Odpiranje evropskih meja za turiste že v maju?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Naslednji teden bo ključen pri dogovorih med državami o odpiranju meja za turiste. Minister Počivalšek se bo glede meje s Hrvaško srečal tudi s hrvaškim kolegom.

Pred letošnjo turistično sezono je veliko odprtih vprašanj, med katerimi je glavno odprtje meja med evropskimi državami. V Sloveniji več kot 70% gostov pride iz tujine. Podobno je tudi na Hrvaškem in v Avstriji, zato je to vprašanje za vse te države še toliko bolj pomembno.

V ponedeljek, 27.4., bo ministri držav EU razpravljali o odprtju meja, nato pa bodo stališča in mnenja izmenjali tudi ministri srednjeevropskih držav, ki so turistom dosegljive z avtomobili.

Predvidoma v sredo ali četrtek se bo slovenski minister za gospodarstvo srečal s hrvaškim ministrom za turizem in razpravljal o možnostih prehajanja meje. Podobno srečanje načrtuje tudi z avstrijsko stranjo, da bi lahko v Slovenijo že poleti privabili čim več gostov tudi iz te države.

Minister je povedal, da si vse evropske države trudijo zagnati turizem, tako da računa, da bi do prvih korakov na področju odpiranja meja za turiste lahko prišlo v maju.

Zagon turistične dejavnosti bo postopen in bo potekala drugače, kot smo bili doslej vajeni. S predstavniki gospodarstva in Nacionalnega instituta za javno zdravje oblikujejo koronski standard - protokole za posamezne vrste turizma, saj želijo gostom in tudi zaposlenim ponuditi varno okolje.

Slovenski kampi so podali svoje predloge glede delovanja kampov v nastali situaciji. Največ sprememb bo predvsem pri uporabi sanitarnih objektov, pri urejanju prijav in odjav na recepcijah ter uporabi otroških igral, bazenov in drugih skupnih prostorov, kjer se zadržuje več oseb.

Po zadnjem predlogu naj bi se kampi po Sloveniji odprli 1. junija, odprtost kampov na Hrvaškem pa je odvisna od odprtja meja, do česar bi po zadnjih informacijah lahko prišlo že v drugi polovici maja.

Več o turistični in kamping sezoni v Sloveniji >>

Tudi hvaški minister je napovedal odprtje mejnih prehodov >>