Nemški ADAC je izbral najboljše kampe v Sloveniji za leto 2017

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kamp Terme Čatež je tudi letos ocenjen kot najboljši slovenski kamp, sledi mu kamp Natura iz Term Olimie in kampi Bled, Šobec, Špik in Adria Ankran in Sončni gaj iz Term Banovci.

V okviru izdaje novega kamping kataloga nemškega ADAC so znane tudi ocene za slovenske kampenajboljši kampi v Sloveniji - avtokampi.si. V letošnjem katalogu ADAC Campingführer je vključenih 5.500 kampov, med njimi pa tudi 25 kampov iz Slovenije. Dodan je bil lani ponovno odprt kamp Špik v Gozd Martuljku. Žal nam je, da se več slovenskih kampov ne odloči za vključitev in v predstavitev v tem vodniku, ki med evropskimi kampisti slovi kot najboljši. Pogrešamo predvsem kampe ob rekah Soča in Kolpa.

Ocene kampov določijo nemški inšpektorji, ki si kampe ogledajo in preverijo ponudbo. K skupni oceni največ točk prinese urejenost sanitarnih objektov in sicer kar 39%, urejenost kamping parcel je z 26% na drugem mestu, prostočasna ponudba (šport, igrišča, animacija) prinese 12,5% točk, prav tako 12,5% tudi možnost kopanja v bazenih in naravnih kopališčih ter 10% ponudba trgovin in restavracij.

Slovenija nima Superplatz kampa
ADAC nagradi najboljše kampe z oznako Superplatz. Gre za kampe, ki so v ocenjevanju prejeli skupno oceno 5 . V Evropi je letos 113 Superplatz kampov, žal pa se nobeden od slovenskih kampov ni uvrstil v to prestižno kategorijo. Na Hrvaškem imajo letos kar 7 kampov takih kampov: CampingIN Park Umag, kamp Lanterna, FKK kamp Valalta, kamp Val Saline, kamp Krk, Kamp Straško in kamp Zaton.

Slovenski kampi so skupno prejeli oceno 3,18, kar je glede na lansko oceno 3,14 nekoliko bolje. Samo za primerjavo so hrvaški kampi prejeli skupno oceno 3,58, njihovi najboljši kampi v Istri imajo skupno oceno 4,01 in kampi v Kvarnerju 3,81.

ADAC je pohvalil slovenske termalne kampe, ki poleg konajboljši kampi v Sloveniji - avtokampi.sipanja v zunanjih in notranjih bazenih omogočajo tudi dobro organizirano animacijo. V slovenskih kampih bodo gostje dobili tudi dobro športno ponudbo, kjer izstopajo kampi ob rekah, ki nudijo številne aktivnosti na vodi npr. rafting, vožnje s kajaki in ribolov. V bližini smučišč je nekaj kampov odprtih čez celo leto in so v vodniku označeni kot primerni za zimsko kampiranje: Menina, Danica, Kekec, Ljubljana Resort, so pa verjetno pozabili to oznako dati kampu Špik, ki je s Kranjsko Goro povezan s turističnim avtobusom.

Kamp Terme Čatež je najboljši kamp v Sloveniji

Najboljši slovenski kamp je po ocenjevanju ADAC tudi letos kamp Terme Čatež, ki je prejel oceno 4,5. Enako oceno je prejel tudi kamp Natura v Termah Olimia, vendar pa je čateški kamp prejel najvišje ocene v kar treh kategorijah: velikost sanitarij, odlična ponudba otroških igrišč in športnih objektov ter odlično organizirana animacija. Kamp Natura je dobil odlične ocene predvsem za sanitarije in bazenski del, pohvalili so tudi ponudbo za prosti čas in animacijo. V obeh kampih za novo sezono pripravljajo nekaj novosti. V kampu Terme Čatež bodo uredili nove parcele, prostor za camper stop, mobilne hišice in glamping šotore. Kamp Natura je v vodniku predstavil nov plezalno - doživljajski center na vodi,ki bo obogatil športno ponudbo.

Še vedno odlično oceno 4 je prejelo pet slovenskih kampov. Razveseljuje podatek, da je kamp Špik že v prvem letu delovanja uvrščen v ta razred, s posebno pohvalo za urejenost sanitarij, parcel in wellness ponudbo. Z oceno 4 se lahko pohvalita tudi sosedna kampa Bled in Šobec. Pri prvem so pohvalili izboljšanje sanitarij in ponudbe sa goste, ki v kamp pridejo s hišnimi ljubljenčki, pri drugem pa novo ureditev kamping parcel. Kamp Adria Ankaran je označen kot kamp za družine z majhnimi otroki in dobro ponudbo kopanja v bazenih, kamp Sončni gaj iz Term Banovci pa ob bazeni nudi tudi odlično animacijo, gostinsko ponudbo in urejenost sanitarij.

Oceno 3,5 so prejeli kampi Terme 3000, Terme Ptuj, Ljubljana Resort, Podzemelj, in letos prvič tudi kamp Danica iz Bohinjske Bistrice, ki je napredovanje dosegel z obsežno prenovo sanitarnega objekta.

Kampi Koren, Radovljica, Menina in Terme Lendava so v letošnjem ocenjevanju prejeli 3 točke

Ker šest slovenskih kampov je prejelo oceno 2,5. Gre za manjše kampe, ki si imajo lepo urejena parcele in sanitarije, nižja ocena pa je odraz slabše dodatne ponudbe. V tej kategoriji so kampi: Vodenca, Lijak, Smlednik, Kekec, Dolina in Pivka jama.

Oceno 2 so letos prejeli kampi: Lucija, Lazar in Zlatorog. Nemški inšpektorji pri njih pogrešajo predvsem boljšo urejenost parcel, sanitarij in dodatne ponudbe.