Otok Rab - kampiranje ob peščenih plažah

Datum objave
Kategorija
Statistika

Otok Rab kampisti poznamo predvsem po urejenih kampih ob peščenih plažah, kjer najraje uživajo družine z majhnimi otroki. Kampa San Marino v kraju Lopar in Padova v naselju Banjol ob robu kraja Rab sta največja na otoku, odločite pa se lahko za počitnice tudi v katerem od manjših kampov. Preverite tudi akcijske ponudbe kampiranja, ki veljajo na Avtokampi kartico.

Otok Rab je zelo raznolik, saj je zahodni del otoka, ki mu rečejo polotok Kalifront, gozdnat in zelo zelen, podobno tudi severni del s peščenimi plažami, kjer so borovci. Povsem drugačen je vzhodni del Raba, ki gleda proti celini oz. Velebitu in je zaradi burje skorajda popolnoma gol.

Najlažji dostop do Raba je s trajektom z otoka Krk, kjer v zadnjih letih vozi večji trajekt na relaciji Valbiska – Lopar, tako da z gnečo ni več težav, saj lahko trajektno karto kupite že v naprej in si tako rezervirate prostor. Iz osrednje Slovenije je do trajekta samo dobri dve uri vožnje, potem pa še uro in dvajset minut z udobnim trajektom in že ste na Rabu.

Peščene plaže na otoku Rab

Najbolj znana peščena plaža je zagotovo Rajska plaža v kraju Lopar, ob kateri leži tudi kamp San Marino. Gre za 2 km dolgo mivkasto plažo, kjer se morje zelo počasi spušča, kar je odlično za otroke, plavalci pa morajo od obale prehoditi vsaj 100m, da lahko normalno zaplavajo. Na plaži se stalno nekaj dogaja od odbojke na mivki do pedalinov, toboganov ob robu plaže, priljubljen pa je tudi najem majhnih čolnov in kajakov, s katerim potem obiščete bolj samotne plaže.

V bližini kraja Lopar je kar nekaj peščenih nudističnih plaž npr. Ciganka, Sahara, Stolac, zelo znana FKK plaža Kandarola, ki pa je od mesta Rab oddaljena 5 km. Znana peščena plaža je tudi v kraju Kampor, če pa se boste zapeljali na južni del otoka, pa boste našli še nekaj peščenih plaž, med katerimi je najbolj znana plaža Pudarica.

Aktivne počitnice, Rabska fjera in otoške specialitete

Otok Rab je zanimiv tudi za vse ljubitelje aktivnih počitnic. Predvsem spomladi in jeseni je na otoku veliko kolesarjev, saj je na Rabu veliko lepo urejenih kolesarskih poti primernih tudi za družinsko kolesarjenje. Za pohodnike pa priporočamo vzpon na najvišjo točko na otoku - hrib Kamenjak, ki s 408 metri nad morjem omogoča lep pogled na mesto Rab in na številne sosednje otoke. Lep izlet je tudi po plažah severno od kraja Lopar, po poteh skozi hrastov gozd na polotok Kalifront ali po obmorski poti od kraja Barbat do mesta Rab.

Največji kraj na otoku je mesto Rab, ki ima lepo urejen stari del mesta z obzidjem in kar štirimi zvoniki. Med prireditvami v mestu je najbolj znan Rabska fjera, ki vsako leto poteka od 25. do 27. julija. Mesto se za tri dni spremeni v srednjeveško središče, ko na številnih stojnicah prikazujejo kako so nekoč živeli na otoku, rabski samostrelci pa predstavijo svoje veščine. Rabska fjera bo simbolično potekala tudi v letu 2020, ko sicer tradicionalnih stojnic zaradi nastalih razmer ne bo, bo pa potekala povoroka udeležencev, ki s ebodo v tradicionalnih oblačilih predstavili obiskovalcem.

Kulinarika otoka Rab je seveda povezana z morjem in morskimi dobrotami, posebna specialiteta pa je tudi domača jagnjetina. Imajo tudi svojo sladico - Rabska torta, ki vključuje mandlje. Pripravljajo jo po receptu starem že več kot 800 let.

Veš informacij o možnih izletih ter ogledih na otoku Rab dobite na spletni strani - www.rab-visit.com

Kampiranje na otoku Rab

Kamp Padova Premium Resort- miren kamp v bližini mesta

V bližini mesta Rab je urejen kamp Padova. Z mestom je povezan s taxi čolnom, ki vas pripelje direktno v stari del, lahko pa se sprehodite ob morju, kar vam bo vzelo dobre pol ure. Tako je kamp Padova odlična kombinacija dopusta, ogleda mesta in obiska številnih poletnih prireditev.

