Otok Rab - kampiranje ob peščenih plažah

Datum objave
Kategorija
Statistika

Otok Rab kampisti poznamo predvsem po urejenih kampih ob peščenih plažah, kjer najraje uživajo družine z majhnimi otroki. Kampa San Marino v kraju Lopar in Padova v naselju Banjol ob robu kraja Rab sta največja na otoku in tudi letos se lahko pohvalita z nekaj novostmi. Lahko pa se odločite tudi za počitnice v katerem od manjših kampov. Preverite tudi akcijske ponudbe kampiranja, ki veljajo na Avtokampi kartico.

kamp San Marino - otok Rab - Avtokampi.si​​

Otok Rab je zelo raznolik, saj je zahodni del otoka, ki mu rečejo polotok Kalifront, gozdnat in zelo zelen, podobno tudi severni del s peščenimi plažami, kjer so borovci. Povsem drugačen je vzhodni del Raba, ki gleda proti celini oz. Velebitu in je zaradi burje skorajda popolnoma gol.

Najlažji dostop do Raba je s trajektom z otoka Krk, kjer v zadnjih letih vozi večji trajekt na relaciji Valbiska – Lopar, tako da z gnečo ni več težav, saj lahko trajektno karto kupite že v naprej in si tako rezervirate prostor. Iz osrednje Slovenije je do trajekta samo dobri dve uri vožnje, potem pa še uro in dvajset minut z udobnim trajektom in že ste na Rabu.

Peščene plaže na otoku Rab

Najbolj znana peščena plaža na otoku Rab je zagotovo Rajska plaža v kraju Lopar, ob kateri leži tudi kamp San Marino. Gre za 2 km dolgo mivkasto plažo, kjer se morje zelo počasi spušča, kar je odlično za otroke, plavalci pa morajo od obale prehoditi vsaj 100m, da lahko normalno zaplavajo. Na plaži se stalno nekaj dogaja od odbojke na mivki do pedalinov, toboganov ob robu plaže, priljubljen pa je tudi najem majhnih čolnov in kajakov, s katerim potem obiščete bolj samotne plaže.

V bližini kraja Lopar je kar nekaj peščenih nudističnih plaž npr. Ciganka, Sahara, Stolac, zelo znana FKK plaža Kandarola, ki pa je od mesta Rab oddaljena 5 km. Znana peščena plaža je tudi v kraju Kampor, če pa se boste zapeljali na južni del otoka, pa boste našli še nekaj peščenih plaž, med katerimi je najbolj znana plaža Pudarica.

NOVO - na otoku Rab imajo tudi specializirano plažo za pse - Monty’s Dog Beach & Bar. Lokacija je v naselju Banjol, približno 1,5 km južneje od kampa Padova. na plaži je urejen lokal, igrala za pse, v lokalu nudijo sladoled za pse ...

Aktivne počitnice, Rabska fjera in otoške specialitete

Otok Rab je zanimiv tudi za vse ljubitelje aktivnih počitnic. Predvsem spomladi in jeseni je na otoku veliko kolesarjev, saj je na Rabu veliko lepo urejenih kolesarskih poti primernih tudi za družinsko kolesarjenje. 

Za pohodnike pa priporočamo vzpon na najvišjo točko na otoku - hrib Kamenjak, ki s 408 metri nad morjem omogoča lep pogled na mesto Rab in na številne sosednje otoke. Lep izlet je tudi po plažah severno od kraja Lopar, po poteh skozi hrastov gozd na polotok Kalifront ali po obmorski poti od kraja Barbat do mesta Rab.

Največji kraj na otoku je mesto Rab, ki ima lepo urejen stari del mesta z obzidjem in kar štirimi zvoniki. Med prireditvami v mestu je najbolj znan Rabska fjera, ki vsako leto poteka od 25. do 27. julija. Mesto se za tri dni spremeni v srednjeveško središče, ko na številnih stojnicah prikazujejo kako so nekoč živeli na otoku, rabski samostrelci pa predstavijo svoje veščine.

Kulinarika otoka Rab je seveda povezana z morjem in morskimi dobrotami, posebna specialiteta pa je tudi domača jagnjetina. Imajo tudi svojo sladico - Rabska torta, ki vključuje mandlje. Pripravljajo jo po receptu starem že več kot 800 let.

Veš informacij o možnih izletih ter ogledih na otoku Rab dobite na spletni strani - www.rab-visit.com

Kampiranje na otoku Rab

Kamp San Marino (Valamar) – peščeni raj za družine

Na kampiranje v kamp San Marino vabimo vse ljubitelje peščenih plaž, saj kamp leži ob robu znane Rajske plaže. Gre za mivkasto plažo, kjer se morje počasi spušča, zato je tudi temperatura morja za kakšno stopinjo višja kot drugod.

Otroci uživajo na plaži, kjer lahko kopljejo mivko, delajo peščene skulpture ali pa uživajo v nizki vodi. Priporočamo, da si še pred prihodom pripravite ustrezno "orodje" za oblikovanje peska, predvsem lopatke, grabljice, vedra ...

V bližini kraja Lopar je še kar nekaj drugih peščenih plaž, kjer je tudi kar nekaj nudističnih plaž. Plaža za pse sicer v kampu še ni označena, se pa lahko kužki kopajo na skrajnem desnem delu plaže blizu toboganov, kjer naj bi še letos na novo uredili in označili pasjo plažo.

Kamp San Marino ima okoli 400 kamping parcel urejenih vzdolž Rajske plaže in več kot polovica parcel ima ob elektriki tudi vodo. Sanitarije v kampu so prilagojene uporabi v peščenih pogojih, tako da so že na zunanji strani urejeni tuši in pipe za pranje nog.

