Ogled adventnih tržnic in muzejev na Dunaju z avtodomom

Datum objave
Kategorija
Statistika

Od sredine novembra do božiča vas vabimo na adventni Dunaj. Obisk je zelo primeren za družinski vikend, ko lahko ogled adventnih tržnic povežete z ogledom muzejev in tudi pozimi zanimivega živalskega vrta. Preverili smo tudi možnost parkiranja avtodoma na Dunaju.

Postajališče za avtodome na Dunaju

V zimskem času je na Dunaju najbolje avtodom parkirati na postajališču za avtodome - Reisemobilstellplatz Wien, ki je urejen na jugozahodnem delu mesta (GPS 48.13692, 16.31616). Cena uporabe postajališča za avtodome na Dunaju je 20 € oz. 22 € z vključeno elektriko (za avtodome do dolžine 10 m). Gostom ob urejenih parkirnim mestih nudijo tudi uporabo sanitarnega objekta in oskrbo avtodoma.

PZA je od centra Dunaja sicer oddaljen 10km, vendar pa je le 300m stran na voljo postaja metroja št. U6, ki vas v 15 minutah pripelje do centra mesta. Cena enkratne vožnje z metrojem je 2,40 €, 24 urna karta pa stane 8€ (otroci do 6. leta brezplačno, od 6. do 15. leta pa imajo 50% popust).

Adventne tržnice na Dunaju

Dunaj ima od sredine novembra pa do božiča oz. na nekaterih trgih tudi do novega leta številne lepo urejene adventne tržnice. Te so običajno odprte že dopoldan (10 – 11h) in so zvečer odprte nekje do 21h oz. v času vikenda še kakšno uro dlje. Seveda morate poizkusiti kuhano vino ali punč iz posebnih lončenih lončkov – vsaka tržnica ima svojo obliko, ki ga lahko za spomin vzamete tudi domov.

Za vse božične tržnice na Dunaju je značilno, da na stojnicah skorajda ne boste našli kiča. Povsod prodajajo lokalno narejene izdelke, božične okraske in darila primerna za božično – novoletni čas.

Nas je najbolj presenetila božična tržnica na trgu Karlsplatz oz. pri Karlovi cerkvi, ki obiskovalcem nudi izdelke lokalnih obrtnikov, otrokom pa je na voljo tudi mini ZOO, ustvarjalni kotiček ter vrtiljak narejen iz starih predmetov.

Največja in najbolj okrašena je adventna tržnica pred mestno hišo – Rathausplatz, kjer je urejeno tudi drsališče. Celoten park je okrašen z lučkami in številnimi stojnicami z lokalnimi dobrotami, toplo pijačo in ponudbo božičnih daril. Zapeljete se lahko s panoramskim vrtiljakom, od koder boste videli stari del mesta ali pa z otroškim vlakcem.

Velika božična tržnica je tudi na trgu Marije Terezije (Maria Theresien Platz), ki skupaj s tržnico pred Prirodoslovnim muzejem tvori Božično vas.

Adventna tržnica je tudi ob katedrali Sv. Štefana (Stephansdom), ki je ena glavnih znamenitosti Dunaja. Na tem mestu božični sejem postavljajo že vse od 17. stoletja.

Lepa in zelo mirna tržnica je tudi pri Schönbrunnski palači, kjer na prostoru pred dvorcem postavijo lične stojnice, ob večerih pa pripravijo tudi koncerte glasbenikov.

Adventno tržnico imajo tudi v zabaviščnem parku Prater (Riesenradplatz), kjer se otroci radi zabavajo na številnih igralih, na silvestrovo pa pripravijo tudi veliko novoletno zabavo. Lepa tržnica z belimi hišicami je tudi pred palačo Hofburg, stara božična tržnica je tudi na trgu Freyung in trgu Am Hof, stojnice pa so postavljene tudi pred dunajsko opero in palačo Belvedere.

Kaj si na Dunaju ogledati z otroki?

Dunaj je poln znamenitosti in muzejev, je pa zanimivo mesto tudi za otroke, katerim omogoča ogled prilagojenih programov v muzejih in lepo urejenega živalskega vrta.

Tehnični muzej - Mi smo prvi dan obiskali Tehnični muzej, kjer se otroci lahko poizkusijo kot strojevodje, TV voditelji in preverijo še kakšne fizikalne zakonitosti. Zanimiva je zbirka starih vozil, lokomotiv, gospodinjskih aparatov in glasbil. Na zanimiv način je prikazana jeklarska industrija, otroci pa se razveselijo posebnega njim namenjena kotička z »dirkališčem«.

Otroški muzej Schönbrunn - Obiskali smo tudi otroški muzej Schönbrunn, kjer v številnih dvoranah na otrokom nazoren način prikažejo življenje v času avstrijskega cesarstva. Večino razstavljenih predmetov se lahko tudi dotaknejo, se igrajo z igračami kot so jih imeli otroci v tistem času, preverijo kako so skrbeli za higieno, kako so se prehranjevali in tudi kako so obiskovali šolo. Najboljši del pa je možnost oblačenja v oblačila, ki so jih nosili na dvoru.

Živalski vrt Schönbrunn - V neposredni bližini schönbrunnske palače je tudi dunajski živalski vrt, ki deluje že od leta 1752 in je najstarejši v Evropi. Imeli smo malo pomislekov glede obiska v zimskem času, vendar je celoten živalski park odlično urejen in tudi v hladnejših dneh omogoča ogled večino živali. Da vas ne bo zmedlo ima ZOO tri različne vhode in če imate manjše otroke, potem si lahko pri vstopu izposodite lesen voziček, na katerega natovorite vse stvari in še otroke. Vstopnina je 20 € za odrasle osebe in 10 € za otroke (6-18 let). Za ogled živalskega vrta na Dunaju si vzemite vsaj 4 ure, saj imajo veliko ogromno živali. Med njimi smo mi najbolj občudovali polarne medvede, pingvine, nosoroga in pando. Velik je tudi morski del z akvariji in številnimi ribami.

Zabaviščni park Prater - V decembru je v Praterju urejena manjša adventna tržnica, ob večerih pa zasije v številnih lučkah. Gre za zabaviščni park z igrali za otroke in tudi bolj adrenalinskimi za odrasle kot npr. prosti spust ali pa različne vrste vrtiljakov. Vstopnine za Prater ni, se pa plačuje vsaka vožnja posebej.

Ring Tramvaj - Stari del mesta Dunaj si lahko ogledate tudi s starega rumenega tramvaja, ki vsake pol ure vozi po krožni poti mimo vseh glavnih znamenitosti. Vožnjo s tem tramvajem je potrebno posebej plačati, in sicer 9 € za odrasle in 4 € za otroke (3-15 let).

Otroški muzej - ZOOM - Na Dunaju priporočamo še ogled otroškega muzeja ZOOM, kjer skozi tematske programe prilagojene različnim starostim otrok npr. od 0 – 6 let, od 6 – 12 ali od 8 – 14 let spoznavajo oceane, postanejo slikarji ali filmski umetniki.