Odprtje smučišč že v soboto, v torek tudi vrtci in prva triada v šolah

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada je v sredo zvečer sporočila, da so v devetih od dvanajstih slovenskih regijah razmere glede koronavirusa boljše, zato se bodo v naslednjih dneh odprle določene dejavnosti. Za prehajanje državen meje brez karantene ali testa se dodaja izjema vzdrževalna dela na nepremičnini.

Po vladnem načrtu za sproščanje ukrepov in prehod iz črne v rdečo cono je bilo potrebno, da povprečje okužb v zadnjih sedmih dneh pade pod 1.350 na dan, število hospitaliziranih bolnikov pa se spusti pod 1.200

Med rdeče regije z boljšo epidemiološko sliko sodijo: Osrednjeslovenska, Gorenjska, Obalno-kraška, Primorsko-notranjska, Koroška, Podravska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

Med črne regije, kjer pa sprostitve še niso možne, še vedno sodijo Jugovzhodna, Goriška in Posavska regija.

Že v soboto, 23.1., se bodo ponovno lahko odprla slovenska smučišča, vendar le ob strogih ukrepih in obveznem negativnem hitrem testu opravljenem v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, ki bo obvezen za odrasle osebe. Otroci do 12. leta, ki bodo smučali skupaj s starši, negativnega testa ne bodo potrebovali. Predložitev negativnega testa COVID-19 ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

V ponedeljek, 25.1., bo potekalo množično testiranje učiteljev, pouk za učence prve triade pa se bo v devetih regijah po Sloveniji pričel v torek, 26.1. Pouk otrok od prvega do tretjega razreda bo potekal v zmanjšanem obsegu, ampak s fizično prisotnostjo.

Od torka naprej bodo odprti tudi vrtci. Za vrtce, ki so v črnih regijah, še vedno velja, da opravljajo nujno varstvo za otroke.

Prav tako je z odlokom odpravljena prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka (tako v višjih strokovnih šolah, kakor tudi na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih)

Vlada je za naslednji teden napovedala tudi odprtje avtomehaničnih delavnic in trgovin z otroško opremo.

Izjema za vstop brez karantene za lastnike zemljišč in objektov za vzdrževalna dela

Vlada se je odločil, da od petka, 22.1., med izjeme za vstop  v Slovenijo iz države na rdečem seznamu npr. iz Hrvaške brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost koronavirusa dodanovo izjemo:

- državljan EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz države EU ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje.

Nova izjema omogoča lastnikom vikendov, prikolic in mobilnih hišic na pavšalu na Hrvaškem, da gredo za 12 ur pogledati nepremičnino, urediti določene nujne zadeve, ob tem pa se lahko vrnejo v Slovenijo brez karantene. Več informacij o izjemah pri prehodu državne meje >>

S strani hrvaške policije pa smo pred dnevi dobili informacijo, da lahko osebe, ki imajo na hrvaškem nepremičnino ali plovilo, sodijo med izjeme le v nujnih primerih, ko je potrebno nujno popravilo ali vzdrževanje. V takem primeru PCR test ni potreben, je pa potrebno neko potrdilo, da gre za nujen primer (spodaj dopis hrvaškega MUP).