvarnerja. Na Snežnik vodi več planinskih poti, najbolj znana je iz Sviščakov, na Nanos pa iz Razdrtega.

Najnovejše kolesarske in pohodniške karte dobite na spletni strani www.zelenikras.si >>

Družinski izlet - Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica

Družinski obisk Pivke

Pivka je v zadnjih letih postala znana po odlično urejenem muzeju - Park vojaške zgodovine Pivka. Obiskovalcem muzej prinaša edinstven vpogled tako v nacionalno kot v svetovno zgodovino, tik ob muzeju pa je urejeno tudi postajališče za avtodome. Imetnikom Avtokampi kamping kartice nudijo 15% popust na vse stopnice - tudi družinske!

Ob ogledu vojaških vozil obiskovalci spoznavajo tudi zanimive zgodbe iz preteklosti in kako smo nekoč živeli v Jugoslaviji. Med posebna doživetja pa vsekakor spada ogled notranjosti podmornice P913 Zeta ter simulator letenja z nadzvočnim letalom, lahko pa ogled popestrite še s pohodom po utrdbenem sistemu Alpskega zidu na Primožu, ki ga je italijanska vojska gradila med prvo in drugo svetovno vojno.

Pivka z okolico je zanimiva tudi za družinsko kolesarjenje in ogled 17 presihajočih jezer, ki so različno velika in različno obstojna. Zelo je zanimivo za otroke, saj so raziskovalci na tem območju našteli 182 vrst rastlin, 211 vrst hroščev, 106 vrst metuljev in 133 vrst ptic.

Preden se podate na raziskovanje pa v Slovenski vasi pri Pivki obiščite Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, kjer boste izvedeli kako jezera nastanejo, kako z njimi živijo domačini ter spoznali njihove prebivalce.

V okolici je tudi nekaj lokalnih ponudnikov sirov in sadjarskih kmetij, ki jih lahko obiščete in poizkusite njihove dobrote - sirarske kmetije Jernucljevi in Štefetovi, kmetija Česnik, Žužek in sadjarska kmetija Biščak. V kampu Na meji pa so nam obljubili, da goste peljejo tudi na ogled medveda.

Lokacije v Pivki in okolici, kjer je možno kampirati in parkirati avtodom:

Kamp Na meji – Pivka

Kamp Plana – Pivka

PZA Pivka – Park vojaške zgodovine

Ilirska Bistrica si zasluži postanek

Ilirska Bistrica je nastala ob reki Bistrici, kjer je nekoč delovalo več kot 60 mlinov in žag. Iz bukovega lesa so izdelovali deščice, ki so jih prodajali v južno Italijo za sadne zabojčke. To je bil pomemben vir zaslužka in dvakrat mesečno so v kraju pripravili sejem, kar se je ohranilo še do danes, ko vsakega 1. in 16. dne v mesecu v starem delu mesta postavijo stojnice.

Delovanje mlinov si lahko ogledate v Hodnikovem mlinu v mestnem jedru, kjer je tudi obnovljen muzej čebelarstva, med strugama Bistrice in Sušca pa vas pot vodi do slapa Sušec in ostankov Gradine – domnevno stare utrdbe Bistrica. Nad mestom leži park Hrib svobode z osem metrov visokim spomenikom borcem tretje prekomorske udarne brigade.

Na izlet s kolesom se lahko zapeljete do 10 km oddaljenega gradu Prem, ki je eden starejših gradov v Sloveniji. Grad s svojo impozantno arhitekturo in živahno zgodovino priča o strateški pomembnosti teh krajev od antike pa vse do konca 19. stoletja. Grad je obnovljen v slogu, ki ga je vnesel zadnji lastnik, tržaški zdravnik Bruno Zucculin, ki je leta 1927 kupil grad kot razvalino in si uredil poletno rezidenco. Obiskovalcem so na ogled grajski prostori in muzejska postavitev posvečena dvorcem in gradovom doline reke Reke ter arheološkim najdbam v Ilirski Bistrici - v juliju in avgustu 2020 vsak petek in nedeljo ob 15. uri brezplačen voden ogled gradu Prem.

Obisk gradu lahko združite z obiskom Kettejeve spominske sobe, kjer se je rodil predstavnik slovenske moderne ter pohod po Kettejevi pešpoti (18 km), ki vas bo peljala od vasi Prem po dolini reke Reke do Ilirske Bistrice. V bližini je na ogled tudi partizanska bolnica Zalesje je na sedanji lokaciji pod Ostrožnim Brdom nastala januarja 1944.

Postajališče za avtodome v Ilirski Bistrici:
PZA Danilo – Ilirska Bistrica

Z avtodomom ali šotorom v Postojno

Svetovno znana Postojnska jama je zagotovo največja turistična znamenitost tega dela Slovenije. Letos je pravi čas, da se z družino odpravite na ogled te kraške jame, a poleti ne pozabite na toplejša oblačila, saj je v jami stalna temperatura okoli 10 stopinj. Po ogledu jame si oglejte tudi razstavo EXPO Postojnska jama kras ter Proteusovo jamo z Vivarijem.

Družinam priporočamo tudi obisk Notranjskega muzeja - Muzej krasa v centru Postojne, kjer na izjemno poučen in zabaven način predstavijo nastanek kraškega sveta, na ogled so tudi kapniki, ki se jih tukaj lahko tudi dotaknete. Navduši bogata zbirka okostij ledenodobnih živali ter ogled jamskih živali pod mikroskopi. Na ogled je tudi »zaklad« iz Predjamskega gradu, ki zajema izbrane predmete: kupico, tri kupe, pokal s pokrovom, pokal, čašo z mlinčkom na veter, solnico in dva svečnika.

Zanimiv je tudi ogled bližnje Planinske jame, ki se nahaja na južnem robu Planinskega polja, v neposredni bližini Ravbarjevega stolpa. V jami so na ogled raznolike dvorane, številna čudovita jezera, kapniki in sotočje podzemnih rek Rak in Pivka. Ogled Planinske jame je organiziran s pomočjo halogenskih svetilk, izbirate pa lahko med klasičnim enournim ogledom ter ogledom s čolni, ki traja 4-5 ur.

Ne pozabite obiskati Predjamskega gradu, ki že več kot 800 let stoji na 123 metrov visoki kamniti steni. Z njim je povezana legenda o roparskem vitezu Erazmu Predjamskem. V notranjosti gradu je na ogled prenovljena soba glavnega grajskega podstrešja z replikami orožja od sulic do mečev, bojnih kladiv, lokov in samostrelov in oklepov. Pod Predjamskim gradom pa je na ogled 2. najdaljša turistična jama v Sloveniji. V prenovljeni hiši v bližini gradu, ki se ponaša s čudovito kmečko arhitekturo, si lahko ogledate bogato lovsko zbirko ter zbirko predmetov in orožja iz prve svetovne vojne.

Kampiranje in postajališča za avtodome v okolici Postojne:
Kamp Pivka jama

PZA Postojnska jama

Kamp Mirjam – Razdrto

Preberi še:

Kamping počitnice na Notranjskem - kolesarjenje okoli Cerkniškega jezera, kopanje v Bloškem jezeru, obisk Križne jame...

#ifeelslovenia