Kamp Padova je bil v zadnjih letih deležen prenove. Gre za srednje velik kamp z okoli 250 urejenimi kamping parcelami in možnostjo najema mobilnih hišic za 2 – 6 oseb.

Med novostmi je potrebno omeniti nove kamping parcele ob novih bazenih z ogrevano vodo, ureditev novega naselja modernih mobilnih hišic, prenova osrednjega sanitarnega objekta, novo športno igrišče in izboljšana animacija, ki poteka zunaj ali pa v notranji igralnici.

Kamp ima na delu parcel ob morju in gornjem delu kampa odlično senco mediteranskih dreves, osrednji zaliv tik ob najboljših parcelah pa je peščen.

Akcijska ponudba na kamping kartico - popust velja čez celo sezono, v času nizske sezone pa nudijo tudi posebno paketno ceno kampiranja na neparceliranem delu.

Sezona 2023 - 19 € za 2 osebi in psa na neparceliranem delu kampa z elektriko v terminih 12.5. – 6.6. & 6.9. – 15.10. ali 7,5 % popust na kampiranje (osebe + parcela) na vseh tipih parcel (izjema je neparceliran del) med 6.4. - 29.6. & 20.8. - 1.10. in 5 % popust med 30.6. - 19.8.

Kamp San Marino – peščeni raj za otroke

Na kampiranje v kamp San Marino vabimo vse ljubitelje mivkastih plaž. Več kot 400 kamping parcel je urejenih vzdolž Rajske plaže in več kot polovica parcel ima ob elektriki tudi vodo. Sanitarije v kampu so prilagojene uporabi v peščenih pogojih, tako da so že na zunanji strani urejeni tuši in pipe za pranje nog.

V gornjem delu kampa še možnost najema mobilnih hišic za 4 – 6 oseb. Največje mobilne hišice so opremljene s tremi spalnicami in prostornimi terasami. Vse mobilne hiške so klimatizirane in seveda opremljene z lastno kuhinjo in kopalnico.

Na plaži omogočajo najem ležalnikov, pedalinov, čolnov in kajakov, urejena so igrišča za odbojko, za izdelavo peščenih skulptur pa priporočamo, da že s seboj prinesete vse potrebno »orodje« npr. lopatke, grabljice, vedra… Ob robu kampa je označena pasja plaža.

Za otroke je urejeno igrišče z gusarsko ladjo, poleti pripravijo animacijo, je pa v kampu tudi wellness center s savnami, masažami in lepotnimi tretmaji.

Akcijska ponudba na kamping kartico - 19 € za 2 osebi in psa na neparceliranem delu kampa z elektriko v terminih 12.5. – 6.6. & 6.9. – 1.10. ali 7,5 % popust na kampiranje (osebe + parcela) na vseh tipih parcel (izjema je neparceliran del) med 6.4. - 29.6. & 20.8. - 1.10. in 5 % popust med 30.6. - 19.8.

Lando Resort – odličen majhen kamp

V zalivu Kampor, tik ob peščeni plaži, je urejen manjši kamp Lando Resort, ki je zaradi urejenosti uvrščen med najboljše majhne hrvaške kampe.

Kampistom je na voljo 8 moderno urejenih parcel opremljenih tudi z vodo in odtokom in 15 mobilnih hišic s površino od 40 – 50 m2 in velikimi terasami.

Gostom sta na voljo dva bazena z ogrevano vodo, tik ob kampu pa je velik peščen zaliv z nizko vodo. Sanitarije so vrhunske urejene, gostom pa je na voljo tudi skupna kuhinja z žarom, kjer si lahko sami pripravijo okusne jedi.

Kamp Wodenča - mini kamp v Barbatu

Edini kamp južni strani otoka Rab je kamp Wodenča. Gre za majhen privaten kamp urejen ob manjših peščenih zalivih.

Gostom nudi 20 parcel v sklopu nasada oljk, lepo urejene sanitarije. V bližini kampa je tudi možnost nudističnega kopanja. Lokacija primerna za mirne počitnice, ki nudi številne možnosti sprehodov in kolesarjenja ob morju.

Kamp Zidine - ekološko kampiranje

Kamp Zidine je malce drugačen kamp, saj deluje v sklopu Raziskovalno - razvojnega centra Rab. Leži čisto na samem, ob manjši peščeni plaži, 2 km severozahodno od kraja Lopar.

V kampu Zidine ne omogočajo klasičnega kampiranja, saj so v kampu že postavljeni šotori in bungalovi, v katerih lahko prespite. Gre za mirno lokacijo, kjer gostje uživajo v lepi naravi in v skupnem druženju. Na voljo je objekt, kjer je urejena kuhinja, poskrbljeno pa je tudi za kruh, svežo zelenjavo in sadje.