Na Hrvaškem še 80.000 slovenskih turistov

Datum objave
Kategorija
Statistika

Na Hrvaškem je sredi avgusta bivalo nekaj več kot 120.000 slovenskih turistov, v zadnjih dneh pa se je ta številka znižala na 80.000, od tega je v kampih 16.900 ljubiteljev kampiranja. Največ Slovencev trenutno dopustuje v Istri 24.000, na Kvarnerju 22.000 in na širšem območju Zadra še 16.000. Precej manj pa je gostov v srednji in južni Dalmaciji.

Od junija do danes v hrvaških kampih ni bilo nobenih težav glede okužbe s koronavirusom. Naša ekipa je bila te dni na ogledu kampov na Kvarnerju in lahko rečemo, da vse poteka v najlepšem redu, je pa res število gostov nekoliko upadlo, prav tako je veliko odpovedanih rezervacij za konec avgusta in začetek septembra.

Tudi gostje iz kampov iz drugih regij sporočajo, da se je v zadnjih dneh število kampistov precej znižalo predvsem na račun turistov iz Italije in Avstrije, ki so se množično vrnili domov. Avstrija je namreč priporočila, da njihovi državljani ne potujejo na Hrvaško, saj se je iz Dalmacije vrnilo nekaj mladih oseb, ki so se okužili v tamkajšnjih diskotekah. Italija od svojih državljanov zahteva, da ob prihodu domov naredijo test in se tako izognejo sicer obvezni karanteni.

Na Hrvaškem namreč sedaj dnevno beležijo okoli 200 novih primerov okužb, večina primerov pa je iz Dalmacije in Zagreba. Sicer so v številnih krajih omogočili testiranje tudi za turiste, ki v 24 urah dobijo rezultate testa, cena pa je okoli 100 €.

Slovenija napovedala ukrepe, ki bodo znani v četrtek zvečer

O podobnih ukrepih kot sta jih uvedli Avstrija in Italija razmišlja tudi Slovenija. Vladni govorec Jelko Kacin je v torek napovedal, da bo vlada v četrtek zvečer objavila ukrepe, ki bodo zadevali vse, ki prihajajo iz Hrvaške.

Vzrok je v vse večjem številu okuženih mladih oseb starih od 20 do 34 let, ki so v zadnjih dneh prišli z dopusta na Hrvaškem in so po testiranju v Sloveniji bili pozitivni. Večina naj bi se jih po vladnih informacijah okužila na večernih zabavah v lokalih in diskotekah na Zrćah, v Biogradu, na Hvaru in Makarski.

Zaenkrat je več možnih variant, od 7 ali 14 dnevne karantene z ali brez testiranja na koronavirus, govori se o izjemah za lastnike nepremičnin in plovil, obstaja tudi možnost regionalne karantene, saj je število okuženih predvsem v Istri in na Kvarnerju zelo majhno.

Pristojni sporočajo, da bodo omogočili dovolj časa za normalno vrnitev domov, lahko pa pričakujemo, da bo ukrep, kakršenkoli že bo, pričel veljati enkrat tekom prihajajočega vikenda.