Kakšno turistično sezono pričakujejo v kampih po Sloveniji

Datum objave
Kategorija
Statistika

Virusna kriza pomeni velik udarec predvsem za turizem. Nihče si ne upa napovedovati kakšna bo letošnja sezona in točnega datuma pričetka, je pa pomembno, da ostanemo optimistični in z veseljem pričakujemo prvo letošnje kampiranje.

Turistična sezona odvisna od odpiranja evropskih meja

Virusna kriza za nas pomeni še več dela, saj stalno spremljamo dogajanje po Evropi. Vsak dan prihajajo nove informacije in pobude. Slovenski turizem sicer velike upe polaga na domače goste, vendar moramo vedeti, da je do sedaj kar 72% vseh nočitev v slovenskih hotelih, kampih, apartmajih pripadlo tujim gostom, zato je odprtje mejnih prehodov ključnega pomena.

Zaenkrat vsi podatki kažejo, da bi se ob ugodnih epidemioloških rezultatih do poletja državne meje za turiste lahko odprle. Slovenski minister za gospodarstvo je sredi aprila napovedal, da v Sloveniji planirajo turistično sezono pričeti v drugi polovici maja.

Avstrija si želi odpiranje mejnih prehodov z Nemčijo, saj v poletnih mesecih pričakujejo več sto tisoč nemških gostov. Hrvaški minister za turizem je napovedal odprtje meja s Slovenijo, potekajo pa pogovori tudi z Avstrijo, da bi njihovi in seveda tudi nemški turisti lahko prišli na Jadran.

Za slovenski turizem bi bila najslabša kombinacija, da bi se odprla meja s Hrvaško, meja z Avstrijo pa bi ostala zaprta, saj v tem primeru v Slovenijo ne bi mogli priti turisti iz Nemčije in Nizozemske.

Lanske rekordne sezone še dolgo ne bomo presegli

Turistična sezona 2019 je bila za Slovenijo rekordna, saj smo beležili 15.7 milijona nočitev (+0,5%), od tega je bilo v slovenskih kampih prvič presežena »magična« meja 2 milijona nočitev – točen podatek je 2.037.068 nočitev kampistov (+5.3%). Pri nas so kampi zaslužni za 13% vseh nočitev.

Domači kampisti prispevajo 589.000 nočitev, iz tujine pa največ nočitev ustvarijo nemški kampisti, in sicer več kot 430.000 tisoč. Tradicionalno so na drugem mestu kampisti iz Nizozemske, ki v povprečju pri nas ostanejo 4 noči. Sledijo kampisti iz Avstrije, Čehi pa so lani po številu nočitev prehiteli italijanske ljubitelje kampiranja.

Zaradi koronavirus krize kar nekaj let ne bomo dosegli niti približno takih rezultatov: Turizem bo v bodoče postal precej bolj regionalen, več bo potovanj z avtomobili v družinskem krogu, v prednosti pa bodo manjše lokacije v lepem naravnem okolju, kar je zagotovo priložnost za Slovenijo,

Slovenski kampi v sezoni 2020

Za kampe po Sloveniji je izrednega pomena pričeti sezono čim prej, saj kar 81% vseh nočitev ustvarijo v mesecih od junija do septembra.

Mi računamo, da bi se lahko v začetku junija razmere že tako izboljšale, da bi odprli prve kampe po Sloveniji. Obstaja tudi možnost, da se postajališča za avtodome odprejo kakšen teden dni prej.

Tudi Hrvaška je napovedala, da se bodo kampi odprli že v prvi fazi turistične sezone, skupaj z navtičnim turizmom in privatnimi namestitvami, podobne informacije pa prihajajo tudi iz Nemčije in Avstrije.