Posebnost kampa je, da v objektu pri recepciji omogoča tudi najem najem sob za 2 in 2+2 osebi, dodatno pa imajo tudi urejen wellness s savnami, jacuzzijem, masažami in lepotnim centrom.

NOVO V LETU 2024 v kampu San Marino - popolna prenova sanitarnega objekta, ureditev wifi signala po celotnem kampu, zamenjava starih mobilnih hišic z novimi hišicami San Marino Superior Home za 4+2 (34 m2) slovenskega proizvajalca Adria Dom.

Mobilne hišice so sicer postavljene na desni strani kampa in dodatno še v zadnjem delu kampa. Na voljo so hišice z dvema ali tremi spalnicami za 4 - 8 oseb, vse so klimatizirane, ob doplačilu pa so dovoljeni tudi psi.

Glamping šotori za do 5 oseb so v ponudbi agencije in so zanimivi za goste, ki si želijo nekoliko drugačnih počitnic pod šotorskim platnom.

V kampu je trgovina, restavracija, lokali ob plaži, urejena so otroška igrišča, poleti je tudi nekaj animacije, na plaži lahko najamete ležalnike in senčnike, omogočajo tudi najem čolnov.

Akcijska ponudba na kamping kartico - 23 € za 2 osebi in psa na neparceliranem delu kampa z elektriko v terminih 26.4. – 17.5. & 15.9. – 1.10. ali 7,5 % popust na kampiranje (osebe + parcela) na vseh tipih parcel (ne velja na neparceliranem delu) med 26.4. - 28.6. & 1.9. - 1.10. in 5 % popust med 29.6. - 31.8.

Kamp Padova Premium Resort ( Valamar)- miren kamp v bližini mesta Rab

V bližini mesta Rab je urejen kamp Padova. Z mestom je povezan s taxi čolnom, ki vas pripelje direktno v stari del, lahko pa se sprehodite ob morju, kar vam bo vzelo dobre pol ure. Tako je kamp Padova odlična kombinacija dopusta, ogleda mesta in obiska številnih poletnih prireditev.

Kamp Padova je bil v zadnjih letih deležen prenove. Gre za srednje velik kamp z okoli 250 urejenimi kamping parcelami in možnostjo najema mobilnih hišic. Med novostmi so uredili kamping parcele, prenovili sanitarije, dodatna ponudba bazenov z ogrevano vodo in otroškimi vodnimi igrali ter manjšimi tobogani, imajo tudi notranjo igralnico in prenovljeno otroško igrišče ter športno igrišče.

NOVO v letu 2024 - naselje mobilnih hišic Hilltop Green Village urejeno na hribu na desni strani kampa, od koder je prekrasen pogled na morje in mesto Rab. Gre za ene prvih ekološko grajenih mobilnih hišic, ki so 90 % narejene iz naravnih ali recikliranih materijalov. Na voljo sta dva tipa mobilnih hišic za 4+2 osebi (38 m2) in za 2+1 osebo (18m2). Vse hišice imajo tudi teraso, udobne spalnice, kuhinjo in kopalnico.

Osrednji del plaže v kampu Padova je peščen, na delu plaže, 100m od kampa proti mestu Rabu, se lahko kopajo tudi kužki, 15 minut hoje pa je od kampa oddaljena tudi znana Monty’s Dog Beach & Bar RAB.

Akcijska ponudba na kamping kartico - popust velja čez celo sezono, v času nizske sezone pa nudijo tudi posebno paketno ceno kampiranja na neparceliranem delu - 23 € za 2 osebi in psa v terminih 19.4. – 17.5. & 15.9. – 1.10. ali 7,5 % popust na kampiranje (osebe + parcela) na ostalih tipih parcel med 19.4. - 28.6. & 1.9. - 1.10. in 5 % popust med 29.6. - 31.8.

Lando Resort – odličen majhen kamp

V zalivu Kampor, tik ob peščeni plaži, je urejen manjši kamp Lando Resort, ki je zaradi urejenosti uvrščen med najboljše majhne hrvaške kampe.

Kampistom je na voljo 8 moderno urejenih parcel opremljenih tudi z vodo in odtokom in 15 mobilnih hišic s površino od 40 – 50 m2 in velikimi terasami.

Gostom sta na voljo dva bazena z ogrevano vodo, tik ob kampu pa je velik peščen zaliv z nizko vodo. Sanitarije so vrhunske urejene, gostom pa je na voljo tudi skupna kuhinja z žarom, kjer si lahko sami pripravijo okusne jedi.

Kamp Wodenča - mini kamp v Barbatu

Edini kamp južni strani otoka Rab je kamp Wodenča. Gre za majhen privaten kamp urejen ob manjših peščenih zalivih.

Gostom nudi 20 parcel v sklopu nasada oljk, lepo urejene sanitarije. V bližini kampa je tudi možnost nudističnega kopanja. Lokacija primerna za mirne počitnice, ki nudi številne možnosti sprehodov in kolesarjenja ob morju.

Kamp Zidine - ekološko kampiranje

Kamp Zidine je eden najbolj ekoloških kampov na Hrvaškem. V kampu Zidine ne omogočajo klasičnega kampiranja, saj so v kampu že postavljeni šotori in bungalovi, v katerih lahko prespite. Gre za mirno lokacijo, kjer gostje uživajo v lepi naravi in v skupnem druženju. Na voljo je objekt, kjer je urejena kuhinja, poskrbljeno pa je tudi za kruh, svežo zelenjavo in sadje.

Kamp leži čisto na samem, ob manjši peščeni plaži, 2 km severozahodno od kraja Lopar.

Na žalost je v začetku leta 2024 umrl upravitelj kampa g. Olip, kljub temu pa bo kamp odprt tudi v letošnjem letu. Za vse informacije glede rezervacij pošljite mail na irc.rab@gmail.com.