Obiščite muzej Apoksiomena v centru Malega Lošinja

Datum objave
Kategorija
Statistika

Lošinj ima nekaj odličnih kampov, ki privabljajo goste čez celo leto, saj je na južnem delu Kvarnerja zelo mila klima, tako da je prijetno toplo tudi v zimskih mesecih. Vabimo vas, da v času kamping dopusta v centru Malega Lošinja obiščete muzej Apoksiomena, ki je posvečen bronastemu kipu grškega atleta, ki je skorajda 2.000 let ležal na morskem dnu v bližini Lošinja.

Kampiranje na Lošinju

Lošinj sodi med tiste destinacije, kjer bodo kampisti lahko uživali v lepi naravi, mirnem okolju in čistem morju. Številne urejene pohodniške in kolesarske poti omogočajo tudi aktivne počitnice.

Na Lošinju imamo pet raznolikih kampov, med katerimi je kamp Čikat zagotovo najbolj znan, saj je tudi največji in v zadnjih letih odprt čez celo leto. Je tudi edini kamp, ki v poletnih mesecih dodatno omogoča tudi kopanje v bazenih in igranje v vodnem parku s tobogani

Če pa skočimo samo še malo na Cres, sta tam tudi dva kampa, ki nekako upravno še vedno sodita pod Lošinj – gre za kampa Bijar in Baldarin.

Spisek kampov na Lošinju + južni del Cresa

Kamp Čikat, Mali Lošinj

Kamp Poljana, Mali Lošinj

Kamp Lopari, Nerezine

Kamp Rapoča, Nerezine

Kamp Preko mosta, Osoro

Kamp Bijar, Osor

FKK in tekstilni Kamp Baldarin, Punta križa - Osor

Belgijski potapljač odkril kip Apoksiomena

Pisalo se je leto 1996, ko je bil belgijski rekreativni potapljač na počitnicah na Lošinju. Med potopom na vzhodni strani otoka je na globini 45 metrov odkril 192 cm velik bronasti kip atleta. Domnevajo, da je kip padel v morje nekje okoli 1. stoletja našega štetja, ko ga je verjetno med neurjem vrglo z neke ladje, ki je plula na severni Jadran.

Leta 1999 je sledila velika operacija, ko so kip izvleki iz morja, pri čemer je sodelovalo kar pet držav. Restavratorska dela so v Hrvaškemu restavratorskemu zavodu Zagreb trajala kar šest let. Leta 2006 je bil kip Apoksiomena prvič postavljen na ogled v Arheološkem muzeju v Zagrebu, potem pa v nekdanji palači Kvarner v Malem Lošinju uredili edinstven muzej, ki je v celoti posvečen temu kipu.

Kip Apoksiomena predstavlja starogrškega športnika, ki si po tekmovanju s strgalom čisti olje, prah in znoj s svojega telesa. Raziskave materiala so pokazale, da kip izhaja iz 2. - 1. stoletja pred našim štetjem. Takrat naj bi naredili več kopij izvirnega kipa (poznajo jih namreč 8), katerega naj bi ga naredili že v 4. stoletju pred našim štetjem.

Muzej odprt čez celo leto

Muzej Apoksiomena je urejen v več nadstropjih, tako da po sobah in hodnikih od vhoda do vrha kronološko sledi celotni zgodbi od odkritja do dviga z morske gladine, obnove in postavive v muzeju.

V osrednji sobi na predzadnjem nadstropju, ki je povsem v beli barvi, se nahaja originalen kip Apoksiomena. Fotografiranje kipa je dovoljeno samo skozi line s hodnika oz. sosednje sobe, v osrednji sobi pa fotografiranje ni dovoljeno.

V sklopu delovanja muzeja čez celo leto pripravijo različne dogodke ter delavnice, katerih namen je izobraževanje in seznanjanje prebivalcev ter turistov s kulturno dediščino Lošinja in celotne regije Kvarner.

Kip Apoksiomena je obiskal tudi nekatere svetovno znane muzeje in tako v letu 2012 tudi pariški muzej Louvre.

Odprtje muzeja Apoksiomena:

1.1. - velika noč & 15.10. do 31.12.

od torka do nedelje med 9 - 17h (zadnji vstop v muzej je ob 16h)

Velika noč - 14.6. & 16.9. - 14.10.

od torka do nedelje med 10 - 18h (zadnji vstop v muzej je ob 17h)

15.6. - 15.9.

od torka do nedelje med 9 - 22h (zadnji vstop v muzej je ob 21h)

Ob ponedeljskih je muzej zaprt.

Cene vstopnic za ogled muzeja:

-  Odrasle osebe 12 / 15 €*

-  Otroci do 12 let brezplačno

-  Otroci 12 – 18 let in osebe starejše od 65 let 7 / 10 €*

-  Družinska vstopnica 20 / 25 €*

*nižje cene veljajo v terminu 1.1. - do velike noči & 1.10 . - 31.12.

Več o muzeju Apoksiomena in turistični ponudbi Lošinja > www.visitlosinj.hr

Visit Kvarner - www.kvarner.hr