Obiskali smo kampe Kovačine, Zdovica in Brajdi na otoku Cres

Datum objave
Kategorija
Statistika

Otok Cres je turistično manj znan od sosednjih otokov Krk in Lošinj, vendar mogoče ravno zaradi tega še nekoliko bolj privlačen, saj je v sezoni na plažah precej manj gneče, enako tudi na ulicah mesta Cres.

Na otoku je sicer šest kampov – lansko leto smo obiskali kampe Bijar, Baldarin in Slatina, letos avgusta pa še kampe Kovačine, Zdovica in Brajdi.

Kamp Kovačine – Cres

Največji kamp na otoku z 840 urejenimi parcelami, katerih manjši del na desni strani kampa je namenjen tudi nudističnemu kampiranju. Zanimivo je, da je kar nekaj parcel v prvih vrstah ob morju namenjenih le šotoristom, ki pa morajo vozilo parkirati na urejenih parkirnih mestih v bližini. Največ sence je v borovem gozdičku na levem delu kampa, na ostalih delih pa je delna senca, ki jo daje nasad ojlk.

Omogočajo tudi najem mobilnih hišic – tudi v FKK delu jih imajo nekaj. Hišice so različnih velikosti – najmanjše za 2 osebi, srednje za 2+2 osebi in klasične hišice za 4+2 osebi, ki so postavljene bliže morja.

Kamp Kovačine je izredno priljubljen pri družinah, saj mudi lepo plažo, ki je kombinacija proda in peska, ob plaži pa tudi igrala, peskovnih, dve skakalnici, manjšo marino, lokale in restavracije. Letošnja novost sta dva ogrevana bazena pri recepciji, ki navdušujeta otroke, saj so uredili tudi tobogan.

V kampu je veliko gostov s kužkom, saj imajo odlično poskrbljeno za kopanje psov v morju, urejene tuše in tudi ograjeno igrišče za pse. Psi so dovoljeni tudi v mobilnih hišicah.

Do simpatičnega mesta Cres vodi urejena sprehajalna pot, kjer pa je tudi veliko kolesarjev, po zmernih cenah pa do kampa vozijo tudi taxi čolni.

Kamp Kovačine omogočajo 10% popust na ceno osebe za vse, ki imajo Avtokampi kamping kartico. Izkoristite pa lahko tudi dodatne popuste, ko povrnejo stroške trajekta ali podarijo 1 oz. celo 2 dneva bivanja.

Kamp Zdovice – Valun

Raj za šotoriste bi lahko rekli, saj je ta kamp namenjen le njim. Do samega kampa, ki leži ob kraju Valun na zahodni strani Cresa, namreč ne morete priti z avtom. Lahko se pripeljete do vasi, v kampu pa vam priskrbijo voziček, s katerim pripeljete kamping opremo do parcele, vozilo pa v času bivanja parkirate na parkirišču nad krajem.

Kamp Valun ima okoli 70 terasastih parcel nad prekrasno prodnato plažo, kjer pa je v sezoni kar veliko turistov, ki jih pripeljejo tudi z ladjicami. Parcel ob robu kampa so manjše, v osrednjem delu pa večje in primerne tudi za postavitev večjih šotorov.

Sicer je kamp zelo miren, prav tako tudi kraj Valun, kjer je nekaj dobrih gostiln, trgovina in tudi manjša marina.

Kamp Brajdi – Beli

V kraj Beli na vzhodni strani Cresa smo se zapeljali bolj zaradi raziskovalnega centra za beloglave jastrebe, ki jim na Hrvaškem pravijo bjelogavi sup, ki je deluje v kraju in kjer obiskovalci dobijo vse informacije o življenju te zanimive živali. Beloglavi jastrebi namreč, ki gnezdijo le še na pečinah obal otokov Cres, Krk, Plavnik in Prvič.

Do samega kraja z glavne otoške ceste vodi kar nekaj kilometrov ozke in strme ceste, kjer so uredili nekaj izogibališč, kljub temu pa je za avtodome ali prikolice cesta kar zahtevna, še posebno zadnji del, ki pelje od kraja Beli do kampa in plaže.

Kamp Brajdi nudi resnično le osnovno storitev, polovico parcel zasedajo stalni gostje, je pa nekaj terasastih parcel namenjenih šotoristom. Senca je bolj slaba, je pa res, da se sonce popoldne kar zgodaj skrije za hribom. Od sanitarij v kampu ne pričakujte več kot wc in tuš, za elektriko na parceli pa poskrbi nekoliko daljši podaljšek.​

Plaža Beli je znana kot ena najlepših na otoku Cres, vendar tudi tu v sezoni ladjice pripeljejo številne turiste, tako da je sredi dneva običajno kar gneča. Novost je zipline – vožnja po jeklenici, ki pelje nad samo plažo. Na voljo je lokal s hitro prehrano, trgovinica, kjer je možno najeti tudi prostor v hladilniku, in potapljaški center. ​

Video posnetki iz obiskanih kampov

Kamp Kovačine

Kamp Zdovica

​Kamp Brajdi