Raziščimo Slovenijo - iz Rogle peš na Lovrenška jezera

Datum objave
Kategorija
Statistika

Rogla z okolico je odlična izletniška točka za aktiven oddih v vseh letnih časih. Pozimi velja za priljubljeno smučarsko središče z urejenim smučiščem in progami za smučarski tek, sicer pa je množično obiskana tudi zaradi številnih drugih možnosti za preživljanje prostega časa.

Ena od njih so pohodniške poti v neokrnjeni naravi, kjer se lahko nadihate svežega gorskega zraka in se napolnite z energijo. Poti so različnih težavnostnih stopenj, zato so primerne za pohodnike vseh generacij. Priljubljena izletniška destinacija so Lovrenška jezera, do katerih vodi več planinskih poti.

Dostop do Rogle je preprost in tudi jasno označen, zato tudi pot do Lovrenških jezer ni nobena težava – avtocesto zapustite na izvozu za Slovenske Konjice in sledite oznakam za Roglo, tudi na regionalni cesti se držite za Slovenske Konjice oz. Zreče in nato do Rogle. Od tam je možno do Lovrenških jezer dostopati iz treh izhodišč.

Najbližja točka je hotel Planja, kjer je tudi urejeno postajališča za avtodome Rogla, do jezer boste od tam prišli v uri in 20 minutah hoje v eno smer. Ostali dve izhodiščni točki sta Koča na Pesku in Ribniška koča, vse poti pa so dobro označene in nezahtevne, zato so primerne tudi za lahek sprehod in za družine z otroki.

Lovrenška jezera so največje visoko barje v Sloveniji

Barje, katerega del so tudi Lovrenška jezera, se nahaja med Roglo in Ribniškim Pohorjem in je sestavljeno iz dveh delov, med seboj ločenih s pasom gozda. Nastalo je pred približno 8000 leti kot mineralno močvirje po koncu zadnje ledene dobe. Njegova posebnost je ta, da nima nobenega pritoka in nastaja izključno iz padavinske vode. Tako se velikost in oblika 20 jezerc, ki sestavljajo to naravno znamenitost, spreminja glede na količino padavin, vendar so tudi poleti napolnjena z vodo, saj ima barje veliko zmožnost zadrževanja vode. Skupna velikost Lovrenškega barja je kar 22 ha, po njem pa je urejena pot po lesenih brveh, ki vodi v samo osrčje barja. Lahko se povzpnete tudi na razgledni stolp, ki stoji ob najvišje ležečem jezeru in si jezera ogledate tudi z višine.

Lovrenška jezera lahko obiščete v vseh letnih časih, saj so čarobna ne glede na vreme, seveda pa je največja gneča tam poleti, še posebej ob koncih tedna, ko jih obiščejo številni turisti. Če si torej želite nekaj več miru, je priporočljiv njihov obisk sredi tedna, če vam čas to dopušča. Sicer pa si za pot vzemite nekaj ur časa, se v miru sprehodite po gozdu in po brveh ter se naužijte vseobsegajoče narave. Lovrenška jezera je na svojem blogu opisal tudi popotnik Tomaž Gorec in čudovita temno modra jezera so ga prav navdušila.

Izkoristite vse danosti narave

Lovrenška jezera niso edina naravna znamenitost, ki si jo lahko ogledate na Rogli. Na poti z Rogle do jezer lahko obiščete še nedavno odprto Pot med krošnjami Pohorje – 1 km dolgo leseno pot, ki se razteza na višini 20 m med krošnjami pohorskih dreves.

Če pa iščete pravo sprostitev, se ustavite v wellness centru hotela Planja in si privoščite masažo in savnanje. Pohorje ponuja malo morje možnosti za krepitev telesa in duha in Lovrenška jezera so izletniška točka, ki jo je vsekakor vredno obiskati vsaj enkrat v življenju. Ti biseri Pohorja vas ne bodo pustili ravnodušnih, temveč se boste pod vtisom njihovih lepot zagotovo še kdaj vrnili.

Rogla z okolico je raj tudi za avtodomarje

Turistična ponudba na Rogli se je v zadnjih letih močno razširila, zato so se tudi hotele prilagodili novim turistom. Poleg namestitev v hotelih, bungalovih ali planinskih kočah je ob hotelu Natura v bližini Lovrenških jezer mogoče tudi prespati z avtodomom.

PZA Rogla omogoča parkiranje avtodomov in popolno oskrbo (elektrika, voda, izpust odpadne in sive vode), na voljo je tudi manjši ogrevan sanitarni objekt. Ob doplačilu je gostom na voljo tudi hotelski wellness z bazenom in savnami. Cena prenočevanja z avtodomom je 15 € in vključuje avtodom ter vse osebe, doplačati je potrebo le še prijavo in turistično takso.