Nakup ali najem strešnega kovčka reši problem s kamping prtljago

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kampisti se pred vsakih odhodom na počitnice soočamo s težavo, kako zložiti vso potrebno prtljago in kamping opremo v avto. rešitev je uporaba strešnega kovčka, zato smo preverili ponudbo nakupa ali najema.

Kampiranje zahteva veliko opreme

Šotor, kamping miza, stoli, ležalniki, kuhinja, hladilnik, žar, spalne podloge, viseča mreža zavzamejo veliko prostora. Potem pridejo še obleke, obutev in seveda nepogrešljiva igrala za v vodo in športna oprema npr. kolesa, poganjalci, teniški loparji, žoge…

Kako vse to spraviti v vozilo? Lastniki avtodomov so sicer na boljšem, ker ima avtodom prostor za shranjevanje dodatne opreme. Podobno je tudi pri lastnikih počitniških prikolic, saj gre večino dodatne opreme v samo prikolico.

Če pa greste na kampiranje samo z avtom, pa je prtljažnik običajno namenjen kamping opremi, zmanjka pa prostora za vso ostalo prtljago. kovčka stane le 1 €/dan.

Uporaba strešnega kovčka

Rešitev za problem kamp s prtljago je strešni kovček, ki je priročen in ga lahko namestite skorajda na vsak tip avtomobila. Za namestitev strešnega kovčka potrebujete strešne nosilce na katere potem pritrdite kovček.

Izbirate lahko med strešnimi kovčki različnih oblik in velikosti, zelo pomemben podatek pa je prostornina, ki se giblje nekje od 300 do 600 litrov.

Pred nakupom kovčka je dobro vedeti, kaj boste v njem največkrat vozili. V primeru kamping opreme je bolje, da je kovček širši, da boste lahko v njega spravili tudi kakšen večji predmet.

Pomembna je tudi dolžina kovčka, saj kovček ne sme gledati čez prtljažna vrata, ker jih potem ne boste mogli odpreti, na sprednji strani pa naj ne bi gledal 30 cm čez vetrobransko steklo.

Strešni kovčki imajo največkrat nosilnost do 50 kg, boljši in večji modeli pa do 75 kg in pri tem pazite, da ne presežete največje dovoljene obremenitve strehe vašega vozila.

Nalaganje prtljage in vožnja s strešnim kovčkom

Prtljago v strešnem kovčku enakomerno razporedite in dodatno pritrdite s pasovi s katerimi je opremljam kovček. Mehkejše predmete dajte v prednji del kovčka, trše v zadnji, težje predmete pa je varneje prevažati v prtljažniku vozila.

Ko boste kovček prvič namestili na vozilo, izmerite »novo« višino vozila. To je še posebej pomembno pri kombijih in terenskih vozilih, ki z nameščenim strešnim kovčkom hitro presežejo višino 2m. Pazite predvsem pri vožnji v podzemne garaže z nizkim stropom.

Pri vožnji z nameščenim strešnim kovčkom upoštevajte, da je vozilo bolj občutljivo na bočni veter in na avtocestah upoštevajte najvišjo hitrost 130 km/h. V primeru močnejšega vetra ustrezno znižajte hitrost vožnje, saj se je že zgodilo, da je močna burja odtrgala kovček z nosilcev.