Od ponedeljka omogočeno gibanje po Sloveniji

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada se je odločila, da bo v naslednjih dneh sprostila omejitev na občine, ob tem pa odprla trgovine, osnovne ter deloma srednje šole srednje šole in dovolila zbiranje do 10 ljudi.

Slovenija je po številu pozitivnih oseb prešla iz rdeče v rumeno fazo, tako da so možne sprostitve, ki bodo pričele veljati v ponedeljek, 15. februarja.

Največja sprostitev je zagotovo odprava štirimesečne omejitve na gibanje znotraj občin in regij. Po novem ne bo več potrebno pisati izjav za potovanje po Sloveniji, saj bo to omogočeno vsem ljudem.

Verjetno bodo to hitro izkoristili smučarji, saj bodo lahko obiskali smučišča po celotni Sloveniji. Za uporabo žičniških naprav in smučarskih prog bo še vedno potreben negativen test, ki pa bo po novem veljal 7 dni in ne več samo 24 ur. Negativnega testa pa ne potrebujejo tisti, ki so bili že dvakrat cepljeni proti koronavirusu oz. so preboleli covid-19 in je od tega več kot 21 dni in manj kot 6 mesecev. Namesto negativnega testa osebe predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19. Spisek odprtih smučišč v Sloveniji >>

Še vedno pa ostaja v veljavi nočna omejitev gibanja med 21. In 6. uro.

Turistične namestitve po Sloveniji pa zaenkrat ostajajo še vedno zaprte.

Glede prehajanja državnih meja pa bo od sobote, 13.2., notranje evropske meje mogoče prehajati na vseh prehodih npr. z Italijo, Avstrijo in Madžarsko in ne več samo na kontrolnih točkah. Vendar pa to ne pomeni, da lahko prestopate meje brez testov, saj vstop v državo določa vsak država posebej npr. v Italijo lahko vstopite z negativnim hitrim ali PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Več o pogojih vstopa v evropske države >>

Vstop v Slovenijo bo možen brez karantene in negativnega testa za izjeme npr. tranzit, prevozniki, delavci, lastniki nepremičnin za vzdrževalna dela do 12 ur... in tudi za tiste potnike, ki so že bili 2x cepljeni (od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer mora preteči najmanj 7, MO-DERNA 14 in AstraZeneca 21 dni) ali pa so preboleli covid-19 in je od tega preteklo več kot 21 dni ter manj kot 6 mesecev. Osebe morajo tudi v tem primeru predložiti dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega ali PCR testa na covid-19.

Ob prihodu iz Španije, Portugalske in Češke, ki imajo slabšo epidemiološko sliko kot Slovenija pa morajo vsi potniki, tudi izjeme, pokazati negativen hitri ali PCR test.

Javni potniški prometa bo od ponedeljka, 15.2., že zaradi šolarjev, deloval po običajnem voznem redu.