Motovun vabi kampiste na uživanje v osrednji Istri

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Istri smo obiskali Motovun, ki poleg lepih razgledov nudi tudi zanimivo zgodovino in odlično kulinarično izkušnjo. Pod samim krajem je urejen tudi mini kamp Motovun, v bližini pa je več kampov v Novigradu in Poreču.

Motovun je znana turistična točka v Istri in ker je poleti pogosto gneča, ga je najbolje obiskati spomladi ali jeseni. Leži 30 km od Novigrada ali Poreča proti notranjosti, ko vas cesta vodi skozi zanimive istrske vasice, vinograde in nasade oljk. Pot po dolini reke Mirne je zelo primerna tudi za kolesarje.

Izlet v Motovun

Gre za staro srednjeveško mestece zgrajeno v 12. in 13. stoletju, ki leži na hribčku 277m nad morjem. Stari del mesta je zaščiten z dvojnim obzidjem, vstop pa je omogočen skozi dvojna mestna vrata. Na glavnem trgu stoji cerkev sv. Stjepana iz 17. stoletja ob kateri stoji cerkveni zvonik, ki pa je bil zgrajen že v 13. stoletju. Takrat so ga uporabljali tudi kot stražarski stolp, zato na vrhu nima klasične oblike zvonika. Velika stavba na osrednjem trgu je Komunalna palača iz 12. in 13. stoletja, ki je predstavljala obrtniško središče, sedaj pa v njej deluje občina. V bližini je tudi palača družine Polesini iz 17. stoletja, kjer pa je sedaj urejen hotel Kaštel.

V Motovunu je v 19. stoletju živel tudi češki izumitelj Josef Ressel, ki je kot prvi iznašel ladijski vijak (propeler), nekaj časa pa je živel tudi v Sloveniji in je pokopan na pokopališču v ljubljanskem Navju.

Pod Motovunom je potekala tudi železniška proga Porečanka oz. Parenzana, ki je povezovala Trst in Poreč (od leta 1903 do 1935). Pod samim Motovunom je proga potekala skozi tunel, večji del proge pa je sedaj urejen kot kolesarska pot.

Filmski festival Motovun

Motovun je v zadnjih letih zelo znan tudi po filmskem festivalu, ki običajno poteka v juliju ali avgustu – za leto 2019 je predviden datum filmskega festivala od 23. do 27. avgusta 2019.

V tem času Motovun obiščejo ljubitelji modernega filma in poletnih zabav. Pod Motovunom uredijo tudi poseben kamp, kjer lahko gostje samo v teh dneh prespijo v lastnih šotorih.

V Motovun na tartufe, dobro vino in olivno olje

Sicer pa je Motovun priljubljen tudi pri gurmanih, saj je to središče istrskih tartufov. V kraju je kar nekaj dobrih restavracij oz. konob, kjer vam bodo postregli jedi s tartufi in lokalnim vinom, med katerimi prednjačita malvazija in teran ter z domačim olivnim oljem.

Tartufi imajo zelo specifičen okus in jih največkrat pripravijo v kombinaciji s testeninami. Gre za gobo, ki kot gomolj raste 30 do 50 cm pod zemljo. Iskalcem tartufov so v pomoč posebej dresirani psi, ki jih gomolje hitro zavohajo. Najboljša sezona za nabiranje tartufov je oktobra in novembra, ko v Motovunu in sosednji vasi Livade pripravijo tudi dneve tartufov.

Restavracije v Motovunu - na osrednjem trgu lahko obiščete restavracijo Kaštel, ki deluje v sklopu hotela, pod samim obzidjem pa je tudi zanimiva konoba Mondo. V obeh vam bodo pripravili domače jedi, zato le preizkusite kakšno od dobrot s tartufi. Samo kilometer stran pa je v vasi Livade tudi vrhunska restavracija Zigante, ki je bila prva restavracija specializirana za pripravo jedi iz istrskih tartufov.

Kampiranje v bližini Motovuna

Tik pod vznožjem Motovuna je odprt mini kamp Motovun, ki je odprt čez celo leto in nudi 12 urejenih parcel namenjenih predvsem avtodomom in počitniškim prikolicam, del kampa pa je urejen tudi na travniku, kjer je prostor za postavitev šotorov. Omogočajo pa tudi kratkotrajno parkiranje avtodomov, tako da si lahko ogledate kraj.

V sklopu kampa Motovun je tudi manjši sanitarni objekt z wc-ji in tuši, prostor za oskrbo avtodoma, novost pa je tudi manjši bazen, ki je odprt v poletnih mesecih. Ker je kamp Motovun v lasti hotela Kaštel, je kampistom na voljo brezplačna uporaba notranjega bazena v samem hotelu in popust na uporabo wellness centra s savno in masažami.

Kampirate lahko tudi v bližnjih kampih v Novigradu in Poreču, od koder je do Motovuna le pol ure vožnje z avtom, lahko pa se odločite tudi za kolesarski izlet. Tako priporočamo kampiranje v kampih, ki ob urejenih kamping parcelah nudijo tudi najem mobilnih hišic:

Kamp Aminess Sirena – Novigrad

Kamp Aminess Maravea – Novigrad

Kamp Lanterna – Tar, Poreč

FKK kamp Solaris – Tar, Poreč

Kamp Santa Marina - Tar, Poreč

FKK kamp Ulika – Červar, Poreč

Kamp Zelena Laguna – Poreč

Kamp Bijela Uvala – Poreč

Kamp Polidor - Funtana