Zaenkrat še ni znano ali bo odprtje kampov pogojeno s tipom kampiranja oz. ali bodo imeli prednost gostje v mobilnih hiškah in avtodomih ter prikolicah, ki omogočajo uporabo sanitarij znotraj ob objekta oz. vozila in ne potrebujejo skupnih sanitarnih objektov. To bodo povedali strokovnjaki, ki bodo postavili tudi vse preostale zahteve glede delovanja recepcij, nuno potrebnega razmaka med gosti na parcelah, čiščenja in delovanja sanitarnih objektov.

Veliko bo odvisno tudi od korektnosti samih gostov, od katerih se pričakuje, da ne bodo prihajali v kamp v primeru bolezenskih znakov, da bodo upoštevali zaščitne ukrepe in se držali pravil čistoče v sanitarijah.

Po našem mnenju bodo kampi, ki imajo urejene parcele v prednosti, saj gre za ločene enote, ki zagotavljajo minimalno oddaljenost med gosti in so opremljene z elektriko, nekateri kampi pa na parcelah nudijo tudi vodo in odtok, kar je v današnjih razmerah odlično. Na neparceliranem delu kampa bo potrebno poskrbeti za razmak med šotori, ki naj bi bil vsaj 3 metre.

Kampi bodo morali v sanitarijah poskrbeti za še večkratno čiščenje, razmisliti morajo kako povečati razmak med enotami, saj v večini primerov med umivalniki ni več kot 60 cm razmaka. Zagotoviti bo potrebno tudi za dezinfekcijska sredstva in jih postaviti na vse kritične točke.

Glede pavšalnega kampiranja je pozitivna stvar, da je menjavanje gostov v tem primeru manjše, prav tako imajo vsi svoje kuhinje, nekateri tudi tuše na parcelah, še vedno pa morajo gostje uporabiti skupne sanitarije. Kar se tiče pavšalnih pogodb v večini slovenskih kampov sedaj čakajo, da se razmere uredijo in da bodo videli, kdaj bi lahko pričeli sezono. Od tega bo odvisna tudi cena pavšala, saj računajo, da bodo za neporabljen del določen znesek vrnili oz. znižali pavšal. V nekaterih kampih predvsem ob morju in v termah, so najavili možnost podaljšanja pavšala v jesen – nekje do konca krompirjevih počitnic.

Kampirajmo doma

Prav je, da letos pomagamo tudi domačim kampom in se vsaj enkrat odpravimo na kampiranje po Sloveniji. Imamo prekrasne kampe ob rekah Soča, Nadiža, Savinja in Kolpa, zanimive kampe na Gorenjskem, odlične termalne kampe in tudi nekaj kampov ob morju.

Med domačimi kampisti so najbolj priljubljeni kampi Špik, Šobec, Nadiža, Bela krajina – Podzemelj, Menina, Terme Lendava in Terme 3000. Obmorski kampi npr. Adria Ankaran, Lucija, Fiesa so priljubljeni predvsem pri pavšalnih gostih.

Na 17-ih lokacijah kampi omogočajo tudi najem mobilnih hišic, ki v teh časih pomenijo najbolj varno obliko dopusta. Priljubljene so mobilne hiške v kampu Adria v Ankaranu, Terme Čatež, Bled, Bela krajina v Podzemlju in kampu Terme Ptuj.

Vse več je glamping lokacij po Sloveniji - gre za glamping resorte ali pa glamping nastanitve znotraj obstoječih kampov, ki omogočajo malce drugačne namestitve.

Med novostmi v kampih po Sloveniji je potrebno omeniti nov kamp, ki bo v začetku junija odprt v bližini Bleda. Gre za kamp River Camping Bled, ki bo ob urejenih parcelah omogočil tudi najem mobilnih hišic. V kampu Šobec in Terme Ptuj so prenovili osrednje sanitarne objekte, v kampu Menina pa izboljšali ponudbo wellness-a in adrenalinskega parka, uvajajo pa novost – počitniška prikolica pobega.

Številni kampi omogočajo cenejše kampiranje z našo Avtokampi kamping kartico. Kartico brezplačno naročite na spletu, tukaj pa je dostopen spisek partnerskih kampov >>