Od petka Obalno – kraška, Goriška in Koroška regija rdeče, za vrnitev iz Hrvaške obvezen PCR test

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada je na sredini seji zopet spremenila določene ukrepe za zajezitev korone. Nočna omejitev gibanja bo po novem veljala od 22. do 5. ure. Ukrepi bodo pričeli veljati že v petek, saj bo odlok v uradnem listu objavljen že v četrtek.

Po novem bodo rdeče regije Obalno - kraška, Koroška in Goriška. V teh regijah se ponovno uvede omejitev gibanja na vsako posamezno regijo (gibanje med občinami znotraj posamezne rdeče regije je dovoljeno). Prehajanje med temi rdečimi regijami in drugimi regijami je prepovedano v obe smeri.

Za avtodomarje pa to pomeni, da v teh regijah ne bo dovoljeno parkiranja in prenočevanje na urejenih parkiriščih za avtodome. To velja recimo na priljubljena parkirišča za avtodome v Izoli, Kopru, Vipavski dolini... Spisek odprtih parkirišč >

Prehajanje meja rdečih regij je dovoljeno izjemam in njihovim družinskim članom npr. prihod na delo, tranzit v sosednjo državo ali do doma, dostop do lekarn, nujnih zdravstvenih oz. nujnih storitev, vzdrževalna dela na nepremičnini, kmetijska in gospodarska dejavnost, oskrba družinskih članov… Za uvajanje izjeme je potrebno imeti podpisano izjavo.

Prehajanje regij je dovoljeno tudi tistim, ki imajo negativen PCR ali hitri antigenski test (star max. 48 ur), potrdilo o cepljenju zoper covid-19 ali potrdilo o prebolelosti covid-19, ki je starejše od 21 dni in ne več kot 6 mesecev, in potrdilo
zdravnika, da je prebolel COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Šteje se, da posameznik prebiva rdeči regiji (Obalno-kraški, Goriški in Koroški regiji), če ima v njej regiji stalno ali začasno prebivališče. Če ima posameznik stalno ali začasno prebivališče v rdeči regiji in hkrati stalno ali začasno prebivališče v drugi regiji, je lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in se ne sme seliti med obema prebivališčema med regijami.

Za vstop v Slovenijo bo potreben PCR test

Po novem bo za vstop v Slovenijo potrebno imeti negativen PCR test (max. 48 ur) in ne več hitri antigenski test. Ta bo hitri test ostal v veljavi le še za izjeme npr. dnevne migrante, šolarje, lastnike nepremičnin za namen vzdrževanja in se vračajo v 12 urah. Prav tako pa je po novem obvezne PCR test tudi za prekinitev karantene po prihodu v Slovenijo.

Vstop brez karantene pa bo še vedno omogočen tistim, ki imajo potrdilo o prebolelosti korone, ali pa potrdilo o cepljenosti.

Več o prestopu meje s Hrvaško >>

Nas v aprilu čaka zaprtje države?

Strokovna svetovalna skupina naj bi zaradi naglega širjenja epidemije predlagala vladi 14 dnevno zaprtje države v času od začetka aprila, ko bodo tudi velikonočni prazniki.

Če bo prišlo od zaprtja, pa to pomeni, da bodo odprte le najnujnejše storitve, podobno kot smo to imeli lani spomladi npr. živilske trgovine in lekarne.