Nakup, vzdrževanje in popravila napihljivih SUP desk

Datum objave
Kategorija
Statistika

S toplejšim vremenom se pričenja tudi sezona veslanje na SUP deskah. Vse več ljubiteljev kampiranja uporablja SUP deske za rekreacijo na morju, vse več pa tudi na jezerih in rekah. Ker pa gre za napihljive deske, je potrebno biti previden pri uporabi, v primeru poškodb pa poskrbeti za popravilo.

SUP deske omogočajo veslanje stoje, ki ga lahko izvajajo na morju, jezerih in tudi bolj mirnih rekah.

V Sloveniji je najbolj priljubljeno SUP-anje ob slovenski obali, na Blejskem in Bohinjskem jezeru, med rekami pa sta za veslanje najbolj primerni Kolpa in Vipava, nekateri pa si celo Ljubljano ogledajo kar na SUP deski z veslanjem po Ljubljanici.

Nakup napihljive SUP deske

Napihljive SUP deske so priljubljene zaradi svoje prenosljivosti in enostavnega shranjevanja, saj jih po končani sezoni enostavno zložimo in shranimo v suhem prostoru.

Pri nakupu SUP deske je potrebno upoštevati vaše želje glede uporabe. Če boste SUP desko uporabljali samo za veslanje po zalivu in otroško igro, potem bo rekreativna deska povsem dovolj.

Če pa imate v načrtu daljše izlete, potem izberite SUP deske, ki so po obliki nekoliko ožje in daljše. Takšne deske so sicer manj stabilne, tako da zahtevajo že nekaj znanja veslanja stoje, vendar pa z njimi dosegate višje potovalne hitrosti.

Pri nakupu bodite pozorni na kvaliteto vesla - aluminijasta so težja in primerna za rekreativno veslanje, karbonska so lažja in namenjena veslačem, ki bodo na deski delali več kilometrske izlete.

Ne pozabite niti na kakovostno tlačilko (dvojno delovanje), lahko pa izberete tudi električno verzijo tlačilke, kjer lahko nastavite max. pritisk.

Elan napihljive SUP deske > 

Decathlon napihljive SUP deske >

Vzdrževanje SUP deske

Pri uporabi napihljive SUP deske je pomembno, da upoštevate navodila glede napihljivosti deske in ne presegate priporočljivega pritiska, ki je napisan na deski. Običajno je ta med 15 in 20 PSI (1 bar =14,5 PSI), zato vedno pri polnjenju uporabljajte tlačilko z manometrom, tako da lahko kontrolirate napolnjenost.

Med veslanjem na SUP deski se izogibajte ostrim skalam ali pomolom, nikoli ne veslajte čisto do obale, ampak z deske stopite že kakšen meter prej, saj drugače lahko pride do poškodb smernikov in deske.

Po končanem veslanju poskrbite, da SUP deska ne ostane na soncu, saj vročina povzroči, da se pritisk v deski poveča, kar lahko pripelje do poškodbe SUP deske na spojih ali na ventilu. Najbolje je, da SUP desko postavite v senco ali pa jo pustite privezano v morju, tako da voda s spodnje strani hladi zrak v deski.

Če SUP deske na morju dlje časa ne boste uporabljali, potem jo operite s sladko vodo, da odstranite sol in umazanijo.

Popravila SUP deske

Običajno je v kompletu SUP deske tudi set za hitro popravilo, ki pa je uporabno samo v primeru, ko je potrebno zakrpati manjše luknje in vključuje lepilo ter fliko.

Za večja popravila kot so menjava ventila, krpanje stikov, menjava ročajev na deski ali lepljenje nosilcev smernikov je bolje prepustiti specializiranim delavnicam za popravila SUP desk.

Za vsa takšna popravila poskrbijo tudi v popravljalnici SUP desk:

Stane Rožič
Savska cesta 18
4270 Jesenice
Tel: +386 31 522 831